Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Скандал беляза фестивала "Нова българска драма" в Шумен

ПОЛЕМИКА

Скандал беляза фестивала "Нова българска драма" в Шумен

Позицията на председателя на журито и неговите решения предизвикаха възмущението на селекционера и участниците

Журито на фестивала "Нова българска драма" - Шумен с председател проф. Виолета Дечева (Снимка: Драматично-куклен театър "Васил Друмев" - Шумен)

"Поставям под огромно съмнение позицията на председателя на журито - Виолета Дечева! Убеден съм, че ние всички трябва да внимаваме много, когато имаме участие в сформирането на комисии или журита и трябва да бъдем крайно отговорни", изрази в отворено писмо позицията си селекционерът на фестивала Илко Ганев.

"Не приемаме и не разбираме така изразената позиция на уважаемата професор Дечева и не смятаме, че селекцията на фестивала отразява нещо друго, освен състоянието на българската драматургия в момента", категорични са част от участниците в театралния форум.

*(Бел. р.: Отворените писма са публикавани по-долу, без рeдакторска намеса)

Припомняме, че традиционният Театрален фестивал "Нова българска драма", чийто домакин е Драматично-кукления театър "Васил Друмев" в Шумен, тази година се състоя от 11 до 16 май. Десет спектакъла бяха представени в основната и съпътстващата програма на високия театрален форум.

Селекционери на фестивала бяха Илко Ганев за направление "Преглед на спектакли" и Катерина Георгиева за текстовете, които се състезаваха в направление "Авторски прочит".

Тази година представленията в направленията "Преглед на спектакли" и текстовете в "Авторски прочит" бяха оценявани от жури с председател Виолета Дечева - доктор на изкуствознанието и професор по театрознание, преподавател в Нов български университет и членове Антон Угринов - режисьор и актьор, доц. Елена Иванова - костюмограф и сценограф, театроведът Асен Константинов и актрисата Юлиана Сайска.

Преди обявяването на наградите, членовете на журито дадоха пресконференция, на която споделиха впечатленията си от фестивала тази година. Председателката на журито проф. Виолета Дечева подчерта изненадата си, че на такъв висок форум могат да се видят спектакли под сегашното ниво на българския театър:

"Изненадана съм от селекцията на представленията във всеки един смисъл. Изненада ме, че на такъв висок форум, какъвто е фестивалът "Нова българска драма" може да се видят спектакли под сегашното ниво на българския театър", каза проф. Дечева. По думите й селекцията би могла да бъде и друга.

"Това, което видяхме, беше свободно движение по българската театрална карта. Видяхме част от нея. Според мен селекционерът е отговорна позиция и за мен беше изпитание да прозра какво е било намерението му с избора на представления", каза още председателят на журито, като подчерта, че това е лично нейно мнение.

Проф. Дечева каза още, че нито един от текстовете в направление "Авторски прочит" не е оставил трайни следи в нейното съзнание.

Церемонията по награждаване (Снимка: Драматично-куклен театър "Васил Друмев" - Шумен)

Припомняме, че наградата за цялостен спектакъл на фестивала "Нова българска драма" 2019 г. отиде при представлението "Луда трева" по текстове на Йордан Радичков, представен от трупата на театрална работилница "Сфумато", който взе и още три от наградите на фестивала. За режисьорска работа бе отличена Маргарита Младенова, за сценография - Михаела Добрева и Борис Далчев, и за авторска музика, наградата отиде при Христо Намлиев.

На тазгодишния фестивал "Нова българска драма Награда за мъжка роля, не бе присъдена.

Наградата за женска роля бе трансформирана в награда за трупата на изпълнителките в танцовия спектакъл "Кукери", ДКТ "В. Друмев" - Шумен.

Наградата на публиката, която се връчва за първи път на фестивала, е за танцовия спектакъл "Кукери" - ДКТ "В. Друмев" - Шумен.

Награда за драматургия, която се дава на текстовете в направление "Авторски прочит", не бе присъдена.

Ето и официалните отговори на селекционера на фестивала Илко Ганев и част от участниците, засегнати от позицията на проф. Виолета Дечева и решенията на журито:

ДО ДИРЕКТОРА НА ДКТ "ВАСИЛ ДРУМЕВ" - ШУМЕН,
ДО ДИРЕКТОРА НА ДТ ЛОВЕЧ,
ДО СНЕЖИНА ПЕТРОВА,
ДО ДИРЕКТОРА НА ТЕАТЪР "ЛЮБОМИР КАБАКЧИЕВ" - КАЗАНЛЪК,
ДО ГЕРГАНА ДИМИТРОВА И ЗДРАВА КАМЕНОВА, ОСАИК "36 МАЙМУНИ",
ДО ДИРЕКТОРА НА ДЪРЖАВЕН КУКЛЕН ТЕАТЪР - СТАРА ЗАГОРА,
ДО ДИРЕКТОРА НА ТР СФУМАТО,

Уважаеми колеги!

На 16 май (снощи) приключи тазгодишното издание на Театралния фестивал "Нова българска драма" в гр. Шумен.

