Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Каква е новата българска драматургия?

АСКЕЕРИ

Каква е новата българска драматургия?

Тази година е година на комедиите и това е нещо абсолютно ново, отбеляза Георги Лозанов след номинациите за "Аскеер" 2017

Георги Лозанов, Пламен Дойнов, Милен Миланов, председател на фондация „А`Аскеер”, Никола Вандов и Мирослав Пашов, директор на театър "Българска армия" (Снимка: BulFoto)

"Добре дошли в България" от Здрава Каменова и Гергана Димитрова, "Спасителят" от Кирил Топалов и "Пробен срок" от Николай Гундеров са номинираните за "Аскеер" 2017 пиеси за нова българска драматургия, съобщи на пресконференция днес Милен Миланов, председател на фондацията "Академия Аскеер".

Журито в състав: професор Георги Каприев, доцент Георги Лозанов, професор Ивайло Знеполски, Митко Новков, Федя Филкова,професор Иван Добчев, Георги Господинов, Елин Рахнев, Иван Кулеков, Иван Теофилов, Панчо Панчев, Петър Маринков, доцент Пламен Дойнов, Теодора Димова, доцент Юрий Дачев, Яна Добрева, Димитър Чернев, професор Калина Стефанова, Красимира Филипова, Никола Вандов определи трите пиеси, които ще се състезават за престижната награда.

Те са избрани измежду общо 24 заглавия. В конкурса участват пиеси, поставени за първи път в периода от 1 април 2016 г. до 31 март 2017 г.

Общо 16 от заглавията са осъществени в столицата, останалите осем са реализирани в извънстолични театри. Единадесет от пиесите разчитат за своите постановки на частни лица и формации като независими проекти.

Митко Новков, член на журито, отбеляза, че тази година преобладават комедиите, като се наблюдава преминаване към към по-леки, свежи и смешни жанрове.

Големите, може би най-реномираните български театри, през тази година не са обърнали внимание към съвременната ни драматургия, коментира Пламен Дойнов от журито и добави, че това, от друга страна, е дало шанс на млади режисьори.

Той характеризира, че от трите номинирани пиеси има една класическа съвременна комедия в лицето на текста на Кирил Топалов "Спасителят", която върви "по ръба на бръснача" на актуалното.

Имаме пиеса, която пряко се занимава с темата за бежанците - "Добре дошли в България", и е по-скоро в жанровата нисша на фарса и гротеската, звучи на моменти много остро и провокативно. Имаме и пиеса - "Пробен срок", която е изцяло в традициите на източно-европейския абсурдизъм, добави Дойнов.

Тази година е година на комедиите и това е нещо абсолютно ново, започва да става задължително да разсмееш и да забавляваш, отбеляза и Георги Лозанов, също член на журито.

"Добре дошли в България", Пространство ДНК

"Добре дошли в България" от Здрава Каменова и Гергана Димитрова, е независим проект на Организация за съвременно алтернативно изкуство и култура "36 маймуни", постановка на Гергана Димитрова в ДНК - пространство за съвременен танц и пърформанс - НДК.

Пиесата изследва границата между патриотизма и национализма, предела на здравословната толерантност и съчувствие, лицето и гърба на българската идентичност днес.

"Спасителят" от Кирил Топалов, е постановена от Васил Василев в драматично-куклен театър - Враца. Спектакълът разказва за спасител на плажа, който иначе е студент-художник. Пиеса, в която се случват абсурдни неща, каквито в живота не се случва да се случат никога и по никакъв начин. 

"Пробен срок", Театър 199

"Пробен срок" от Николай Гундеров, е поставена от Тея Сугарева в Театър 199 "Валентин Стойчев". Комедията ни среща с един прекрасен ексцентрик, който иска да върши добро. Въпреки всички препятствия, въпреки притъпените сетива, въпреки тези, които не искат да го разберат.

Победителят ще стане известен на празничния спектакъл за връчването на наградите "Аскеер" на 24 май в Театър "Българска армия".

И през 2017 година фондацията подготвя публикуването на поредната книга от Библиотека за Съвременна българска драматургия "Аскеер", учредена през 2005 г. по идея на професор Георги Каприев. Нека припомним, че отделните томове съдържат трите номинирани пиеси, но и студии - дело на именити творчески личности от състава на журито, оценяващи драматургичната продукция в контекста на българския и европейския културен и исторически процес.

На 24 май, в рамките на галаспектакъла "Аскеер" 2017, тринадесетият том от Библиотеката ще има своята премиера на сцената на театър "Българска армия".

Другата седмица ще бъдат обявени номинираните и в спектакловите категории, както и лауреатът за цялостен принос към театралното изкуство.

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Три британски театрални спектакъла се прожектират в Дома на киното

Постановките са част от програмата National Theatre Live, ръководена от Кралския национален театър в Лондон

Постановката "Исус и Лазар" се завръща на театралната сцена в София

Една година след премиерата си театралните любители ще имат възможността да гледат отново постановката "Исус и Лазар" в арт пространството на I AM STUDIO на 6, 9 и 13 декември в столицата

"Описания. Преди да заспиш" – театрален пърформанс, с премиера на 10 декември

Марион Дърова, Стефан Иванов, Николай Колев и Мартина Апостолова с продължението на „Списъци“, но в увеличен екип на сцената на Yalta Art Room

"Моби Дик" на режисьорката Диана Добрева с премиера на 11 и 12 февруари в Народния театър

На 11 и 12 февруари 2024 г. на Голяма сцена. Автор на текста е Александър Секулов