Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Световен театър в София стартира в началото на юни

МЕЛПОМЕНА

Световен театър в София стартира в началото на юни

Шест заглавия от международната сцена ще бъдат показани между 4-ти и 19-ти юни в Театър Азарян в НДК

Световен театър в София (Снимка: НДК)

"Хаканаи" е оригинален танцов спектакъл на една от водещите в Европа компании в дигиталните и изпълнителски изкуства. Концепцията, режисурата и сценографията са на Клер Барден и Адриен Мондо. Той може да бъде гледан на сцената на Театър Азарян на 4 юни от 19:30 часа и официално ще даде старт на Световен театър в София.

На японски "хаканаи" назовава нетрайното и крехкото, временното и отминаващото. Хореографията се изпълнява в специален куб, който се превръща в среда на движещи се образи, създавани в реално време в диалог между движение на човешкото тяло, музика и дигитални технологии. Тя отправя към поетично пътешествие в удоволствие от играта между въображението и реалността. След представлението зрителите ще имат възможност да разгледат отвътре сценичната инсталация.

Снимка: НДК

Компанията "Адриен М. & Клер Б" създава разнообразни работи - от сценични представления до инсталации в сферата на дигиталните и живи изкуства, които поставят човешкото тяло в диалог с нови медии и технологии. Те се отличават с поетичен визуален език, разгръщащ се в преминаването между реални и виртуални измерения, провокиращи въображението.

На платформата гостува и програмата NT Live - Националния театър Лондон, на живо реализирана в Синема сити. Класическата историческа пиеса на Шекспир "Юлий Цезар" ще бъде представена като прожекция на 6 юни, сряда, от 19:00 часа в Синема Сити, Мол София. Режисьорът Никълас Хайтнър, един от най-добрите познавачи на Шекспир и директор на Националния театър в Лондон, я поставя със средствата на съвременния политическия театър. Публиката става активен участник в самото действие. Бен Уишоу ( "Парфюмът", "Момичето от Дания" и "Скайфол") и Мишел Феърли ("Игра на тронове") играят Брут и Касий, лидерите на преврата, в този главозамайващ политически трилър, заснет на сцената на Бридж Тиатър в Лондон.

Още

"Макбет" като "пекинска опера" е в афиша на "Световен театър в София"

"Макбет" като "пекинска опера" е в афиша на "Световен театър в София"

"Планината Чирчео" ще гостува в София на 8 юни, петък, от 20:00 часа в Театър Азарян.

Планината Чирчео в Италия при Тиренско море е митично пространство, в което Одисей и неговите спътници се изправят срещу магьосницата Цирцея. Способността й да преобразява хората и променящите се води на морето e основен източник на вдъхновение на хореографа Фабрицио Фавале. Девет забележителни танцьори потъват в мистично пространство и се завихрят в чувствен, хипнотичен танц. Фабрицио Фавале и Андре Дел Бианко създават на живо въздействащи звукови и визуални ефекти с промени в осветлението, цветовете и плътността на атмосферата. Те привнасят различни естествени елементи като вулканични останки, ледени блокове, скали, животински фигури и пораждат образи, които пресрещат световете на архаиката и високите технологии.

Наричат италианския танцьор и хореограф Фабрицио Фавале "поет на танца". През 2011 г. той е удостоен с Почетен медал на президента на Италия за хореографски талант. Неговата компания "Ле Супличи" гостува на престижни форуми, сред които са Венецианското биенале, Единбургския фестивал и Международното танцово биенале в Лион.

9 юни , събота, от 18:00 часа, в Дом на киното в София е датата на прожекцията на "Три сестри" на Тимофей Кулябин - наречен "вундеркинд" на новия руски театър. Той е артистичен директор на театъра в Новосибирск и на негова сцена поставя Чеховата класика "Три сестри" по начин, който въвлича зрителите в съвсем ново преживяване и начин на разбиране. Сензационната и красива постановка вече успешно се представя на големите европейски сцени във Виена, Париж, Тулуза, Сибиу и Атина. Черна комедия, психологическа драма, трилър - четирите действия на пиесата се превръщат в парад на жанровете.

Представлението е построено като хореографска и музикална партитура с жестове и звук, като това придава необикновена интензивност и дълбочина на възприемането му.

Зрелищни акробатични номера, хумор и завладяваща артистичност в шоу на една от водещите чешки компании в съвременния цирк ще гледаме на 11 юни, в Младежки театър "Николай Бинев" от 20.00 часа. "Неудачници" на режисьора Ярек Цемерек показва новото лице на съвременния цирк в Чехия.

В основата му са новите таланти от акробатичното дуо DaeMen, превърнали се в телевизионни звезди в Чехия и Словакия. Шоуто се занимава със страха от провал в съвременните динамични общества - много хора се чувстват изправени пред опасността да загубят своята идентичност или да се простят с представите, които са имали за личния си живот. Къде лежат границите? Един спектакъл, респектиращ с физическите способности на изпълнителите и същевременно емоционално завладяващ, за което допринася и музиката на живо с известния чешки DJ En.dru.

Основен акцент в дванадесетото издание на платформата ще бъде съвременният политически и документален театър, представен с постановка по нашумелия роман на Илия Троянов "Власт и съпротива" на Шаушпил Хановер в копродукция с Дойчес театер Берлин, с участието на Самуел Финци. Гостуването на "Власт и съпротива" в София е в партньорство с Гьоте-институт София и ще се състои на 18 и 19 юни в Народен театър "Иван Вазов".

Представлението е театрална версия на известния едноименен роман на Илия Троянов. То разгръща историческа панорама, която обхваща повече от половин век и показва процесите в България по време на тоталитаризма и в годините на преход. Архивните документи се съчетават с личните истории на знакови образи от времето. Силен политически и актьорски театър, който се вписва в актуалната дискусия за разбулването на истината за близкото минало.

Всички спектакли са с превод на български език.

Билетите за спектаклите вече са в продажба на касите и уебсайтовете на домакините: Народен театър "Иван Вазов", Театър "Азарян" - НДК, Младежки театър "Николай Бинев", Дом на киното и Синема сити.

"Световен театър в София" е част от Календара на културните събития на Столична община за 2018 г.В партньорство с Гьоте-институт България, Френски институт, Италиански културен институт в София, Чешки център в София, Фондация "Америка за България", Британски съвет.

Със подкрепата на Министерството на културата и Национален фонд "Култура".  

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Мария Калас доведе по едно и също време в Атина Моника Белучи и Марина Абрамович

И Белучи, и Абрамович, представят в Атина спектакли, вдъхновени от живота на оперната прима

Снежина Петрова е "Една българка" в премиерния моноспектакъл по Иван Вазов

Гледаме го на 21, 27 и 28 октомври от 19.00 часа в Театър Азарян

"Отвъд стената" - театрално приключение за глухи и чуващи деца

Представлението обединява изразните средства на кукления театър, говоримия и жестовия език

За пръв път бяха връчени наградите "Златна пчела" на Парк-театър "Борисова градина"

Те са за специален принос в развитието на творческите индустрии кино, музика, театър и екология

Народният театър и ученици ще засадят чинар в двора на училище в памет на Иван Вазов

Сред актьорите, които ще присъстват на събитието, са Гергана Змийчарова и Иван Юруков, директорът Мариус Донкин, директорът на училището Румен Пощаков, ученици и официални гости