Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Организират мастър клас по метода на Лий Страсбърг в София

АКТЬОРСКОТО МАЙСТОРСТВО

Организират мастър клас по метода на Лий Страсбърг в София

6-седмичен актьорски курс с преподавател от The Actors Studio и с личното участие на сина на Страсбърг

Лий Страсбърг - крайният вдясно / Снимка: Getty Images/Guliver Photos

От 15-и юни до 26-и юли, в продължение на 6 седмици, в София се организира курс по актьорско майсторство по метода на легендарния Лий Страсбърг, известен като гуруто на актьорското майсторство. В столицата ни идва лично синът на Страсбърг - Дейвид Страсбърг, който ще води лично финалната шеста седмица, а учител през останалите пет ще бъде преподавател от академията в Лос анджелис и член на престижното The Actors Studio.

Още

Митът за Мерилин Монро - PR продукт на жената на Лий Страсбърг?

Митът за Мерилин Монро - PR продукт на жената на Лий Страсбърг?

Методът на Лий Страсбърг дава на света едни от най-великите актьори и режисьори: Джеймс Дийн, Марлон Брандо, Ал Пачино, Дъстин Хофман, Джийн Хекман, Кетрин Хепбърн, Джейн Фонда, Мерил Стрийп, Робърт Дювал, Робърт де Ниро, Робърт Редфорд, Мики Рурк, Алек Болдуин, Харви Кайтел, Сали Фийлд, Джак Никълсън, Ерик Робъртс, Денис Хопър, Уолтър Матау, Сидни Поатие, Джон Войт, Кристофър Уокън, Барбра Стрейзънд, Мерилин Монро, Анджелина Джоли, Скарлет Йохансон и мн. др.

Сред българите на сцена по метода на Страсбърг са се обучавали талантливи родни актьори: Яна Маринова, Деси Бакърджиева, Кристина Верославова и Александър Карастоянов.

Лий Страсбърг / Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Методът на Лий Страсбърг е считан за продължение и добавка към системата на Станиславски и на постиженията на Евгений Вахтангов. Страсбърг развива серия упражнения за емоционална и сетивна памет, отпускане и концентрация, които повишават способността на актьорите за импровизация до степен на спонтанност. Учениците му го описват като брутален и твърд учител, но и харизматичен, очарователен и раним човек. Страсбърг не подбирал думите си и с безпощадна критика докарвал актьорите до крайния предел на възможностите им.

Още

Сър Лорънс Оливие: Омразата към Мерилин Монро е от най-силните чувства, които съм изпитвал

Сър Лорънс Оливие: Омразата към Мерилин Монро е от най-силните чувства, които съм изпитвал

Мерилин Монро му става ученичка, когато вече е суперзвезда. В автобиографичната си книга "Мечта за страст" Лий Страсбърг описва любопитни моменти от работата си с Мерилин: "Дъжд" беше първата пиеса, която искахме да направим, след като изтече договорът й с "Фокс". Не само планирахме, а вече преговаряхме за телевизионна постановка с участието на Монро.

За съжаление, не по наша вина, до това никога не се стигна. Публиката никога не успя да види тази и други роли, които ние имахме късмета да наблюдаваме в нейно изпълнение в "Актърс студио" и по-късно в моите класове. Имах чувството, че тя щеше да създаде земността, чувствеността и онзи странен стремеж, който съм виждал само в най-забележителните изпълнения. Под "забележително изпълнение" разбирам такова, което не само следва формата и контурите на героите и събитията, а в което действителността, опитът и силата на емоциите на героя са напълно овладени от актьора".

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Всеки българин, който проявява интерес към актьорското майсторство и иска да се докосне до техниката, предпочитана от едни от най-легендарните актьори на Холивуд, може да се запише в курса, съобщават организаторите. За целта трябва да изпрати на организаторите не по-дълъг от 3-минутен свой запис на монолог на английски език.

Зад мастер класа като партньор застава Евтим Милошев и Dream Team Productions, a Международното Висше Бизнес Училище в София, предоставя модерната си база за провеждането на занятията.

Актьорският курс застава зад мисията на фондация ""I Can Too"", която помага на деца с увреждания. На следващ етап ще бъдат предоставени детайли за инициативата.

Подробна информация ще намерите ТУК

Още

Редки снимки на Мерилин Монро от архива на Ив Арнолд

Редки снимки на Мерилин Монро от архива на Ив Арнолд

Още

Вижте снимки на легендата Мерилин Монро малко преди да умре

Вижте снимки на легендата Мерилин Монро малко преди да умре

Още

Ал Пачино ще бъде Крал Лир

Ал Пачино ще бъде Крал Лир

Още

Майката и дядото на Ал Пачино са родени в градчето Корлеоне

Майката и дядото на Ал Пачино са родени в градчето Корлеоне

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Кулминация на оперното лято във Варна ще бъде концертното изпълнение на Вердиевия шедьовър "Отело"

7 оперни премиери, 5 симфонични концерта , премиери на 3 балета и 2 мюзикъла от 11 юни до 29 август 2022 ще бъдат представени пред публиката

I’mpro Fest - фестивал на импровизационния театър с първо издание в София

Между 9 до 14 юни РЦСИ Топлоцентрала и Бар Синтезис ще обединят 6 импро групи в мащабна програма с много събития

Танци от гетата на Рио де Жанейро взривяват Пловдив

На 22 и 23 май ONE DANCE WEEK представя танцовата компания на Сао Пауло със зрелищен спектакъл

Топлоцентрала представя най-актуалния танцов пърформанс на Саша Валц

„IN C“ е по хореография на Саша Валц и музика наТери Райли. Пърформансът е изнасян на различни сцени по света, последната от които е в Ню Йорк

"Една българка" на Снежина Петрова с награда за спектакъл на "Нова българска драма" в Шумен

Наградата за режисура бе присъдена на Ивайло Христов за постановката "Боклук" от Елена Телбис на Театър 199 "Валентин Стойчев"

"Бащата" за 50-ти път в Народния! Да се взрем в крехкостта на съществуването

Представлението е на 22 май 2022 г. от 19 ч. на Голяма сцена