Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Кенджи Шинохе за красотата на езика каомоджи, с който можеш да кажеш всичко

СПЕЦИАЛЕН ГОСТ: ТАНЦУВАЩИЯТ С КАОМОДЖИ

Кенджи Шинохе за красотата на езика каомоджи, с който можеш да кажеш всичко

Японският хореограф гостува с два танцови спектакъла на One Dance week - Пловдив

В епохата на WhatsApp и Messenger твърде често думите се оказват излишни. За виртуално общуване стигат анимирани човечета и палци в различни посоки. В Япония обаче емотиконите улавят много повече детайли и представляват пъстра вселена, в която да се изгубиш. В света на каомоджи (от "kao" - "лице" и "moji" - "знак") най-важни са очите, защото японците вярват, че те са огледалото на човешката душа.

Още

One Dance Week се завръща в Пловдив

One Dance Week се завръща в Пловдив

С над 10 000 красиви комбинации от графични знаци, символи и букви, каомоджи е красив език, с който можеш да кажеш всичко. Когато тренираш: ᕦ(ò_óˇ)ᕤ. Когато целуваш: ( o ⊰ o ). Когато обръщащ масата от гняв: (╯°益°)╯彡┻━┻. Или когато гониш пеперуда: 〜〜(/ ̄▽)/ 〜ф.

Каомоджитата излизат от екрана, за да попаднат на танцовата сцена. Японският хореограф Кенджи Шинохе ще представи два спектакъла - миниатюри в рамките на 11-то издание на One Dance Week. С комбинация от майсторски танц, пантомима и музика, Шинохе излиза за първи път пред българската публика на 22 септември в Дом на културата "Борис Христов" - Пловдив.

Разговаряхме с Кенджи Шинохе за представленията K(-A-)O / и ЛЮБОВ, както и, разбира се, за каомоджи. Защото някои неща не могат да бъдат описани със звездички, скобички и точки. Сред тях е удоволствието да гледаш съвременен (〜 ̄▽ ̄)〜 на живо

- Кенджи Шинохе е...
- Аз съм хореограф от Япония, но сега живея в Германия. Танцувам от ранна детска възраст. Започнах с бални танци, а в залата ме заведе баба ми. През 2015-а се преместих в Германия, за да изучавам модерен и съвременен танц в школата на Пина Бауш. Може да се каже, че моята кариера на хореограф и танцов артист се роди и проходи в Германия.

- Каомоджитата са японски феномен в интернет общуването. Вие пренасяте този необикновен изразен език на танцовата сцена. Защо?
- Нямах представа, че каомоджитата произхождат от Япония. Толкова често ги изписвах в ежедневната комуникация, докато бях у дома, че дори не се замислях. Осъзнах това едва, след като се преместих в Германия. Хората в Европа използват ;) и :/ , и :D в платформи като WhatsApp. Не знаех какво означават тези символи. Какво е :D? Дали човекът, с когото разговарям, иска да ми каже нещо за буквата D? Или нещо друго?

Тогава разбрах, че каомоджи културата съществува единствено в Япония. Хората в различните държави използват една и съща система от графични знаци и символи за чат комуникация, но в много различни стилове. Затова реших да поставя каомоджи на танцовата сцена, защото са добър пример за общуването в интернет.

- В каомоджи трябва да добавите 〜, ノ или ヘ , за да опишете танц. Когато стъпите на сцената обаче, какво още е нужно? Възможно ли е да прикрием или да фалшифицираме емоциите пред публиката?
- Разбира се, че е възможно да направите poker face, за да скриете емоциите си в определен момент. Чрез изкуството на танца обаче ние изпитваме истински, дълбоки чувства и никой не може да ги скрие. Това е големият контракт в комуникацията между думи и емотикони от една страна, а от друга - танца и езика на тялото.

