Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Най-добрите изложби, които можете да видите във Франция това лято

ФРЕНСКИ АФИШ

Най-добрите изложби, които можете да видите във Франция това лято

Живопис, скулптура и фотография - най-доброто от летния културен график от Марсилия през Бордо до Ла Рошел и Поркерол

Музеят CARRIÈRES DE LUMIÈRES LES BAUX-DE-PROVENCE/ Изложба "Кандински, Одисея на абстракното" © Culturespaces / Eric Spiller

Джеф Кунс в Марсилия

Джеф Кунс и неговият Lobster (Източник: Mucem.org/en/jeff-koons-mucem)

Ще посещавате Cité Phocénne това лято? Защо не. Но тогава не забравяйте да се отправите към Mucem, който е домакин на богата селекция от произведения на Джеф Кунс от колекцията Пино, с предмети, снимки и други документи от огромната колекция на Mucem. Това е рядка възможност да се насладим на цели 19 творби (включително и Balloon Dog и Lobster) на enfant terrible на съвременно изкуство от всички възможни гледни точки. Кунс е голяма находка и чупи всички рекорди - неговият сребърен заек е продаден за 91,1 милиона долара в Christie's през май 2019 г., превръщайки се в най-скъпата работа от жив художник, продавана някога на търг. 

Музеят на колекция Пино в реновираната сграда на борсата в Париж

В обновената Bourse de Commerce сега се помещават най-добрите произведения от колекцията на Пино, възприемана за една от най-големите в света. (Източник: www.pinaultcollection.com)

"Това, в което искам да превърна Bourse du Commerce е място, където да се показва съвременно изкуство", заявява Франсоа Пино. Основателят на групата Kering, създател на своя лична колекция от около 5000 произведения на изкуството, от двадесет години се опитвал да намери дом за нея в Париж. Вече е постигнал целта си.

Улицата е Rue de Viarmes, Париж, където на японския архитект Тадао Андо му е възложено да превърне една ротонда от 19 век, бивша борса на Париж, в храм на изкуството на ХХI век. В обновената Bourse de Commerce сега се помещават най-добрите произведения от колекцията на Пино, възприемана за една от най-големите в света.

"Моне, Реноар... Шагал. Средиземноморски пътешествия" 

"Моне, Реноар... Шагал. Средиземноморски пътешествия" в Bassins de Lumières в Бордо (Източник: Bassins-lumieres.com)

След Густав Климт, сега е ред и на Моне и неговата импресионистична група - те влизат в Bassins de Lumières в Бордо. Предвид успеха на парижката изложба в Atelier des Lumières, специалистите прогнозираха също подобен и в Бордо. Какви са пътешествията им из Средиземно море? Изглежда изложбата събира кралска ескадрила от художници - от Моне до Шагал, през Реноар, Пикасо и Матис - всички са събрани около заветната тема на живописта, която създаде едни от най-големите художествени движения и ги направи свещени.

Четирите басейна в пространството са "наводнени" с над 500 картини в различни жанрове, от импресионизма до модернизма, умело задействани от 90 видеопрожектора, скрити в това монументално пространство от 13 000 м². Успоредно с изложбата, творческото студио Cutback представя Yves Klein, The Infinite Blue. Събитие, което отново се обръща към Средиземно море чрез 90 творби и 60 архивни изображения, анимирани с музиката на Вивалди.

"Моне, Реноар... Шагал. Средиземноморски пътешествия" в Bassins de Lumières в Бордо (Източник: Bassins-lumieres.com)

Робер Доано в Ла Рошел

Източник: Musee-dior-granville.com/

Когато не снимал децата на Монмартър, Робер Доано обичал да се отправя към морския бряг - идеалното място да направи снимка на сутрешните рибарски лодки пристигащи с тлъсти риби или на спокойни морски партита. От пристанището на Марсилия до върха на île de Ré през залива Тулон и плажовете на Сен Тропе, в продължение на почти 35 години, фотографът заснема най-красивите места на френското крайбрежие, винаги нащрек за неочакваното.

