Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Михаил Баришников: Не наказвайте руските артисти и спортисти заради войната

КУЛТУРА И ВОЙНА

Михаил Баришников: Не наказвайте руските артисти и спортисти заради войната

Световноизвестният балетист казва, че културата не трябва да бъде санкционирана заради инвазията на Путин в Украйна

Снимка: Getty Images

Руските изпълнители и артисти не трябва да бъдат принуждавани да плащат цената за войната в Украйна, това споделя един от най-знаменитите балетисти Михаил Баришников, роден в съветска Рига и живеещ днес в Харлем, Манхатън, Ню Йорк. 

Още

Европейската култура санкционира руската заради ситуацията в Украйна

Европейската култура санкционира руската заради ситуацията в Украйна

В статия на британския "Guardian", една от водещите фугури на мъжкия балет от 70-те и 80-те, признава, че се противоставя на налагането на тежки санкции на колеги артисти или спортисти.

Този месец диригентът Валерий Гергиев и оперното сопрано Анна Нетребко бяха сред онези руснаци в света на културата, които загубиха престижните си работни места в Западна Европа заради обвиненията към тях за връзките им с Владимир Путин.

Михаил Баришников и Кристина Джонсън по време на светско събитие в Ню Йорк през 2005 г. (Снимка: Getty Images)

"Откритият обмен в изкуствата винаги е нещо добро", казва Баришников.

"Не мисля, че е правилно да се прехвърля тежестта на политическите решения на дадена страна върху гърба на артисти и спортисти, които имат семейства в родната си страна. За хората на тези публични позиции неутралността също е силно изявление. И ако искате да бъда конкретен - Даниил Медведев трябва да играе на Уимбълдън.

Миналата седмица британският министър на спорта Найджъл Хъдълстън каза, че правителството ще има нужд от гаранции, че всички спортисти, които влизат в Обединеното кралство, "не са привърженици на Владимир Путин".

Баришников каза още, че се опасява, че Русия позитивното бъдеще за младите хора в Русия скоро ще бъде невъзможно.

"В момента има Рубикон, който Русия трябва да премине. Или ще намери начин да сложи край на настоящия конфликт и да живее в отворено глобално общество, или ще бъде тласнато назад без надежда за възстановяване", каза той.

Михаил Баришников и прима балерината Меръл Парк пред кралската опера в Лондон (Снимка: Getty Images)

Още

Кинофестивалът в Кан няма да приеме руски делегации, ако продължава нашествието в Украйна

Кинофестивалът в Кан няма да приеме руски делегации, ако продължава нашествието в Украйна

74-годишният Баришников, който е роден в Рига, Латвия през 1948 г. и е избягал от СССР в Канада през 1974 г., иска да промени отношението на хората към Русия. Той се присъедини към колеги и изтъкнати артисти, които са критични към Кремъл, но искат нормално отношение към Русия - става дума за платформата True Russia, кампания на GoFundMe за разпространение на по-доброто възприемане на руската култура и за събиране на пари за подпомагане на бежанците.

В кампанията участват също руският писател Борис Акунин и един от водещите руски икономисти Сергей Гуриев. Заедно те отправиха призив към свои сънародници в изгнание с аргумента, че "нямат право на бездействие".

"Стотици хиляди украинци, които са загубили домовете си, препитанието си, близките си и дори живота си, понасят най-големия удар. Но всички ние, които говорим руски и принадлежим към руския културен свят, също усещаме удара. Самата дума руски стана токсична", се казва в изявлението на уеб страницата на кампанията. 

Михаил Баришников във Великобритания през 1976 г. (Снимка: Getty Images)

Още

"Ла Скала" поиска от Валерий Гергиев да изясни позицията си за Украйна

"Ла Скала" поиска от Валерий Гергиев да изясни позицията си за Украйна

Говорейки от дома си в Ню Йорк, Баришников казва още, че всеки известен руснак трябва да направи избор.

"Индивидуално решение на всеки артист е дали да избере да говори или не. От своя страна ще цитирам негово светейшество, папа Франциск.

"Войната е лудост! Спрете я моля! Вижте каква жестокост!"

Ясно ми е към кого са насочени тези думи. Казано по-просто, Русия вече се е върнала във времето на Сталин. Изкуствата търпят странични щети и е невъзможно да се спекулира в каква посока ще се развие това" казва той. 

Балетистите Михаил Баришников и Наталия Макарова по време на репетиция за "Дон Кихот", 1975 г. (Снимка: Getty Images)

Балетистът, който е имал обещаваща кариера в балет "Киров" в Ленинград, днешният Мариински балет в Санкт Петербург, напуска Русия през 70-те и днес се обръща към образите на класическа руска пиеса, за да опише тежкото положение на по-младото поколение в Русия.

"В пиесата на Чехов "Чайка" Тригорин говори за чувството, което стои зад времето по отношение на науката и съвременния свят", казва той.

"Той се чувства като беден стар селянин, който пристига на гарата само за да види как влакът му тръгва. Той тича да го хване, но знае, че каквото и да направи, влакът ще отива все по-далече. Русия е опасно близо до сценария на този беден селянин и съм сигурен, че има милиони руснаци, особено млади хора, които биха предпочели да бъдат в този влак.

Още

Уволниха Гергиев като диригент на Мюнхенската филхармония

Уволниха Гергиев като диригент на Мюнхенската филхармония

Още

Дарина Такова: Артистите, които бранят Путин, са посланици не на руската култура, а на неговия режим

Дарина Такова: Артистите, които бранят Путин, са посланици не на руската култура, а на неговия режим

Още

Сопраното Анна Нетребко няма да пее в нюйоркската опера "Метрополитън"

Сопраното Анна Нетребко няма да пее в нюйоркската опера "Метрополитън"

Още

Операта в Барселона отмени участието на Анна Нетребко в концерта за 175-ата си годишнина

Операта в Барселона отмени участието на Анна Нетребко в концерта за 175-ата си годишнина

 

 

Коментирай 65

Календар

Препоръчваме ви

Ще посрещнем лятото в София със SoFest Summer

Лятното издание на SoFest 2023 ще събере на една сцена творци, артисти и изпълнители от световна величина от 22-ри до 25-ти юни в Кино Кабана, София

Най-известната опера на Моцарт "Дон Жуан" със софийска премиера на 15 юни в Зала 1 на НДК

Суперпродукцията е на Музикално-драматичен театър "Константин Кисимов" - Велико Търново в партньорство с Националния дворец на културата

Соня Йончева участва в концерт на Филхармонията на Баден-Баден под диригентството на Найден Тодоров

"Страст и любов изпълниха зала Фестпилхаус, след като изпълненията на Соня Йончева и Джовани Сала "завладяха сърцата на публиката", отбелязаха от Филхармонията

"Мъртви души" - представлението без думи в "Топлоцентрала"

Ще бъде показано премиерно за София на голямата сцена в ТОПЛОЦЕНТРАЛА на 7 и 8 юни. Представлението бе посрещнато с овации от публиката и висока оценка от критиката на One Dance Week в Пловдив преди по-малко от месец

От 4 до 24 юни ще продължи 17-ият "Световен театър в София"

Предвидени са гостувания на спектаклите "Да яздиш облак" на Раби Мруе - тази вечер в "Топлоцентрала", "Любов" на Пипо Делбоно - на 8 юни в Сатиричния театър, и "Животът е сън" на Деклан Донелан и Ник Ормерод - на 15 юни в Народния театър "Иван Вазов".

Пловдивският драматичен театър представя „Укротяване на опърничавата“ на варненска сцена

Спектакълът получи приз "Икар" за майсторско техническо осъществяване