Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Спектакълът на балета "Дон Кихот" ще бъде в навечерието на конкурса "Сара-Нора Прима" в Бургас

БАЛЕТНА МАГИЯ

Спектакълът на балета "Дон Кихот" ще бъде в навечерието на конкурса "Сара-Нора Прима" в Бургас

На 30 юни от 19 часа в залата на Бургаската опера, в главните роли - солистката на Софийската опера и балет Кристина Чочанова и Симеон Атанасов, носител на първа награда от конкурса "Сара-Нора Прима" 2023

Сцена от балета "Дон Жуан" (Източник: Бургаска опера)

Още

"Риголето" ще разкаже в Бургаската опера тъжната история за изкушение, грях и саможертва в сряда

"Риголето" ще разкаже в Бургаската опера тъжната история за изкушение, грях и саможертва в сряда

Почитателите на балетното изкуство, които са пропуснали еуфорията на трите представления на балета "Дон Кихот" през лятото на 2022 г., ще имат привилегията и естетическото предизвикателство да присъстват отново на спектакъл от най-висока класа на "Дон Кихот" на 30 юни от 19 часа в залата на Държавна опера - Бургас.

Събитието ще е и в качеството си на официално откриване на Втория международен балетен конкурс "Сара-Нора Прима".

В главните роли на Китри и Базил ще бъдат Кристина Чочанова и Симеон Атанасов, който е носител на първа награда от Първия международен балетен конкурс "Сара-Нора Прима" 2023 г. , като участието в спектакъл на Държавна опера - Бургас бе част от наградата.

Бургаска опера

Бургаската публика и гостите на града още помнят блестящото премиерно представление на балета "Дон Кихот", по музика на Лудвиг Минкус - на 7-и юни 2022 г. на сцената на Летния театър в Бургас.

Със спектакъла, в който гостува примабалерината на Софийската опера и балет Марта Петкова, в партньорство с премиер-балетиста на националния културен институт и Бургаската опера Емил Йорданов, официално бяха открити Бургаските музикални празници "Емил Чакъров".

Почитателите на вихрените южни ритми имаха възможност да гледат спектакъла и със солистката на Софийската опера и балет Кристина Чочанова, също в партньорство с Емил Йорданов, както и с примабалерината на Държавна опера - Стара Загора Анелия Димитрова и премиер-балетиста на Бургаската опера Даниел Тичков.

Кристина Чочанова солист на Софийската опера и балет, Сцена от балета "Дон Жуан" в Бургаска опера (Източник: Бургаска опера)

От почти две години мащабната постановка не е представяна на бургаска сцена, поради факта, че изисква сериозен артистичен капацитет - и като брой изпълнители, и като висока техническа трудност. За момента трупата на Операта вече е мултинационална, след проведени конкурси съставът се попълни с нови качествени изпълнители, най-вече в мъжкия състав, което предполага представянето на подобни атрактивни спектакли - като "Дон Кихот" и "Корсар", чиято забележителна премиера бе в началото на м. юни т. г.

Симеон Атанасов носител на първа награда от Първия международен балетен конкурс Сара Нора Прима (Източник: Бургаска опера)

Купи билетОт цялостната красота на спектакъла се излъчват флуиди, съчетаващи красота, динамика, майсторство, южна страст. Чудесната постановка на "Дон Кихот" е на Галина Калчева - режисьор на внушителната мащабна балетна феерия по хореография на Мариус Петипа и Александър Горски.

Великолепната сценография, пресъздаваща по самобитен начин испанския бит и колорит, е на Иван Токаджиев, напълно съответстващите с идеята на декорите ярки и атрактивни костюми са дело на Яна Дворецка, която е сътворила цели 82 оригинални сценични облекла за премиерата, ушити майсторски от гардеробиерките на Бургаската опера, асистент-режисьор на внушителната постановка е Лина Пеева.

Сцена от балета "Дон Жуан" (Източник: Бургаска опера)

Всеобщото мнение за постановката е, че е постигнато възхитително съчетание на ритми, обагрени от страст, динамика и вихър от емоции, и има цялостен облик, синхронизирал идея, музика, художествени послания и вдъхновено изпълнение, под знака на истинско майсторство. Високо е и нивото на техническо обезпечаване на спектакъла - декорите и специалните ефекти са впечатляващи и съобразени със съвременните световни тенденции в сценичното изкуство.

