Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Четири седмици танц на ONE DANCE WEEK 2018

ИЗКУСТВОТО НА ТЯЛОТО

Четири седмици танц на ONE DANCE WEEK 2018

Време за Пловдив, време за танц

"Великият укротител" на гръцката звезда Димитрис Папайоану (Снимка: ONE DANCE WEEK)

Арабски танц срещу насилието, гръцкият магьосник Димитрис Папайоану и неговите живи скулптури, новатори - хореографи от Корея и Япония, един пленяващ дует за животното - човек, португалски взривоопасен цирк и още много предстои да видим на фестивала за съвременен танц ONE DANCE WEEK, който започва след по-малко от месец в Пловдив.

"Демони" на хореографа Джин А Ким (Снимка: ONE DANCE WEEK)

От 21 септември до 14 октомври публиката ще види някои от най-интересните и актуални танцови компании от Европа, Близкия изток и Азия на сцената в Дома на културата "Борис Христов".

Промо цените на билетите са валидни до 1 септември, а фестивалните пасове, които гарантират достъп до всички спектакли, са почти изчерпани. Ето защо е време да се запознаете с най-интересното от изкуството на тялото в движение, събрано за 11-а поредна година в рамките на ONE DANCE WEEK.

#minaret на ливанския хореограф Омар Раджех (Снимка: ONE DANCE WEEK)

Началото на 21 септември поставя известният ливански хореограф Омар Раджех. Датата в Пловдив на най-новия му спектакъл #minaret е предпремиерна само седмица преди официалната премиера в Рим. Раджех е водеща фигура за развитието на съвременния танц не само в родината си, а и в целия размирен регион. Той е чест гост големите сцени в Европа, Северна Америка, Азия и арабския свят, защото има смелостта да обединява танцови техники със силни социални и политически послания от реалността, колкото и да е болезнена.

В #minaret Раджех, пряк свидетел на гражданската война в Ливан, оспорва масовата летаргия, с която приемаме насилието, неправдата и войните по света. Войната днес е в Сирия, но никога не е спирала. Тя е видеоклип в социалните мрежи. Тя е снимка в интернет. Тя е самата история, повтаряща се. Дали? Спектакълът, събрал танц, дронове и музика на живо от региона на Алепо, възстава срещу неизбежността на пролятата и бомбите. Срещу това, че нямаме право на избор и право на глас.

Най-коментираното представление на тазгодишното издание на ONE DANCE WEEK е безспорно спектакълът на гръцката звезда Димитрис Папайоану - "Великият укротител". Папайоану е известен на зрителите от впечатляващите церемонии по откриването и закриването на Олимпийските игри в Атина през 2004-та и Европейските игри в Баку през 2015-та. Той е и първият хореограф, създал спектакъл за театъра на легендата Пина Бауш във Вутерпал.

"Великият укротител" на Димитрис Папайоану (Снимка: ONE DANCE WEEK)

Интересът към първото гостуване на Папайоану в България е толкова голям, че обявените две дати бяха разпродадени месеци преди събитията. Все още можете да се сдобиете с билет за обявената извънредна дата на 30 септември с начален час 17:30.

"Великият укротител" на Димитрис Папайоану (Снимка: ONE DANCE WEEK)

"Великият укротител" е безкомпромисен спектакъл, чиято цел е да достигне до най-скритите и съкровени пластове от душевността на човека. Това е висша форма на естетиката на Папайоану, вдъхновена от древногръцките скулптури и изобразителното изкуство. Това са тела като скулптури, които създават хибридни същества. Това са картини, оспорващи гравитацията и действителността. Това е сюрреализмът на плащащия под и внушителната сценография. Сетивата се разголват, табутата се преобръщат, защото гледайки случващото се на сцената, ние всъщност гледаме вътре в себе си.

Тази година ONE DANCE WEEK може да се похвали и с ко-продукция на спектакъла ATMA на изгряващите гръцки таланти Данай Димитриади и Дионисиус Аламанос. Двамата вече завършиха творбата си на творческа резиденция в Пловдив в началото на август, а резултатът ще видим на 6 октомври - стилен дует, обграден от сенки, но с ярко послание, в който двамата пресъздават различни животински видове.

В АТМА човек и животно са обединени в непрекъснато променящ се организъм. Това е демонстрация на отношението на човека към природата с всички варварства, които й причиняваме. За феновете на съвременния танц ще е интересно да разберат, че Аламанос в момента работи и със суперзвездата Акрам Кан, когото публиката добре познава от церемонията по откриването на Олимпийските игри в Лондон през 2012-та.