На заключителната пресконференция председателят на журито - Виолета Дечева изказа съмнение относно направената селекция, респективно тя изрази позиция, че спектаклите са "под сегашното ниво на българския театър"! Бих искал да копирам и част от изказването ѝ пред медиите и обществеността в града:

"Изненадана съм от селекцията на представленията във всеки един смисъл. Изненада ме, че на такъв висок форум, какъвто е фестивалът "Нова българска драма" може да се видят спектакли под сегашното ниво на българския театър", каза проф. Виолета Дечева. По думите й селекцията би могла да бъде и друга. "Това, което видяхме беше свободно движение по българската театрална карта. Видяхме част от нея. Според мен селекционерът е отговорна позиция и за мен беше изпитание да прозра какво е било намерението му с избора на представления"...

http://www.shum.bg/article/184522/

Изказването обхваща спектаклите: "Кукери" - хореограф - Стефания Георгиева (който е носител на една от наградите), "Божан, Петър и Павел" с реж. Снежина Петрова, "Цигуларката на Бога" с реж. Мартин Киселов, "Дом за овце и сънища" с реж. Гергана Димитрова, "Жените от портокаловите градини" с реж. Любомир Колаксъзов, "Луда трева" с реж. Маргарита Младенова (изключвам последния спектакъл, който получи всички награди).

В селекцията ми бяха включени още спектаклите: "Албена" с реж. Красимир Спасов, "Опит за летене" с реж. Стоян Радев, "Поп-фолк хроники: Бели птици и куршуми" с реж. Неда Соколовска, "Дебелянов и ангелите" с реж. Диана Добрева, които по технически и програмни възможности не успяха да участват във фестивала.

Поставям под огромно съмнение позицията на председателя на журито - Виолета Дечева!

Убеден съм, че ние всички трябва да внимаваме много, когато имаме участие в сформирането на комисии или журита и трябва да бъдем крайно отговорни.

Изключително чувствителен съм към пренебрежението към творците, реализирали гореизброените спектакли.

Силно вярвам, че всички те имат качествата, необходими да участват в програмата на "Нова българска драма".

Заставам зад избора си и ви благодаря за участието и достойното представяне!

Използвам възможността да благодаря и на директора на ДКТ "Васил Друмев" - Шумен - г-н Димитър Димитров, както и на зам. директора г-жа Дияна Христова и на целия екип за професионализма и за огромното желание, с което правят този фестивал!

Поздрави,
Илко Ганев

Илко Ганев (в средата) на фестивала "Нова българска драма" - Шумен (Снимка: Драматично-куклен театър "Васил Друмев" в Шумен)


До Ръководството на Театрален фестивал "Нова българска драма" - Шумен
До Илко Ганев -Селекционер на Фестивала за 2019 година

Уважаеми колеги,

Във връзка с протеклия тазгодишен фестивал "Нова Българска драма", Шумен 2019, решенията на почитаемото жури на фестивала, с председател проф. Виолета Дечева, както и с изразеното от нея становище:

"Изненадана съм от селекцията на представленията във всеки един смисъл. Изненада ме, че на такъв висок форум, какъвто е фестивалът "Нова българска драма" може да се видят спектакли, под сегашното ниво на българския театър". "Това, което видяхме беше свободно движение по българската театрална карта. Видяхме част от нея. Според мен, селекционерът е отговорна позиция и за мен беше изпитание да прозра какво е било намерението му с избора на представления"...

Бихме искали да заявим нашата позиция, по така възникналия казус.

Фестивалът "Нова Българска драма", град Шумен има за своя основна задача да представи пред шуменската публика, подбор от постановките на български пиеси, извършени през последния сезон, първи реализации на текстове, както и на вече поставяни пиеси.

Като такъв, той няма за задачата да отразява най-високите постижения в българския театър, а да бележи, коментира и отбелязва моментното състояние на съвременната българската драматургия.

Поставянето на нови, непознати за широката публика български текстове, както и популяризирането на българската драматургия в страната и чужбина, като цяло, е комплексен, нелек и продължителен процес, в който участват творци, критици и културни институции.

Изказването на професор Дечева е неприложимо към задачите, които този Фестивал си поставя и обезсмисля съществуването му, изказването е недостатъчно мотивирано, и затова звучи некоректно спрямо колегите й, работещи в това поле. Именно такива форуми, нямат ли за цел да насърчат и мотивират творците с градивна критика?

Не приемаме и не разбираме така изразената позиция на уважаемата професор Дечева и не смятаме, че селекцията на фестивала отразява нещо друго, освен състоянието на българската драматургия в момента. Ако искаме нещо да се подобри, то затова трябва да работим всички.

С уважение
Биляна Петрова - директор на Театър, гр. Ловеч
Дарин Петков - директор на Куклен театър, Стара Загора
Здрава Каменова - автор и режисьор
Гергана Димитрова - ОСАИК "36 маймуни", режисьор
Димитър Кабаков - директор на Театър, гр. Казанлък

29 май 2019 година

Коментирай 10

Календар

Препоръчваме ви

Open Vratsa Festival идва в края на август, за да срещне съвременните изкуства със старите занаяти и традиции

Фестивалът се завръща, за да донесе нужната глътка свежест с качествена музика и творческо вдъхновение на фона на величествения Врачански Балкан

SOFIA SUMMER FESТ UNDERGROUND отваря врати на 19-и август в "Чистилището"

"Нова локация, интересни събития и култура на открито продължават петото издание на културния фестивал на София

"Открий театъра" - кампания по случай 120 години от основаването на Народния театър

Ще бъдат изтеглени 120 победители, които ще получат безплатен билет за спектакъл по избор, както и възможността да закупят втори билет с 10 лв. отстъпка

Мариус Куркински открива София Моно 2024 с "Нашенец"

Литературата оживява на откритата театрална сцена в парка на Военна академия "Георги С. Раковски" между 17 и 25 юли

Веско Ешкенази с оркестъра на FAME`S institute изправиха на крака публиката в Скопие

С концерт в Камерната зала на Филхармонията на Република Северна Македония, завърши майсторския клас на FAME`S institute, воден от Веско Ешкенази "Оркестрови курсове по класическа музика"

SoFest продължава с изненадите за публиката и създава нови формати

Първият в страната, Балканите и източна Европа фестивал за линейни танци е вече факт