Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Коментари

Скандал беляза фестивала "Нова българска драма" в Шумен

ПОЛЕМИКА

Скандал беляза фестивала "Нова българска драма" в Шумен

Позицията на председателя на журито и неговите решения предизвикаха възмущението на селекционера и участниците

Отказ

Улеснения и привилегии за регистрирани потребители:

  • не си измислят и пишат прякори всеки път;
  • не въвеждат досадните символи от картинката за сигурност.

Страшното е, че истинските авторитети в българския театър са изтласкани на заден план, а в челните редици на администрирането стоят кариеристи, службогонци, хора без дарование и вкус. Гледала съм много пъти този фестивал и все повече ми се затвърждава мнението, че ужасното и отблъскващото е възхвалявано. Такива селекции са просто цензура на доброто, което няма сили да се защити и да поиска своето място. И не е вярно, че няма добри спектакли, но форум се дава на онези, които са привилегировани. Младостта не е извинение за глупостта, а още повече за грубостта. И почти съм сигурна, че някой е подсказал на този селекционер какво да покани и какво не. Такива администратори /не артисти/ само отблъскват публиката.

Познавам проф. Дечева, не познавам селекционера. Виждам от снимките, че е млад човек. Чел съм проф. Дечева. Не съм чел, не съм чувал и не мога да коментирам човек, когото не познавам. Познавам предишните селекционери: ст.н.с.д-р Светла Бенева, Кремена Бабачева- театровед, Ина Божидарова - театровед, театроведа Михаил Байков и др. Селекцията на такъв престижен фестивал, не може да се възложи на толкова неопитен и анонимен млад човек. Вярвам на проф. Дечева. Оправдението на селекционера, че е селектирал спектакли, които по технически причини не са дошли, само засилва подозрението в неговото абсолютно неуместно решение за сметка на тях, да покани постановки със съмнителни качества.

Вярно - селекционер без авторитет. Срам. Обаче бездарните са супер агресивни и им дай петиции.

Най - накрая някой да каже, че царят е гол! Браво на проф. Дечева за позицията, както и подкрепата на цялото жури!

илко срещу професор Дечева? Хлебарка срещу планина.

Достойнството и смелостта са качества за най-голямо уважение! Това, че проф. Дечева смело и открито е заявила, че пиесите са слаби би следвало да се защити от организаторите и театралната общност. Ако тя бе замълчала - то щеше да е за сметка на качествата на конкурса, лицемерието и двуличието го наблюдаваме навсякъде. Очевидна е некадърността и неумението на "селекционерите" да подберат стойностни заглавия, а понеже са разобличени, нападат с открити писма Дечева, призовавайки повече да не я канят да журира конкурси! Нещастници! Вашето бездарие и лицемерие ще вреди навред, пробутвайки ни посредствени постановки, а проф. Дечева ще бъде запомнена с ясната си и доблестна позиция. Вас повече не трябва да ви канят да избирате драматургии.

Някакви хора правят някакви неща, в някаква тяхна си реалност.

Матрял. Трябва да ферментира, да се вари, препенва, прекипява, дестилира, квинтесенцира.. за да излезе накрая... едно шишенце, което да си струва. Имаше един филм на Фелини "И корабът пътува", с подобна идея - че посредствеността е тор за таланта и гения. Но тежко и горко за торта - тя подлежи на процес на разлагане.

Сетих се за оная проповед: "Защото, който има, на него ще се даде и ще има в изобилие; а който няма, от него ще се отнеме и това, което има."

Но не е толкова несправедливо, колкото изглежда при пръв прочит. Днешните гении са били "в миманса", животи наред. Днешният "матрял" ще има възможност да се изяви гениално за в бъдеще. Чирачеството е неизбежно и необходимо. Такъв е ходът на еволюцията от животно, през човек, към съвършенство.

Календар