Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

STABLE GENIUS: едно нестандартно театрално събитие с премиера през декември

НОВИ ТЕАТРАЛНИ ПРОЕКТИ

STABLE GENIUS: едно нестандартно театрално събитие с премиера през декември

Емилия Тончева, Явор Костов-Йондин, Милена Станойевич и Александър Мануилов изграждат спектакъл на ръба между класическата драматургия и експерименталния театър

За почитателите на театъра последният месец от годината изненадва с премиера на смел творчески екип: Емилия Тончева, Явор Костов-Йондин, Милена Станойевич и Александър Мануилов изграждат спектакъл на ръба между класическата драматургия и експерименталния театър.

Stable Genius създава сложна и непредвидима ситуация на сцената, в която двама актьори са чели и познават текста, а всяка вечер една гостуваща звезда се включва без никаква предварителна подготовка, за да получи ролята си на самата сцена.

В тази неочаквана светлина ще видим Валентин Ганев (9-ти декември), Весела Казакова (12-ти декември) и Ива Тодорова (13-ти декември). Пресечните точки между изиграно, играно, присъствие, спонтанност и импровизация създават поле за автентично общуване на сцената, в което се поставят важни въпроси на съвремието ни.

STABLE GENIUS. Процесът срещу драматургията.

Текст: Александър Мануилов
Режисьор: Милена Станойевич
Участват: Емилия Тончева, Явор Костов-Йондин
Гостуват: Валентин Ганев (9-ти декември), Весела Казакова (12-ти декември), Ива Тодорова (13-ти декември)
Дати: 9-12-13 декември
Час: 19:00 ч.
Къде: Гьоте-институт България
Вход: свободен, с дарение и предварително записване - ТУК

Програма на представленията:
- 9.12.2022 | 19.00 ч. | Гьоте-институт България, зала | гостува Валентин Ганев
- 12.12.2022 | 19.00 ч. | Гьоте-институт България, зала | гостува Весела Казакова
- 13.12.2022 | 19.00 ч. | Гьоте-институт България, зала | гостува Ива Тодорова

Stable Genius. Процесът срещу драматургията е пърформанс на границата между класическия и експерименталния театър по текст на Александър Мануилов, създаден по време на творческа резиденция в Akademie Schloss Solitude, Щутгарт през 2020 г.

Текстът получава номинация за наградите за драматургия на фестивала "Нова българска драма" в Шумен през 2020/21 г. и ще бъде представен за първи път пред публика на 9-и, 12-и и 13-и декември в залата на Гьоте-институт България. Входът за събитията е свободен с предварително записване - ТУК

Още

Валентин Ганев играе "Контрабасът" за 400-ен път

Валентин Ганев играе "Контрабасът" за 400-ен път

Пиесата прави съвременен прочит на хората и времето, в което живеем чрез критическа рефлексия върху случващото се в театралния живот у нас и коментар на реалността изобщо. Актьорите Емилия Тончева, Явор Костов-Йондин и режисьорката Милена Станойевич дискутират за театъра и това как гледаме, разбираме и мислим важни проблеми от съвремието ни, както и какво е мястото на твореца в сложния контекст на настоящето.

Обговарянето на тези теми се случва под формата на експериментална ситуация, в която двама от артистите на сцената познават драматургията, но има и един специален гост - актьор, който никога не е чел текста. Специалните гости в Stable Genius са съответно Валентин Ганев (9-и декември), Весела Казакова (12- и декември) и Ива Тодорова (13-и декември).

"За мен Stable Genius е актьорско предизвикателство, в което решаващи са адаптивността и разбирането на другия; а движението напред и назад през теми и проблеми напомня танго в непознато пространство: воденият толкова зависи от водещия, колкото и обратното.", споделя актьорът Явор Костов-Йондин за спектакъла.