Още

Четири седмици танц на ONE DANCE WEEK 2018

Четири седмици танц на ONE DANCE WEEK 2018

- Ами (?♥‿♥?), любовта? Сякаш свикнахме да изпращаме виртуални сърца и целувки. Опасно ли е това? Как може да си върнем дълбокото и искрено чувство да обичаме нещо или някого?
- Усещам, че губим разнообразието на истинските чувства ден след ден. Чрез каомоджитата и емотиконите изразяваме усмивка и щастие, например (^ ^) или ? . Но лицата ни не са толкова прости. Ето защо танцувам.

Танцът се нуждае от плътта на тялото. От това да се потим, уморяваме и да оставаме без дъх. Тук всичко е наистина. Зрителите не могат да дойдат в театралната зала виртуално. Те трябва да използват краката си, за да видят даден танцов спектакъл. Защото е много по-различно, отколкото ако гледат през монитора. Живото общуване, колкото и да е първично, е малка, но безспорна стъпка към това да се опознаем дълбоко.

- Днес хората във все по-голяма степен притежават едни и същи предмети, устройства, начин на живот. Дали и емоциите ни не се уеднаквяват? Не се ли опростяват? Ако е възможно да копираш и поставиш върху себе си нечие поведение или излъчване, тогава как оставаш верен на себе си?
- Мисля, че е много лесно да следваш даден начин на живот или да копираш нечий външен вид. Но дълбоко в себе си ние не можем да изневерим на съзнанието си. В днешния свят смартфоните и компютрите са много важни и полезни за всеки, но нека не забравяме, че те са просто инструменти. Чрез тях получаваме всевъзможна информация, но устройствата нямат мирис, вкус, пулс. Чрез тях можем да разговаряме, но не и да се усетим, да се докоснем един друг.

Интернет ни даде възможност да споделяме информация с хора по целия свят, да съборим разделителната стена на културни традиции, нации, поколения и общности. Но не забравяйте, че технологията е просто средство. И че трябва да мислим за човека, който стои тук, точно пред теб.

- За първи път ли идвате в България? Ще представите два спектакъла в Пловдив. Какво бихте казал на зрителите?
- Не съм бил в България досега. Много съм щастлив, че ще представя спектакли в Пловдив. Надявам се на публиката да й харесат. Ще се видим скоро (^O^).

Гледайте K(-A-)O / и Любов на 22 септември в Дом на културата "Борис Христов" - Пловдив. Билети може да намерите онлайн в системата на EpayGo.bg както и на касите на Easypay, а също и на новия билетен център на Easypay в Пловдив - ул. Княз Александър I №36.

One Dance Week се организира от Фондация "ЕДНО за Култура и Изкуства" и е част от програмата на Пловдив - Европейска столица на културата 2019. Събитието е подкрепено от Министерството на културата на Република България.   

Коментирай 5

1/1

Още ВИДЕО

БНТ със специално студио за премиерата на "Порталът"

Стартът на предаването е на 2 май (Великден) от 20:30 часа, а веднага след него е премиерата на епизод 1 от сериала

Операта в Стара Загора се включи в предизвикателството Jerusalema Dance Challenge (видео)

Предизвикателството е известно като универсален химн на единството, пример за това как танцът сплотява в тези времена дори и с маска на лицето

Отличеният с "Оскар" Томас Винтерберг: Алкохолът в "Още по едно" е символ на нещо по-голямо от самото пиене

Филмът с Мадс Микелсен в главната роля е разказ за гимназиални учители на различни етапи от кризи на средната възраст, които тестват способността на алкохола да подобри живота им

"Голата истина за Група "Жигули" е номер едно в бокс офиса за втора поредна седмица

Близо 46 000 зрители преживяха новото заглавие за първите 10 дни

Направиха "Герника" на Пикасо от... шоколад

Баски майстори изработиха копие на шедьовъра по повод 58 години от бомрдировките на едноименния град

Борислав Велков: НДК е не само дворец на културата, но и дворец на обществото

Разговор с председателя на Съвета на директорите в НДК Борислав Велков за 40-ата годишнина на НДК – за миналото, бъдещето и настоящето на тази емблематична сграда

Виж всички

Календар