Доано запечатва ежедневието под слънцето, като например две момичета, които наблюдават хоризонта от борда на малка лодка, група млади момчета, които се състезават в гмуркане, и рибари, гордо показващи сутрешния си улов. Подобни и други снимки на един от пионерите на фотожурналистиката, можете да видите в Музеят на морето в Ла Рошел.

Там са показани осемдесет и пет оригинални черно-бели фотографии заедно с богата селекция от творби, свързани с La Rochelle и околностите. Възползвайте се от тази възможност за носталгична разходка край морето, докато се наслаждавате на чара на югозападна Франция.

"Сезан, Майсторът от Прованса" и "Кандински, Одисея на абстрактното" в Carrières des Lumières

Музеят CARRIÈRES DE LUMIÈRES LES BAUX-DE-PROVENCE/ Изложба "Сезан, Майсторът от Прованса" © Culturespaces / Eric Spiller

Музеят CARRIÈRES DE LUMIÈRES LES BAUX-DE-PROVENCE/ Изложба "Кандински, Одисея на абстракното" © Culturespaces / Eric Spiller

Най-големите шедьоври на провансалския художник Пол Сезан в едно изключително завладяващо шоу в Carrières des Lumières. По невероятен визуален начин ще видите натюрмортите му с ябълки, исторически сцени, неговите меланхолични автопортрети, "Играчите на карти" и "Големите къпещи се".

Това хипнотично потапяне в чувствения свят на предшественика импресионизма и баща на модерното изкуство вече се оформя като една от най-забележителните изложби през лятото. Не пропускайте и изложбата на Василий Кандински, която се показва едновременно с тази на Сезан.

"Одисеята на абстрактното" потапя посетителя във вътрешния космос на мечтателя Кандински. 

Музеят CARRIÈRES DE LUMIÈRES LES BAUX-DE-PROVENCE/ Изложба "Майсторът на Прованса" © Culturespaces / Eric Spiller

Музеят CARRIÈRES DE LUMIÈRES LES BAUX-DE-PROVENCE/ Изложба "Кандински, Одисея на абстракното" © Culturespaces / Eric Spiller

"Диор и розите" в Гранвил

За да разбере света на дизайнера и страстта му към цветята, изложбата "Диор и розите" ни връща към 'невинните времена' на дизайнера. Можем да преоткрием една друга страна на Кристиан Диор чрез един характерен елемент за него - розата. Можем да направим пътешествие по алеите на паметта със семейни фотографии, интересни истории за неговата кариера и големите му вдъхновения. Розата може да се трансформира в много форми в живота на Кристиан Диор, независимо дали е в поезията на Жан Кокто, еволюцията на модните десетилетия или многократното използване на различните нюанси на розовото, които използва.

Музеят на Диор в Гранвил листенце по листенце ни отваря портите към величието на цветята през таланта на Кристиан Диор. Освен че отдава почит на неговите ревюта и дизайнерски постожения, изложбата се обръща и към хората, които го заобикалят, известните му приятели художници, но най-вече към семейството му и дома от детството му.

От майка му, Мадлен Диор, която го вдъхновява, до Катрин, любимата му сестра, която била негова муза. 

"Диор и розите" е ода за семейството. Рокли, аксесоари, картини, бижута, стихосбирки и митични бутилки: всеки обект разказва история и ни доближава малко по-близо до гения.

Луиз Буржоа в Монако

Инсталацията на Луиз Буржоа "Паяк" в новото пространство на Hauser and Wirth в Монако. Снимката е предоставена от Hauser и Wirth.

"When Did This Happen?", 2007, Луиз Буржоа (Източник: www.hauserwirth.com)

Това лято в сърцето на Монако се откри ново галерийно пространство Hauser & Wirth , която се помещава в границите на 290 м². За първата си изложба галерията разчита на репутацията на френско-американската скулпторка и художничка Луиз Буржоа, която почина през 2010 г. и е една от основните фигури на нюйоркската художествена сцена.