Още

Бургаската опера ще бъде в ритъма на валса с "Виенска кръв" във вторник

Бургаската опера ще бъде в ритъма на валса с "Виенска кръв" във вторник

Цялостната многобагрена феерия на "Дон Кихот" на сцената на Бургаската опера в неделя ще изградят - чрез динамика на движенията и умело предаване на емоционалните послания, всички десетки изпълнители. Освен атрактивните солисти - Кристина Чочанова и Симеон Атанасов, в ролите в спектакъла на 30 юни публиката ще има удоволствието да види блестящ каст от артисти.

В характерните роли, изискващи актьорски умения, на емблематичната двойка от романа на Мигел де Сервантес - Дон Кихот и Санчо Панса, влизат: Петър Тихолов - в образа на Рицаря на печалния образ, в ролята на неговия верен сподвижник в рицарските дела - Санчо Панса, ще бъде Франческо Пио Русо.

Сцена от балета "Дон Жуан" (Източник: Бургаска опера)

Бургаската публика ще види Теодор Цаков и Натали Иванова, солисти на балетната трупа - като Еспада и Мерседес - атрактивни и блестящо пресъздаващи испанския темперамент чрез разнообразните вихрени танци. Като Повелителката на дриадите - стилна, въздействаща, излъгваща класа, ще бъде Лая Рамон. С динамично сценично присъствие и артистичност на сцената на Бургаската опера ще се отличи Калина Неделчева - като Амур. Динамични и очарователни ще бъдат Илина Константинова и Нанако Сато - като Приятелките на Китри.

Сцена от балета "Дон Жуан" (Източник: Бургаска опера)

Истински южен полъх и темперамент обещават персонажите на Приятелите на Базил - премиер-балетистът Даниел Тичков и Шун Калафуне. В страстния Цигански танц като кълбо от чувственост и динамичност ще бъдат и солистите на балетния състав Яна Бердута и Кирил Филипов. Интригуващ е и образът на Гамаш, именитият самонадеян благородник, който неуспешно се бори за сърцето на красавицата Китри - в изпълнение на Стоян Фъртунов.

В ролята на Кръчмаря ще бъде Божидар Комитов. В атрактивния Танц на тореадорите южна страст и динамика внасят: Даниел Тичков, Шун Калафуне, Хару Накагава, Кирил Филипов, Кирчо Желязков, Патрик Гил. В мащабния спектакъл участват още: Бианка-Хелън Джованели, Елена Георгиева, Гергана Георгиева, Мария Габарова, Ивана Фиалковска, Мина Ялъмова, Полина Паша, Анелия Иванова, Александрина Арабска, Рафаела-Мария Кюл, Гери Козарова, Джулия Леци и др.

Купи билетКолоритно и свежо е присъствието в мащабния спектакъл на възпитаниците на балетните класове на НУМСИ "Проф. Панчо Владигеров" - гр. Бургас, участващи - изключително отговорно и в синхрон с майсторството на останалите изпълнители, в красивите приказни сцени, в които властват дриадите - митичните горски създания, покровителки на дърветата.

В красивата динамична постановка на "Дон Кихот" традиционно високо изпълнителско ниво, отдаденост на сцената и забележителен синхрон постигат и артистите от ансамбъла на балета към Държавна опера - Бургас.

Още

Празнично настроение в Бургаската опера с два спектакъла на "Лешникотрошачката"

Празнично настроение в Бургаската опера с два спектакъла на "Лешникотрошачката"

Билети за "Дон Кихот" - на касата на Операта, каса "Часовника", както и в мрежите на Grabo  и Eventim

На следващия ден - 1 юли, от 18 часа на сцената на Държавна опера - Бургас започва второто издание на Международния балетен конкурс "Сара-Нора Прима", на името на примабалерината и дългогодишен директор на балетната трупа на Софийската опера и балет Сара-Нора Кръстева. Престижният балетен форум, чието успешно първо издание бе също в залата на Държавна опера - Бургас, и тази година ще бъде акцент в лятната културна програма на крайморския град. На конкурса /1-6 юли/ и съпътстващата балетна академия /1-9 юли/ се очаква да пристигнат около 140 млади балетисти от няколко континента. Конкурсът е само за професионалисти, като миналогодишното издание бе на изключително високо ниво.

