Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Митът за Мерилин Монро - PR продукт на жената на Лий Страсбърг?

КУМИРИ

Митът за Мерилин Монро - PR продукт на жената на Лий Страсбърг?

"Тя имаше лоша кожа без грим и унил вид", пише в книгата си Лорънс Оливие

Мерилин Монро е може би най-успешният холивудски продукт на всички времена. Тя продължава да "живее" вече повече от половин век след смъртта си през 1962 г.

Лъчезарната й усмивка

Медиите и ФБР продължават да разследват причините за загадъчната й смърт, а ликът на Мерилин не спира да обикаля света като лице на най-различни реклами и търговски продукти. Не е изключено да си пиете кафето, облекнати на възглавничка с усмихнатото й лице, да изпушите цигара с марката на името й, а от стената да ви гледа нейният портрет. Туристи от цял свят се снимат между краката на статуята й, а името й продължава да бъде култова мярка единица за женска красота.

Мерилин излъчва едновременно и секс, и невинност

Това е доста учудващо, на фона на изумително красиви и талантливи актриси от нейното време като Бриджит Бардо, Клаудия Кардинале, София Лорен, Катрин Деньов, Елизабет Тейлър и др., да не ги изреждаме, защото не бихме могли - 60-те са пикът на Холивуд и на най-големите красавици в киното.

В началото на кариерата си като фотомодел

Тогава на какво се дължи масовата истерия около личността на Мерилин Монро? Човек се пита, толкова красива ли е била всъщност, че митът за нея да продължава да вълнува и до днес човечеството? - Оказва се, че не в красотата на оригинала е тайната на мита Мерилин.

Доста пищна, всъщност, за ръста си...

В книгата си "Изповед на един актьор" Лорънс Оливие пише: "Малко преди да започнем филма, ми казаха, че съпругата на Лий Страсбърг - Пола "винаги придружавала Мерилин". Мерилин не бе свикнала да репетира и очевидно това не беше по вкуса й. Заявяваше го с вида си - коса, опъната назад и прибрана под шал, лоша кожа без грим, много тъмни очила и извънредно унил вид, а аз недоумявах как да я развеселя. Пола имаше този талант - умееше да я превъзнася с: "Мила моя, трябва да разбереш потенциалните си възможности. Все още дори нямаш представа колко важно място ти е отредено в този свят. Ти си най-големият секс-символ в човешката история, всички го знаят и го признават, значи и ти трябва да положиш усилия. Това е твой дълг към самата теб и към света. Ти си най-великата жена на нашето време!На всяко време! Ти си по-популярна от Христос!", говорела Пола на Мерилин, по думите на сър Лорънс Оливие. Дали в написаното от него няма малко подсилена ирония, или дори подигравка, не можем да твърдим, но съществуват и други свидетелства на холивудски знаменитости, според които Пола наистина нахъсвала именно по този начин Мерилин, когато тя разчорлена и мрачна пристигала в студиото.

Била висока 1,66, с малки гърди и грапаво лице...

Пола говорела по същия непремерен начин и пред медиите, и буквално зомбирала журналистите с бомбастичните си прехвалвания на Мерилин Монро. Онова, което подпомага обаче активният й пиар не са думите й, а ефектът от образа на Мерилин на екрана. Всъщност, говорим за резултата от една невидима връзка между Мерилин и фотообектива, наречена от Луи Делюк фотогения.

Феномен на фотогеничността

Камерата просто е "обичала" Мерилин, докато големи актриси и красавици като Грета Гарбо се страхували да застанат пред нея. Самият Лий Страсбърг, който бил, за разлика от съпругата си, доста по-взискателен и критичен към Мерилин, се чудел на умението й да застава пред фотообективите така, че лошата й кожа да изглежда брилянтна, а ужасното й изражение да грейва в ослепителна усмивка. Мерилин съумява да "продаде" дори фалшивото си пеене с най-сексапилния музикален поздрав на планетата до днес - "Честит рожден ден, мистър президент!" Изкуствен вятър разлюлява полата й, и тя наистина прилича на неземно същество, стъпило на земята, за да покори света с красотата си.

С култовата рокля по време на изпълнението си "Честит рожден ден, мистър президент"

Дали пък Пола не е виждала у Мерилин точно това, което успявало да "види" невидимото око на камерата? - Пола не е нито режисьор, нито актриса, нито мениджър, но тя успешно се справяла с онова, което не можел да постигне дори великият й съпруг - Лий Страсбърг. Той често се отчайвал от играта на Мерилин, и дори в мигове на афект, се изпускал да каже, че тя "не е особено талантлива". Пола била тази, която нито за миг не се отказала да надъхва самочувствие на Мерилин. Дори с цената на това, че отстрани усилията й изглеждали доста смешни, дори глуповати. Някои подозирали, че отношението й към Мерилин е фалшиво, а други - че Пола не правела това от лицемерие - че тя искрено харесвала Мерилин. Очевидно, и Мерилин й вярвала, защото само Пола успявала да я "изправи на крака" и да я накара да даде най-доброто от себе си. А хората виждали само него - най-доброто от Мерилин - на екрана!..

Последната снимка на Мерилин Монро

Така бил създаден митът Мерилин Монро. Което напомня за една чудесна максима на Станислав Йежи Лец: "Създавай мит около себе си. И боговете не са започнали иначе". Със сигурност тази максима е произвеждала много звезди в света на шоубизнеса, и продължава да го прави и днес.

Такава, каквато я помни митът - марката "Мерилин"

Що се отнася до Мерилин Монро-оригиналът, тя наистина е феномен. Защо се превръща в мит е не по-малка загадка от смъртта й. Важното е, че митът за Мерилин не умира.

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 0

1/1

Феномен на фотогеничността

С култовата рокля по време на изпълнението си "Честит рожден ден, мистър президент"

Мерилин излъчва едновременно и секс, и невинност

Последната снимка на Мерилин Монро

В началото на кариерата си като фотомодел

Лъчезарната й усмивка

Била висока 1,66, с малки гърди и грапаво лице...

Доста пищна, всъщност, за ръста си...

Такава, каквато я помни митът - марката "Мерилин"

Календар

Препоръчваме ви

Софийската филхармония представя гения Бетовен с калейдоскоп от концерти

С осем симфонични и много камерни концерти Националният оркестър се присъединява към международните празненства "Бетовен 2020"

Почина Кристофър Толкин

Синът на световноизвестния британски писател, лингвист, поет, филолог и професор в Оксфордския университет Джон Р. Р. Толкин се прослави с доработката на произведенията му

Джеймс Джойс: Погледнете морето. Какво е то до всички обиди?

Навършват се 79 години от смъртта на ключовата фигура в развитието на модерния роман

Лили Иванова специален гост на Софийската опера

Режисьорът на предизвикващия огромен зрителски интерес мюзикъл "Клетниците" Пламен Карталов посрещна звездата

Излезе книгата "Непознатият Яворов"

Всички документи са ясно датирани - октомври 1912 година