Още

Мина Милева и Весела Казакова: Време е да размърдаме обществото

Мина Милева и Весела Казакова: Време е да размърдаме обществото

Stable Genius въвлича публиката с неочакван поглед върху чисто естетически, но и актуални глобални теми като цензурата и автоцензурата, нарастващия шовинизъм, хомофобия и расизъм, както и към нагласите към все по-закоравяващия изолационизъм спрямо различното и чуждото. Срещата между артисти и зрители се превръща в поле за обсъждане на най-наболелите настоящи въпроси на универсалния и обединяващ език на сценичното изкуство.

Целта е да се провокира разговор за горещите точки в съвремието - нарастващото затваряне и идейно капсулиране на хората, както и да се постави въпросът за това какво е обществото/държавата, които градим, а също и какви може да са техните функции.

Проектът се осъществява с подкрепата на Национален фонд "Култура" и в партньорство с Гьоте-институт България и Сдружение "Радар София".

Александър Мануилов е писател и драматург от София, чиито драматургични произведения досега са селектирани на над 50 театрални фестивала по света.

Милена Станойевич работи в областта на съвременните изпълнителски изкуства като режисьор, актриса, пърформър, обучител, фасилитатор, креативен "електрон".

Още

Премиера на "Сеч. Една възбуда" от Томас Бернхард на сцената на "Топлоцентрала"

Премиера на "Сеч. Една възбуда" от Томас Бернхард на сцената на "Топлоцентрала"

Емилия Тончева завършва в една от най-престижните театрални академии в Азия - Central Academy of Drama в Пекин, Китай. След завръщането си в България изучава и Танцов театър в Нов български университет. Участва в множество театрални и танцови представления, сред които са "Пер Гюнт" в Театър "София", "In C" в Топлоцентрала, "Невъзможни действия", "Стравински и Шанел" и др.

Явор Костов - Йондин е актьор и режисьор на свободна практика. Сред двигателите на "Ателие Пластелин", София, където през 2015 създава "Субтеатър" - идейно-естетическа платформа за неконвенционален театър. Последно работи като режисьор и актьор: "Инферно - пътуване към Ада на Данте" / Ателие Пластелин, Субтеатър, 2021/, "Г-н Фауст" /Субтеатър, 2021/, "Сеч. Една възбуда" от Т. Бернхард, реж. Елена Димитрова /Форс Минор, 2022/.

Още

Гледайте новия спектакъл "Великденско вино"

Гледайте новия спектакъл "Великденско вино"

Още

Снежина Петрова влиза в ролята на българска болногледачка в Германия

Снежина Петрова влиза в ролята на българска болногледачка в Германия

Още

"Фантомът на операта" удължава дългото си сбогуване на Бродуей

"Фантомът на операта" удължава дългото си сбогуване на Бродуей

Още

В навечерието на Коледа Балет "Арабеск" ще представи любими спектакли

В навечерието на Коледа Балет "Арабеск" ще представи любими спектакли

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Балетът "Нижински" - необикновената история на един гениален танцьор

Премиера на Великденския музикален фестивал - Варна 2024 на 24 април 2024, 19.00, Държавна опера Варна

"Тартюф" на Крис Шарков със софийска премиера в Народния театър

Кой е Тартюф? Измамникът чревоугодник, роден преди 350 години, или наш съвременник?

"П.О.Р.Н.О" с премиера на 30 април в Yalta Art Room

Продуцентска къща "Гръм и Тряс" представя черна комедия от Х. Левин под режисурата на Веселин Петров

Режисьорът Джон Малкович и сценографът Пиер-Франсоа Лимбош проведоха кастинг с трупата на Народния театър

Малкович ще поставя спектакъла "Оръжията и човекът" по пиесата на Нобеловия лауреат Бърнард Шоу

Двама дебютанти излизат на сцената на Софийската опера в "Дама Пика"

Двата спектакъла с музиката на Пьотр Илич Чайковски са на 19 и 21 април

На 19 април е премиерата на "Анна непоправимата", постановка за Политковская

Поради големия интерес, екипът обявява две нови дати - на 15 май и 5 юни в "Топлоцентрала"