Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Диана Косирева от Болшой театър танцува във Варна

ЗВЕЗДИ НА БАЛЕТА

Диана Косирева от Болшой театър танцува във Варна

"Лебедово езеро“, тази вечер, Основна сцена, 19.00-21.00

Диана Козирева, Болшой театър/Сн.: Опера Варна

Солистка на Болшой театър ще танцува във Варна! Това е хубавата новина за 21 февруари, когато в "Лебедово езеро" морската ни столица посреща солистката на Болшой театър Диана Косирева. Тя ще изпълни за пръв път на българска сцена най-мечтаната и може би най-трудната роля в световната балетна съкровищница - Одета/Одилия.

С музиката на Чайковски, следвайки хореографската редакция на Светлана Тоншева върху версията на Мариус Петипа и Лев Иванов, тя ще отстоява любовта си към Принц Зигфрид, в изпълнение на премиер солиста на Варненската опера Павел Кирчев. След като неотдавна на премиерата на "Лебедово езеро" той си партнира с българската прима Веса Тонова, сега ще бъде на сцената с едно от имената на признатия за номер едно в света на балета Болшой театър.

Павел Кирчев, Веса Тонова/Сн. Опера Варна

Родена във Воронеж, Диана Косирева завършва през 2008 г. с отличие Московското хореографско училище при Московския държавен академичен театър за танц "Гжель" с преподавател Наталия Кузмина. Веднага е приета в трупата на Държавния академичен театър за класически балет в Москва под ръководството на Н. Касаткиной и В. Василёва. От 2011 г. е примабалерина в театъра. През 2013 г. учи в международен майсторски клас в Германия (Берлин), проведен съвместно с балетна компания "Уилям Форсайт". От 2013 г. е в балетната трупа на Болшой театър, където репетира под ръководството на Марина Кондратиева. Репертоарът й включва: Китри от "Дон Кихот", Одета/Одилия от "Лебедово озеро", Жизел в "Жизел", Мари в "Лешникотрошачката" и др.

Мартин Георгиев, диригент/Сн. Опера Варна

Мартин Георгиев, варненецът, който дирижира Лондонския кралски балет в "Ковънт Гардън", ще има несъмнен принос за високото ниво на "Лебедово езеро" на 21 февруари във Варненската опера. Още повече, че именно под неговата диригентска палка "Лебедово езеро" започна възходящия си творчески път. Тук, в родния град, където преди две години на Благовещение, Марин Георгиев избра да дирижира световната премиера на своята "Морска песен 2". Песен за "морето, което е най-вдъхновяващото място за писане на музика", както признава младият, но вече толкова успешен маестро.

Мартин Георгиев завършва НУИ "Добри Христов" през 2002 г. Още по това време композира концерт за вибрафон и маримба, който представя на ММФ "Варненско лято"  2002. Бакалавърска степен поударни инструменти придобива в Музикалната академия в София, където изучава композиция и дирижиране при Васил Казанджиев, Красимир Тасков, Пламен Джуров и Милко Коларов. Защитава докторат по композиция в Кралската академия за музика в Лондон, в рамките на който развива иновативната композиционна техника "Морфираща модалност" на базата на основни принципи от теорията и практиката на българската и византийската православна църковно-певческа традиция, психологията и морфиращите образи при визуалните изкуства.

Завършва магистратура по дирижиране в Кралската академия за музика в Лондон, от 2013 г. е асистент диригент на Кралския балет в Кралската опера "Ковънт Гардън", Лондон. През 2009 г. в Лондон е премиерата на първата му опера "Огледалото". Дирижира Лондонската Блуумсбъри опера, Ансамбъла за съвременна музика "Азалиа" в Лондон, Оркестъра на БНР, Софийската филхармония, Варненската филхармония, Концертния оркестър на Кралската академия в Лондон и др. Негови творби са изпълнявани във Великобритания, САЩ, Франция, Германия, Белгия, Холандия, Япония, Мексико, Канада, Гърция, България, Израел и Италия.   

Коментирай 0

1/1

Диана Козирева, Болшой театър/Сн.: Опера Варна

Мартин Георгиев, диригент/Сн. Опера Варна

Павел Кирчев, Веса Тонова/Сн. Опера Варна

Календар

Препоръчваме ви

Започва лятно турне на музикалното "Пътешествие из Средиземноморието" с именити певци и гост от Гърция

Събитието страртира тази вечер от 19.00 ч. в Търговище на сцената на Драматичния театър

"Пиано на луната" - в "Театър 313"

На 9 август от 20 ч. гледайте постановката по мотиви от Валери Петров

Георги Христов с грандиозен концерт в Античния театър в Пловдив

Обичаният изпълнител ще пее на мистичното място на 13 август 2020 г. от 20:30 ч.

Кръстю Лафазанов с премиера на "Пълнолудие отложен живот"

"Един ЛАфамилен лафторски спектакъл-спасение от ковИдиотилия се делник. Смехотерапия за всеки с всички включени екстри. Или как да разсмеем сфинкс?", казват авторите от Театър ЕЛА, които ви очакват в Бургас и Пловдив

Нова награда ще бъде връчена на IV-то издание на "Детски Пирин Фолк" Сандански 2020

Радио Благоевград ще присъди специалния приз "Млад изпълнител"