Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Джазова" романтична комедия ви подарява за Коледа театър "Зад канала"

ПРЕМИЕРА

"Джазова" романтична комедия ви подарява за Коледа театър "Зад канала"

Най-новата постановка на Бойко Илиев "Апартаментът", прави препратки от "малкия човек в големия град" на Чаплин до "идиота" на Достоевски

Иван Петрушинов, Каталин Старейшинска и Владимир Зомбори в "Апартаментът" на Малък градски театър "Зад канала" (Снимка: Симон Варсано)

Студено е... Наближава Коледа... Един самотен млад човек не може да се прибере в малкия си апартамент. Оказва се, че е зает, а тези, които са вътре, се наслаждават един на друг... Едва ли има по-добра весело-тъжна комедийна драма за съвременна Америка. Носталгична и същевременно модерна, тази "мръсна приказка" е социален и романтичен шедьовър за малкия човек в голямата корпорация с 31 529 служители и 16 асансьора. Тъкмо в един от тези асансьори "добродушният глупак" Бакстър среща момичето, в което безпаметно се влюбва...

Даниел Цочев, Каталин Старейшинска, Иван Петрушинов, Емил Котев, Владимир Зомбори и Таня Пашанкова в "Апартаментът" на Малък градски театър "Зад канала" (Снимка: Симон Варсано)

Режисьорът Бойко Илиев определя спектакъла "Апартаментът" като театрална импровизация, вдъхновена от едноименния филм на Били Уайлдър. Американският режисьор прави "Апартаментът" през 1960 г., веднага след "Някои го предпочитат горещо", и прибира за него пет Оскара (включително за режисура и най-добър филм), съобщи БТА.

Илиев е автор също на сценичната версия и музикалната картина - с постоянното "присъствие" на Луис Армстронг и "участието" на още звезди и състави от 30-те и 40-те години, когато се зараждат джазът, суингът, бибопът. . .

Музиката звучи и в отношенията между героите, влива допълнителна енергия в динамичния, топъл спектакъл, изпълнен с хумор и самоирония, по думите на режисьора.

За почти кинематографичната динамика допринася също семплата и функционална сценография на Петя Стойкова, художник и на костюмите. Въртящият се куб в центъра на сцената бързо се превръща в асансьор, бар, апартамент, офис.

Даниел Цочев и Каталин Старейшинска в "Апартаментът" на Малък градски театър "Зад канала" (Снимка: Симон Варсано)

С главната женска роля - на Фран, "момичето от асансьора", в трупата на "Зад канала" дебютира Каталин Старейшинска. Младата актриса нашумя с ролята на Антигона, за която Иван Добчев я избра между над 60 кандидатки. А режисьорката Бина Харалампиева, директор на "Зад канала", я "открила" още в спектакъл в НАТФИЗ. По думите й, тя е много различна, нестандартна и ще е интересно попълнение в блестящата млада трупа.

Владимир Зомбори и Емил Котев в "Апартаментът" на Малък градски театър "Зад канала" (Снимка: Симон Варсано)

Владимир Зомбори, едно от "най-лъскавите" момчета на "Зад канала", според Харалампиева, е в главната мъжка роля - на добродушния до наивност Бакстър, който ведро, без униние посреща превратностите на съдбата. И някак си тя му помага - може би заради доброто му сърце, което "обезоръжава" недоброжелателите, среща го и с подходящото момиче.

Бойко Илиев прави препратки в много посоки - от "малкия човек в големия град" на Чаплин до "идиота" на Достоевски - човек, който не се вписва в общоприетото, но не драматизира това. Желанието на режисьора е зрителите да останат с приятното чувство, че животът си заслужава - той е само миг, през който можем да преминем със самоирония и усмивка.

Владимир Зомбори и Таня Пашанкова в "Апартаментът" на Малък градски театър "Зад канала" (Снимка: Симон Варсано)

Таня Пашанкова, също от младите в трупата, е палава блондинка, която "се прави" на Мерилин Монро. По-зрялото актьорско поколение е представено от талантливите комици Иван Петрушинов - лекар, съсед на Бакстър, и Емил Котев - прелюбодеец, началник на услужливия младеж. Като големия шеф и ненаситен дон жуан гостува Даниел Цочев, заменил Евгени Будинов, който стана депутат.

Каталин Старейшинска, Емил Котев и Владимир Зомбори в "Апартаментът" на Малък градски театър "Зад канала" (Снимка: Симон Варсано)

АПАРТАМЕНТЪТ

Режисьор: Бойко Илиев
Сценография: Петя Стойкова
Костюми: Петя Стойкова
Превод: Живко Ботев
Фотограф: Симон Варсано
Сценична версия и постановка: Бойко Илиев

Участват: Каталин Старейшинска, Владимир Зомбори, Даниел Цочев, Таня Пашанкова, Иван Петрушинов, Емил Котев

Премиерата на спектакъла бе на 9 декември, а следващите дати, на които можете да го гледате са на 15 и 28 декември, 12, 19 и 27 януари от 19.00 часа на сцената на Малък градски театър "Зад канала".

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Седем живота величие - в един театрален спектакъл

Здравко Радоев и Димитър Йосифов, лични приятели на Леа Иванова, уважиха втората премиера на "Седемте живота на Леа" на Бойко Илиев и Роси Русева

Хитовите си спектакли "Клетка за пеперуди" и "Тютюн" представя Варненският театър на открита сцена

В Летния театър - комедията "Клетка за пеперуди" на 29 юни и драмата "Тютюн" на 8 юли

Сара Джесика Паркър ще направи своя театрален дебют на лондонския Уест Енд със съпруга си Матю Бродерик

Адаптацията на пиесата на Нийл Саймън от 1968 г., наречена "Стая в Плаза хотел", ще бъде представена в театър "Савой" през януари

Вагнерово лято със Софийската опера

Този път Пламен Карталов залага на грандиозен Вагнеров фестивал, а поводът е 210 години от рождението на великия немски композитор

Ще посрещнем лятото в София със SoFest Summer

Лятното издание на SoFest 2023 ще събере на една сцена творци, артисти и изпълнители от световна величина от 22-ри до 25-ти юни в Кино Кабана, София

Най-известната опера на Моцарт "Дон Жуан" със софийска премиера на 15 юни в Зала 1 на НДК

Суперпродукцията е на Музикално-драматичен театър "Константин Кисимов" - Велико Търново в партньорство с Националния дворец на културата