Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Големият български музикант проф. Анатоли Кръстев свири на живо в "Какво да правим с виолончелото?" в Народния театър

ТЕАТРАЛНА ПРЕМИЕРА

Големият български музикант проф. Анатоли Кръстев свири на живо в "Какво да правим с виолончелото?" в Народния театър

Премиерата на спектакъла е на 2 октомври, на камерната сцена "Апостол Карамитев"

Сцена от постановката "Какво да правим с виолончелото?", реж. Николай Поляков" (Снимка: Народен театър "Иван Вазов" )

Големият български музикант проф. Анатоли Кръстев участва и свири на живо в "Какво да правим с виолончелото?", научи БТА от трупата на Народния театър. Премиерата на спектакъла е на 2 октомври, на камерната сцена "Апостол Карамитев".

проф. Анатоли Кръстев (Снимка: БНР)

През мрачен дъждовен ден в чакалнята на една гара Мъжът с вестника (Валентин Танев), Старецът с бастуна (Марин Янев) и Дамата с воала (Снежина Петрова) чакат неизвестно какво - може би е влак, който вече са чакали неколкократно и той все не идва, може би нещо друго. Малко встрани Мъжът с виолончелото свири тиха, леко досадна мелодия. В началото тримата нямат нищо против музиката. После започват да се питат как той свири без ноти, каква е пиесата, която изпълнява, дали му плащат да свири непрекъснато едно и също, и кой всъщност му плаща.

Тихото раздразнение прераства в явно недоволство, по-сетне - в крайна непоносимост към другия, към човека на изкуството или просто към човека, който има свой начин на живот, различен и абсолютно непонятен за тях, разказва драматургът Светлана Панчева. Остава само виолончелото и въпросът: Какво да правим с виолончелото? Проблемът с човека е решен, но остава проблемът с предмета.

Валентин Танев (Снимка: Народен театър "Иван Вазов")

"Какво да правим с виолончелото" е втората пиеса на румънския драматург и писател Матей Вишниек, който отдавна живее и работи във Франция, поставена на сцената на Народния театър. Преди няколко години Ивайло Христов направи "Търси се стар клоун" с участието на Марин Янев, Илия Добрев и Стефан Мавродиев.

Предстоящата премиера е под режисурата на Николай Поляков. Сценографията и костюмите са на Марина Райчинова. Преводът е на Огнян Стамболиев.

"Не са малко мъдреците, които подреждат човешкия живот в три фази - раждане, чакане, смърт, казва Николай Поляков. Чакането, в неговите безкрайни варианти - работа, бездействие, бягане на дълги, къси разстояния или на място, пътуване или мечта за пътешествия, здраве или болест, в уюта на природата или в затворено пространство (понякога с решетки) - винаги достига финалната си точка. И това не е нито песимистично, нито оптимистично". Това според Поляков е просто сблъсъкът с времето, което тече неумолимо, без да се съобразява с нашето одобрение или недоволство.

Марин Янев (Снимка: Народен театър)

"Желанието ми да живея като свободен човек, това е моето послание, казва авторът Матей Вишниек. Опитах се да не бъда манипулиран от утопии или контраутопии, както и от идеите на комунизма или от съблазните на консумативното общество".

"Пиша, за да разбера тайната на човешкото същество и най-вече противоречията на човешката природа и начина, по който могат да се преодолеят, допълва Вишниек. Пиша, за да премина собствените си граници, да ги преодолея, да открия какво точно е скрито в моя мозък и в моята душа".

Снежина Петрова (Снимка: Народен театър "Иван Вазов")

Цялата програма и подробности за спектаклите може да се видят на официалната интернет страница на Народния театър ТУК, както и във Фейсбук .

Още

Режисьорът Иван Пантелеев представя "Капитал(на) грешка" в Народния

Режисьорът Иван Пантелеев представя "Капитал(на) грешка" в Народния

Още

"Просто кажете нещо хубаво и да приключваме!" "Страх за опитомяване" - в Народния театър

"Просто кажете нещо хубаво и да приключваме!" "Страх за опитомяване" - в Народния театър

Още

Народният театър започна новия сезон с водосвет (СНИМКИ)

Народният театър започна новия сезон с водосвет (СНИМКИ)

Още

Илиана Коджабашева, Вяра Табакова и Мирела Иванова канят на "Всички разкази са за теб"

Илиана Коджабашева, Вяра Табакова и Мирела Иванова канят на "Всички разкази са за теб"

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Там, където физиката се среща с метафизиката

"НЕОнавтика" е новият спектакъл на "Театър на сетивата". Премиерата е на 29 януари в сградата на Химическия факултет на Софийския университет

Софийската опера посвещава "Риголето" на паметта на маестро Борислав Иванов

Спектакълът "Риголето" на 30 януари ще бъде посветен на паметта на маестро Борислав Иванов

Сатирата обявява конкурс за стендъп комедия

Конкурсът е явен - за непубликувани, непоставяни, неучаствали в други конкурси нови сатирични комедии. Крайният срок за получаване на пиесите е 31 август, а наградата е 1 500 лева

"Осъдени души" на режисьора Бойко Илиев ще се играe в шуменския ДКТ "В. Друмев"

В ролите на Фани Хорн, отец Ередия и Жак Мюрие се превъплъщават добре познатите от театралната сцена, малкия и големия екран актьори Елена Петрова, Ники Илиев и Любомир Ковачев

Силата на независимата мисъл във "Вярно с оригинала" от Галина Борисова

Премиера на авторско соло на Галина Борисова 28-и и 29-и януари, 2022 в галерия „Етюд“, София

Сатиричният театър гостува в Германия с два спектакъла

Постановките "Помощ, имам две деца!" и "#МЪЖЪТМИЕВИНОВЕН" гостуват в Берлин, Кьолн и Мюнхен на 11-и, 12-и и 13-и февруари от 19:00 часа