Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

„Драма и политика“ в третото издание на New Stages Southeast

ДРАМАТУРГИЯ

„Драма и политика“ в третото издание на New Stages Southeast

За трета година Гьоте-институт организира фестивала New Stages Southeast, който поставя акцент върху нова драматургия на автори от региона на Югоизточна Европа. Темата на тазгодишното издание е „Драма и политика“

За трета поредна година Гьоте-институт България провежда фестивал в рамките на регионалния си проект за нова драматургия New Stages Southeast (Източник: Гьоте-институт)

За трета поредна година Гьоте-институт България провежда фестивал в рамките на регионалния си проект за нова драматургия New Stages Southeast.

Още

Скандал беляза фестивала "Нова българска драма" в Шумен

Скандал беляза фестивала "Нова българска драма" в Шумен

Настоящото издание, под надслов "Драма и политика", в партньорство с Народен театър "Иван Вазов", "Организация за съвременно алтернативно изкуство и култура - 36 маймуни", РЦСИ "Топлоцентрала" и кино "Одеон", ще се проведе между 12 и 18 юни на четири локации в София.

Програмата включва различни тематични дискусии с участието на режисьори, културолози и театроведи, сценични четения от платформата Eurodram / ПроТекст 12 на нови преводни пиеси по текстове на Иван Вирипаев, Неда Неждана и Елизе Вилк, драматургична акция за рециклиране на пиеси, както и кинопрожекция на филма "Новото евангелие" на известния театрален режисьор Мило Рау.

Сред участниците в петте дискусии, организирани в партньорство с Народен театър "Иван Вазов", ще бъдат: Явор Гърдев, Явор Сидеров, доц. Жана Попова, Валентина Георгиева, проф. Николай Йорданов, д-р Петър Денчев, Мария Спирова, проф. Виолета Дечева, д-р Светла Бенева и др. А в единия от дните предстои и музика на живо от мултиинструменталиста Илко Биров.

Темата на фестивала е избрана в локалния контекст на непрекъснати избори, в чийто водовъртеж от страсти и обвинения политиката и драмата са взаимносвързани.

Динамиката на социалните събития и съпътстващият сюжет често биват описвани през драматургичното, например като "пиеса на абсурда".

Още

Ето кой спечели голямата награда в конкурса за българска драматургия "Иван Радоев"

Ето кой спечели голямата награда в конкурса за българска драматургия "Иван Радоев"

От една страна на театралните сцени по-скоро липсва политическа и социално ангажирана нова драматургия, която да отразява актуалната проблематика, а от друга зрителите съпреживяват ежедневно политическата драма от новините. На този фон медиите проследяват изострените отношения между творци и институции. Всичко това дава повод за публичен дебат върху сложните взаимовръзки между политиката и сцената през различни перспективи.

Събитията се случват като част от проекта New Stages Southeast на Гьоте-институтите в Югоизточна Европа, а самата идея за инициативата се заражда в София през 2021 г.

През първите две години бяха проведени драматургични работилници в седем различни държави в региона. В резултат на това през април тази година беше представена селекция на част от завършените пиеси в театъра в Оберхаузен, а през месец май проектът беше представен и на фестивала Theatertreffen в Берлин.

Още

Дванадесето издание на Националния конкурс за българска драматургия "Иван Радоев" започва на 3 януари

Дванадесето издание на Националния конкурс за българска драматургия "Иван Радоев" започва на 3 януари

Официални партньори и домакини на фестивала са Гьоте-институт, Народен театър "Иван Вазов", РЦСИ "Топлоцентрала", кино "Одеон". Други партньори: "Организация за съвременно алтернативно изкуство и култура - 36 маймуни".

Разгледайте пълната седемдневна програма на фестивала ТУК.

Към инициативата излиза и специална брошура с материали по темата. А тук може да си припомните как протече и миналогодишното издание на фестивала в София.

Всички събития, с изключение на кинопрожекцията и сценичните четения, са са вход свободен.

Още

Каква е новата българска драматургия?

Каква е новата българска драматургия?

Още

Писателят Александър Мануилов: Новата ни драматургия е изтикана в кьошето и не се подкрепя от театрите

Писателят Александър Мануилов: Новата ни драматургия е изтикана в кьошето и не се подкрепя от театрите

Още

Ретроспектива на Фолкер Шльондорф в Гьоте-институт

Ретроспектива на Фолкер Шльондорф в Гьоте-институт

Още

"Ню ейдж Балкан" от художника Калас Либфрид в Гьоте-институт

"Ню ейдж Балкан" от художника Калас Либфрид в Гьоте-институт

 

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Open Vratsa Festival идва в края на август, за да срещне съвременните изкуства със старите занаяти и традиции

Фестивалът се завръща, за да донесе нужната глътка свежест с качествена музика и творческо вдъхновение на фона на величествения Врачански Балкан

SOFIA SUMMER FESТ UNDERGROUND отваря врати на 19-и август в "Чистилището"

"Нова локация, интересни събития и култура на открито продължават петото издание на културния фестивал на София

"Открий театъра" - кампания по случай 120 години от основаването на Народния театър

Ще бъдат изтеглени 120 победители, които ще получат безплатен билет за спектакъл по избор, както и възможността да закупят втори билет с 10 лв. отстъпка

Мариус Куркински открива София Моно 2024 с "Нашенец"

Литературата оживява на откритата театрална сцена в парка на Военна академия "Георги С. Раковски" между 17 и 25 юли

Веско Ешкенази с оркестъра на FAME`S institute изправиха на крака публиката в Скопие

С концерт в Камерната зала на Филхармонията на Република Северна Македония, завърши майсторския клас на FAME`S institute, воден от Веско Ешкенази "Оркестрови курсове по класическа музика"

SoFest продължава с изненадите за публиката и създава нови формати

Първият в страната, Балканите и източна Европа фестивал за линейни танци е вече факт