Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Митът за Мерилин Монро - PR продукт на жената на Лий Страсбърг?

КУМИРИ

Митът за Мерилин Монро - PR продукт на жената на Лий Страсбърг?

"Тя имаше лоша кожа без грим и унил вид", пише в книгата си Лорънс Оливие

Мерилин Монро е може би най-успешният холивудски продукт на всички времена. Тя продължава да "живее" вече повече от половин век след смъртта си през 1962 г.

Лъчезарната й усмивка

Медиите и ФБР продължават да разследват причините за загадъчната й смърт, а ликът на Мерилин не спира да обикаля света като лице на най-различни реклами и търговски продукти. Не е изключено да си пиете кафето, облекнати на възглавничка с усмихнатото й лице, да изпушите цигара с марката на името й, а от стената да ви гледа нейният портрет. Туристи от цял свят се снимат между краката на статуята й, а името й продължава да бъде култова мярка единица за женска красота.

Мерилин излъчва едновременно и секс, и невинност

Това е доста учудващо, на фона на изумително красиви и талантливи актриси от нейното време като Бриджит Бардо, Клаудия Кардинале, София Лорен, Катрин Деньов, Елизабет Тейлър и др., да не ги изреждаме, защото не бихме могли - 60-те са пикът на Холивуд и на най-големите красавици в киното.

В началото на кариерата си като фотомодел

Тогава на какво се дължи масовата истерия около личността на Мерилин Монро? Човек се пита, толкова красива ли е била всъщност, че митът за нея да продължава да вълнува и до днес човечеството? - Оказва се, че не в красотата на оригинала е тайната на мита Мерилин.

Доста пищна, всъщност, за ръста си...

В книгата си "Изповед на един актьор" Лорънс Оливие пише: "Малко преди да започнем филма, ми казаха, че съпругата на Лий Страсбърг - Пола "винаги придружавала Мерилин". Мерилин не бе свикнала да репетира и очевидно това не беше по вкуса й. Заявяваше го с вида си - коса, опъната назад и прибрана под шал, лоша кожа без грим, много тъмни очила и извънредно унил вид, а аз недоумявах как да я развеселя. Пола имаше този талант - умееше да я превъзнася с: "Мила моя, трябва да разбереш потенциалните си възможности. Все още дори нямаш представа колко важно място ти е отредено в този свят. Ти си най-големият секс-символ в човешката история, всички го знаят и го признават, значи и ти трябва да положиш усилия. Това е твой дълг към самата теб и към света. Ти си най-великата жена на нашето време!На всяко време! Ти си по-популярна от Христос!", говорела Пола на Мерилин, по думите на сър Лорънс Оливие. Дали в написаното от него няма малко подсилена ирония, или дори подигравка, не можем да твърдим, но съществуват и други свидетелства на холивудски знаменитости, според които Пола наистина нахъсвала именно по този начин Мерилин, когато тя разчорлена и мрачна пристигала в студиото.

Била висока 1,66, с малки гърди и грапаво лице...

Пола говорела по същия непремерен начин и пред медиите, и буквално зомбирала журналистите с бомбастичните си прехвалвания на Мерилин Монро. Онова, което подпомага обаче активният й пиар не са думите й, а ефектът от образа на Мерилин на екрана. Всъщност, говорим за резултата от една невидима връзка между Мерилин и фотообектива, наречена от Луи Делюк фотогения.

Феномен на фотогеничността

Камерата просто е "обичала" Мерилин, докато големи актриси и красавици като Грета Гарбо се страхували да застанат пред нея. Самият Лий Страсбърг, който бил, за разлика от съпругата си, доста по-взискателен и критичен към Мерилин, се чудел на умението й да застава пред фотообективите така, че лошата й кожа да изглежда брилянтна, а ужасното й изражение да грейва в ослепителна усмивка. Мерилин съумява да "продаде" дори фалшивото си пеене с най-сексапилния музикален поздрав на планетата до днес - "Честит рожден ден, мистър президент!" Изкуствен вятър разлюлява полата й, и тя наистина прилича на неземно същество, стъпило на земята, за да покори света с красотата си.

С култовата рокля по време на изпълнението си "Честит рожден ден, мистър президент"

Дали пък Пола не е виждала у Мерилин точно това, което успявало да "види" невидимото око на камерата? - Пола не е нито режисьор, нито актриса, нито мениджър, но тя успешно се справяла с онова, което не можел да постигне дори великият й съпруг - Лий Страсбърг. Той често се отчайвал от играта на Мерилин, и дори в мигове на афект, се изпускал да каже, че тя "не е особено талантлива". Пола била тази, която нито за миг не се отказала да надъхва самочувствие на Мерилин. Дори с цената на това, че отстрани усилията й изглеждали доста смешни, дори глуповати. Някои подозирали, че отношението й към Мерилин е фалшиво, а други - че Пола не правела това от лицемерие - че тя искрено харесвала Мерилин. Очевидно, и Мерилин й вярвала, защото само Пола успявала да я "изправи на крака" и да я накара да даде най-доброто от себе си. А хората виждали само него - най-доброто от Мерилин - на екрана!..

Последната снимка на Мерилин Монро

Така бил създаден митът Мерилин Монро. Което напомня за една чудесна максима на Станислав Йежи Лец: "Създавай мит около себе си. И боговете не са започнали иначе". Със сигурност тази максима е произвеждала много звезди в света на шоубизнеса, и продължава да го прави и днес.

Такава, каквато я помни митът - марката "Мерилин"

Що се отнася до Мерилин Монро-оригиналът, тя наистина е феномен. Защо се превръща в мит е не по-малка загадка от смъртта й. Важното е, че митът за Мерилин не умира.

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Проф. Любомир Котев: Определяха Йовков като селски писател, а той е модерен европейски автор

Според него Йовков е един от малцината български писатели, които са се извисили до върховете на световната литература

Федерико Фелини: Експлозията на паметта, образите и фантазията

Кое прави Федерико Фелини един от най-великите майстори на киното?

Да се "докоснеш" до Мария Калас!

Нов музей в Атина ще съхранява спомена за легендарното сопрано

Дора Габе - творец с нетукашен европейски мащаб

Днес отбелязваме 135 години от рождението на поетесата с необятен свят и несломим дух, носещ пълнота и сбъднатост

Леа Иванова - 100 години вечност

"Целият живот е едно приключение, за което се радвам, че съм участвал в живота й", признава Еди Казасян

Изложба на икони е подредена в къщата на Ванга в Петрич през целия август

"Иконите са подарени на пророчицата от благодарни хора и са част от наследството, оставено като свидетелство за уважението към Ванга", казва Даниела Радева - уредник на къща музей "Ванга"