Сцена от балета "Дон Жуан" (Източник: Бургаска опера)

Лауреати участваха в спектакли на Бургаската опера - "Лебедово езеро", "Спящата красавица", "Зле опазеното момиче", както и в предстоящото представление на "Дон Кихот"; балетист от наградените в конкурсната програма вече година е част от балетния състав на Операта. На отличените участници са предоставени гастроли и в редица други престижни световни театри, като именно този факт, не само паричната награда, е стимул за тяхното блестящо бъдещо професионално развитие.

Купи билетВ състава на авторитетното международно жури на балетния конкурс "Сара-Нора Прима" ще бъдат: Сара-Нора Кръстева, председател; Марта Петкова, примабалерина и художествен директор на балетната трупа на Софийската опера и балет; Никола Хаджитанев, премиер-солист на Софийската опера и балет; проф. Маша Илиева, примабалерина, режисьор, хореограф, балетен педагог; Ана Павлович, примабалерина, художествен директор на Балета на Народния театър в Белград; Айшем Сюнал Савашкърт, административен и артистичен директор на Държавна опера - Истанбул и директор на балета; д-р Seon-Hee Jang, професор в катедрата по танцово изкуство в университета Sejong,

Сцена от балета "Дон Жуан" (Източник: Бургаска опера)

Сцена от балета "Дон Жуан" (Източник: Бургаска опера)

член на борда на Корейския национален балет, артистичен директор на балетната трупа; Леонард Яковина, водещ солист на Berlin Staatsballett; Огулджан Борова, ръководител на Studio Company и Trainee Program; Силвия Томова, примабалерина, артистичен директор на балета в Държавна опера - Стара Загора. Ментори в балетната академия "Сара-Нора Мастър" ще бъдат: Сара-Нора Кръстева, Марта Петкова, проф. Маша Илиева, Никола Хаджитанев, доц. Анна Пампулова и Леонард Яковина.

Водещ на конкурсните вечери и галаконцерта ще бъде обичаният телевизионен водещ Георги Любенов, който бе конферансие и на миналогодишната церемония по награждаването на лауреатите.

Сцена от балета "Дон Жуан" (Източник: Бургаска опера)

Конкурсните вечери на "Сара-Нора Прима" 2024, с начало 18 часа, както и за галаконцерта - от 19 часа на 6 юли, в залата на Бургаската опера, ще бъдат с билети, които се продават на касата на Операта и каса "Часовника".

 

Още

Провокативен прочит на "Дон Жуан" от Моцарт отправя послания срещу насилието

Провокативен прочит на "Дон Жуан" от Моцарт отправя послания срещу насилието

Още

Операта "Дон Жуан" от Моцарт представя великотърновският театър на откритата сцена на Царевец на 21 юли

Операта "Дон Жуан" от Моцарт представя великотърновският театър на откритата сцена на Царевец на 21 юли

Още

Най-известната опера на Моцарт "Дон Жуан" със софийска премиера на 15 юни в Зала 1 на НДК

Най-известната опера на Моцарт "Дон Жуан" със софийска премиера на 15 юни в Зала 1 на НДК

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Мащабен спектакъл на "Корсар" очаква почитателите на балета в понеделник

Впечатляващ е постановъчният екип на най-новото заглавие на Бургаската опера: режисурата е на Галина Калчева, сценографията - на Иван Токаджиев

Cavalera приближават България!

Ще слушаме Cavalera на 15 юли 2024 г., в топ лятната локация - клуб "Маймунарника" в Борисовата градина, София.

Любо Киров започна "Ново турне 2024" с голям концерт в Плевен

Шоу на световно ниво, визуални ефекти и вълнуващата музика на Любо Киров завладяха най-голямата лятна сцена в родния му град

Всеки ще открие своето заглавие на фестивала "Сцена на кръстопът" през есента

Акцентите в новото издание на театралния фестивал в Пловдив са вълнуващи и за най-изисканите почитатели на "изкуството на мига"

Духът на конфликта между Русия и Украйна витае на театралния фестивал в Авиньон

"Виждам театъра като място, което има потенциала да разкрива и разрешава политически конфликти, място за нови форми на солидарност", казва режисьорката на "Майки, песен за военно време" - Марта Гурницка

България и Македония се обединяват в театрално представление

Мартина Троанска с номинация ИКАР 2024 за главна женска роля и Марин Джишев от Северна Македония застават заедно, един до друг на 16 юли от 19 ч. в зала 2 на "Топлоцентрала", за да потърсят чрез изкуството общ език