Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

One Dance Week се завръща в Пловдив

Х МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ ЗА СЪВРЕМЕНЕН ТАНЦ И ПЪРФОРМАНС

One Dance Week се завръща в Пловдив

От 23 септември до 15 октомври в Европейската столица на културата'2019 ще бъдат представени впечатляващи спектакли от цял свят

Между 23 септември и 15 октомври One Dance Week ще представи в Пловдив силна юбилейна селекция от 3 континента.

Ще видим жена, която ще се превъплъти в образа на Мохамед Али, за първи път ще бъде показан концерт-спектакъла на дебютния албум "Скулптури" на Иво Димчев в България, робот на сцената, светлинно пътуване във времето, азиатски танцови миниатюри и други завладяващи изпълнения, обединени от идеята за сближаване на културите по земното кълбо чрез магията и универсалния език на танца.

"Дует за човек и робот"

Юбилейното издание на One Dance Week започва на 23 септември от 19:30 часа в Дом на културата "Борис Христов" в Пловдив с новаторския спектакъл от Тайван "Дует за робот и човек". Главни действащи лица са хореографът Хуанг Юи и германският индустриален робот KUKA - един от най-напредналите, прецизни и разпознаваеми достижения на роботиката. Двамата сътворяват изящна картина на бъдещето, която не просто комбинира красотата на механиката с прецизното движение на тялото, но е и актуален прочит на стаените чувства в технологичното съвремие и предизвикателна покана за размисъл. KUKA, който тежи 795 кг и чието програмиране изисква около десетчаса фини настройки за една минута танц, има многобройни приложения в промишлеността, особено в автомобилостроенето и електрониката. Спектакълът гостува в Пловдив с подкрепата на Министерството на културата на Тайван.

Спектакълът "Хрома" на съоснователя на световноизвестния японски артистичен колектив Dumb Type, Широ Такатани, е сред безспорните гвоздеи на фестивала тази есен. Любителите на танца ще могат да се потопят в експеримента на  тема образ и звук в два поредни дни - 6 и 7 октомври - от 19:30 часа."Хрома" е танц на светлина и сенки, в който визуалните ефекти и мащабната графика следват всяка стъпка на изпълнителите, а хореографът подчинява законите на физиката и съвременните оптически технологии, за да предизвика зрителите да потърсят смисъл в стотиците изображения, които виждат на екрана всеки ден. 

 Друг акцент в юбилейната програма на One Dance Week е спектакълът на белгийците Peeping Tom - "Майка", който ще се състои на 14 октомври от 19:30. Представлението събира различните етапи и състояния в живота на майката, за да ни изненада, изваждайки на показ нейния сложен вътрешен свят на крайности, страхове и мечти. От уплашено малко момиче до 40-годишна жена в затвора на собствената й несигурност, спектакълът достига отвъд очевидното, отвъд това, което си мислим, че знаем за майката.

Революционно-музикалният спектакъл от Буркина Фасо, "Република Калакута", ще закрие тазгодишното издание на One Dance Week на 15 октомври от 19:30. Спектакълът е вдъхновен и озвучен от композициите на легендарния Фела Кути - "баща" на афробийта и непреклонен бунтар срещу хунтата в Нигерия. Кути е смятан за прототип на африканските опозиционери, защото острата сатира срещу режима, репресиите и колониализма в неговите албуми му струват над 200 ареста. И нещо повече - армейски погром над Република Калакута - личното имение на Кути, което той провъзгласява за независима държава през 1977-ма година.

Програмата на One Dance Week ще представи и  "Вечер на младите хореографи от Япония и Корея" с три спектакъла на 1 октомври от 19:30, които ще се играят един след друг. Спектаклите "Кожа", "Опит" и "Между нас" гостуват в Пловдив с подкрепата на Международния фестивал за хореография в Сеул.

Check the Czechs е специалната програма в рамките на 10-то юбилейно издание на One Dance Week, която ще постави във фокус чешката съвременна изпълнителска сцена. Програмата е курирана от Ивона Кройцманова - моторът зад почти всички изпълнителски феномени в Чехия и член на международни мрежи, между които IETM, European Dancehouse Network, съосновател и асоцииран директор на Aerowaves и партньор на Be SpectACTive!.

Модулът Check the Czechs ще представи общо три спектакъла -"Гайд" на 24 септември от 19:30 часа, "Разказвачката"на 8 октомври от 16:30 часа и  "Стъпка преди края" на 8 октомври от 20:00 часа. Всички представления от програмата на One Dance Week се играят в Дом на културата "Борис Христов" в Пловдив.

Всичко за  One Dance Week - програма и билети за спектаклите вижте ТУК.
Коментирай 0

1/1

Още ВИДЕО

"Златни глобуси" без суета, без Сузане Биер и покрай скандал с хотели и вечери

Журналистът Юлия Владимирова разказва за горещите теми по време на церемонията!

Хамам на 800 години беше изненадващо открит в бар в Севиля

При ремонтни дейности собствениците на локала се натъкнали на перфектно запазена турска баня от 12-ти век със стени, покрити с красиви картини

Ива и Елена Тодорови в страната на една "красива лудост"

Двете сестри - накратко IVA, ни пренасят в различните измерения на едно музикално пътешествие с прелюбопитния им дебютен албум "Beautiful Madness"

Мартина Апостолова пред КИНОводител: Всички жени са Ирина

Поредицата на NO BLINK се сдоби с нов формат. В нея всеки месец освен критически текстове се публикуват и видео разкази

Италианската драма "Връзки" в киносалоните от 19 февруари

Филмът е по сценарий на изкусния разказвач Доменико Старноне, носител на най-престижната литературна награда в Италия "Стрега"

Почина известният руски актьор Андрей Мягков от "Ирония на съдбата, или Честита Баня!"

Обичаният артист, изиграл множество емблематични роли в киното и театъра си отиде на 82-годишна възраст

Виж всички

Календар