11-тото издание на ONE DANCE WEEK включва и съвременна циркова НОЩ на 5 октомври. Стотици автомобилни гуми са част от декора на този емоционално зареден спектакъл, вдъхновен от гетата и случващ си сред развалини и отломки. Както подсказва името им, спектаклите на компанията CIRCOLANDO съчетават цирк, танц и театър с множество други изкуства, сред които поезия и електронната музика. Билетите са ограничени, а представлението не се препоръчва за лица под 16 години.

Традиционно ONE DANCE WEEK представя и държава на фокус. Тази година това е Литва, представления от която ще закрият 11-тото издание на фестивала. На 12 октомври на сцената излизат върколаци, вещици и феи, преоткривайки смисъла на отдавна забравената литовска дума "годос". В спектакъла "ГОДОС", освен AURA Dance Theatre на една от водещите хореографи на Литва Бируте Литукайте, се включват и норвежците от Panta Rei Dance Theatre, които намират своето тълкувание на думата като "песен за душата".

"Годос" (Снимка: ©Laura Vanseviciene)

На 13 октомври фестивалната публика ще навлезе в света на магическия реализъм на компютърните игри, разказите на Хулио Кортасар и съвременните изпълнителски изкуства с GAME OVER на литовския колектив Low Air. Мъжът и жената на сцената ви канят на игра, чиято цел е да различите илюзията и действителността.

Последният спектакъл на 14 октомври поставя, съвсем навременно и с много чувство за хумор, въпроса "Що е то съвременен танц?". С участието на трима литовски артисти, които ще спорят за всичко - от първите хореографски идеи до репетициите и финалните детайли като копчетата на костюмите, "Съвременно?" иронизира творческия процес, гилдията и всичко онова, което обикновено остава скрито зад кулисите.

И тази година ONE DANCE WEEK отбелязва силно азиатско присъствие. На 22 септември японският хореограф Кенджи Шинохе представя два авторски спектакъла, които ни хвърлят в предизвикателствата на съвременното информационно общество. Искрени ли са виртуалните усмивки и сърца? Можем ли да обичаме някого по свой начин, ако технологиите ни правят все по-еднакви?

Азиатските миниатюри продължават на 7 октомври с два корейски спектакъла. Мистичният и древен корейски танц за гонене на зли духове Salp"uri възкръсва на сцената в Пловдив с

"Демони" на хореографа Джин А Ким и визуалния артист Джу-Бин Ким. Същата вечер публиката ще се срещне и с един от най-популярните корейски хореографи Ин Со Лий и неговата "Първа среща".

Билети може да намерите онлайн в системата на ЕpayGo.bg, както и на касите на Easypay. Подробна информация можете да намерите онлайн на onedanceweek.com и във Facebook страницата на фестивала.

ONE DANCE WEEK се организира от Фондация ЕДНО за култура и изкуства е част от програмата на Пловдив - Европейска столица на културата 2019.

Коментирай 1

1/1

"Великият укротител" на гръцката звезда Димитрис Папайоану (Снимка: ONE DANCE WEEK)

#minaret на ливанския хореограф Омар Раджех (Снимка: ONE DANCE WEEK)

"Великият укротител" на Димитрис Папайоану (Снимка: ONE DANCE WEEK)

"Годос" (Снимка: ©Laura Vanseviciene)

"Демони" на хореографа Джин А Ким (Снимка: ONE DANCE WEEK)

"Великият укротител" на Димитрис Папайоану (Снимка: ONE DANCE WEEK)

Календар

Препоръчваме ви

Гледайте "Хаос" в Театър 199

Датата за постановката на пиесата на Мика Миляхо е на 17 юли от 20 часа

Премиерата на Теди Москов "Няма да платим! Няма да платим!" - на 15, 16 и 17 юли

Постановката се играе в сърцето на парка "Заимов", точно пред Театър "София", на новата сцена на открито - "На стълбите"

Илиана Коджабашева, Вяра Табакова и Мирела Иванова канят на "Всички разкази са за теб"

Срещата е днес, 12 юли, от 21:30 ч. на откритата Сцена "Зад театъра"

Спектакъл-сън откри OPERA OPEN 2020 в Античния театър в Пловдив

Изпълнени бяха произведения от Бах, Вивалди, Муре, Глук, Моцарт, Бетовен, Верди, Белини, Чилеа, Месиан, Орф, Арнаудов

Хитовият мюзикъл "Чикаго" в Летния театър във Варна и на открита сцена в София

Ярката млада дама на българската поп сцена Нора Караиванова, влиза в ролята на Мама Мортън в момент от живота си, когато да бъде майка е главната й лична роля

Сфумато представя "Съзвездия" от Ник Пейн

Гледайте постановката на 13 юли 2020 г. от 19 часа