Изложбата "Луиз Буржоа. Maladie de l'Amour" се съсредоточава върху различни по своя род творби, алуминиеви скулптури, окачени на тавана, до еротични картини. Централният елемент? Гигантският бронзов паяк, висок над три метра, който плете мрежата си в градините в непосредствена близост до галерията. Това е една творбите на художничката, превърнали се в нейна запазена марка и несъмнено най-зрелищната ѝ, тъй като тя я свързва с майчинството и плодородието.

"Най-добрият ми приятел беше майка ми и тя беше умна, търпелива, спокойна, разумна, изящна, фина, незаменима, спретната и полезна като паяк. Тя също можеше да се защитава", обича да казва Буржоа.

80-те години в Кале

Института за дантела и мода в Кале се впуска по течението на една неакадемична форма на изкуство, която разтърсва художествените кодове между 1979 до 1986 г. Сред неговите представители е Жан-Мишел Баскиат ,Ерве ди Роса, Кийт Херинг, Бенжаман и Катрин Вайълет.

По стените има над 200 творби на 50 международни художници и групи художници, оставили своя отпечатък в тези емблематични години с диви, ексцентрични и живи творения, които са в диалог с модни и дизайнерски тенденции, картини, скулптури, филми, видеоклипове, плакати, музикални и архивни документи.

Това е завладяващо и вдъхновено гмуркане в едно оригинално и провокативно артистично движение, вдъхновено от популярната култура, родена на улицата, в клубовете, вестниците и ателиетата.

Още

Звезди, гении и папараци: Кинофестивалът в Кан, който тази година изгубихме

Звезди, гении и папараци: Кинофестивалът в Кан, който тази година изгубихме

Още

Актьорът Жан Дюжарден ще играе във филм за атентатите от 13 ноември 2015 във Франция

Актьорът Жан Дюжарден ще играе във филм за атентатите от 13 ноември 2015 във Франция

Още

Франция ще предостави на Великобритания гоблена от Байо само срещу реставрацията му

Франция ще предостави на Великобритания гоблена от Байо само срещу реставрацията му

Още

Фестивалът на френския филм започва тази вечер с трилъра "Вила Каприз", непоказван още във Франция

Фестивалът на френския филм започва тази вечер с трилъра "Вила Каприз", непоказван още във Франция

Още

Франция връща картина на Климт, присвоена от нацистите

Франция връща картина на Климт, присвоена от нацистите

Още

Бриджит Бардо на 86 - еротичната мъжкарана на Франция, за която бъдещето е изобретение на възрастните

Бриджит Бардо на 86 - еротичната мъжкарана на Франция, за която бъдещето е изобретение на възрастните

 

 

 

 

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

24 май – български ден на Биеналето на изкуствата във Венеция

От 11.30 зала "Тициан" на центъра за култура "Дон Орионе", където е разположена инсталацията "Съседите", ще бъде домакин на дискусията "Помнене и свидетелстване - локални и глобални контексти"

Британският музей е открил още 268 изчезнали експоната след кражби

След като кражби от хранилищата на Британския музей бяха разкрити през август 2023 г., директорът Хартвиг Фишер подаде оставка

Италианска геоложка дешифрира мистериозния фон на картината "Мона Лиза"

Според изследователката изобразеният на картината сводест мост съответства на Ponte Azzone Visconti или Стария мост от XIV в.

Картина на Франсис Бейкън беше продадена за 25,7 милиона евро

Творбата представлява портрет на партньора на твореца - Джордж Дайър

"Непознатите фамилии" - един протестен и концептуален авангард в музея "Леополд" във Виена

Изложбата представя експонати с широк спектър, вариращ от класическия модернизъм до по-нови и актуални произведения на художници, живеещи в австрийската столица