Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Българската изложба в "Лувър" е официално отменена, съобщиха от Министерство на културата

БЪЛГАРСКИ ДИЛЕМИ

Българската изложба в "Лувър" е официално отменена, съобщиха от Министерство на културата

Според Вежди Рашидов, който е сключвал договора за изложбата, сме проявили "чувствителност", но пък от друга страна - "работата е била проспана"

Министър Боил Банов / Снимка: БТА

След като преди няколко дни избухна скандал с Третата българска изложба в музея "Лувър" в Париж, днес вече е ясно от официално съобщение на Министерството на културата, че тя няма да се състои. Текстът на официалното съобщение гласи:

"Изложбата с работно заглавие "Изкуство и култури в България (XVI - XVIII век)" в парижкия музей "Лувър" е отменена. До това решение се стигна след отказа на Светия Синод на Българската православна църква да даде разрешение за представяне на експонати от църковните музеи и след изразеното мнение на ръководството на Българската академия на науките, както и негативната обществена реакция относно периода на изложбата.

Министърът на културата Боил Банов проведе среща с посланика на Франция у нас Н. Пр. Флоранс Робин. В разговора той запозна френския дипломат с предисторията на преговорите с музея от 2012 г. до момента, с решенията на Българската Патриаршия и БАН, както и с обществените насторения през последните дни.

Нейно превъзходителство посланик Флоранс Робин подходи с разбиране към създалата се обществена чувствителност. Тя обърна внимание на това, че музеят "Лувър" дава възможност на страната ни да покаже българското изкуство през различни периоди от своята история, както и възможност то да стигне до милионите посетители.

Министър Банов и посланик Робин се обединиха около мнението за това колко е важно да бъде запазено доброто сътрудничество с музея "Лувър" и успешното партньорство между двете страни да продължи с реализицията на дългосрочните проекти в областта на културата и изкуството.

Доброто сътрудничество между Министерството на културата и световния музей продължава с осъществяване на двустранните проекти в областта на културата и изкуството", се отбелязва в прессъобщението на Министерство на културата.

Още

В Лувъра ще ни представят като "европейска Турция" - учен от БАН поиска МК да откаже изложбата

Скандал с третата българска изложба в Лувъра

Припомняме, че скандалът възникна, след като директорът на Института за изследване на изкуствата към БАН - Емануел Мутафов отправи питане към Министерството на културата и лично към министър Боил Банов, какво е неговото отношение към начина, по който България ще бъде представена на Третата българска изложба в Лувъра. Ученият изрази мнение, че хронологическият обхват на представените образци -ХV - ХVІІ в. или ХV - ХІХ в. са били тенденциозно подбрани от куратора - г-жа Мори, специалист по османистика, и че самото място за представяне на експозицията - в отдел "Ислямско изкуство", намиращ се в подземията на Лувъра, е неприемливо както от изкуствоведческа, така и от верска гледна точка.

Още

Патриархът отхвърлил Лувърската ни изложба още през януари

Патриархът отхвърлил Лувърската ни изложба още през януари

Дни след избухването на скандала стана ясно, че Българската православна църква вече се е произнесла по въпроса, но това е останало в тайна за нашата общественост. Оказа се, че министър Боил Банов е бил в кореспонденция със Светия синод още преди запитването от страна на БАН. На 15-и януари 2020 година министър Банов се обърнал към Негово светейшество патриарх Неофит относно подготовката на изложбата, с молба за разрешение в експозицията да бъдат включени експонати от Бачковския манастир, Националния църковен историко-археологически музей и Църковно историческия и архивен институт при Българската патриаршия. Към молбата бил приложен и списък от църковни предмети, за които шефът на Лувъра Жан-Люк Мартинез предложил също да бъдат изложени: кръстове, икони, кандилници, евангелия, обкови на евангелия, олтарни двери и т н. - общо 16 на брой. На 20-и януари бил върнат отговор, прогласуван от Св.синод, с категоричен отказ за съдействие от страна на БПЦ за подобна изложба. Странно защо, Синодът не оповести това свое решение още при самото завихряне на скандала и то стана достояние на българската общественост, едва след оповестяването му от министър Банов.

Покрай сагата се разкриха още факти, а именно: че договорът за сътрудничество с френския музей е сключен още по време на мандата на чл.-кор. Вежди Рашидов като министър на културата, а за третата българска изложба се говорело още от 2017-а година, когато в България са идвали представители на "Лувър", между които е била и самата г-жа Мори, определена за куратор на изложбата от френска страна.

Вежди Рашидов първо публично съобщи от телевизионния екран, че тръгва към Париж да "ни изпира пешкирите", като изобщо не спомена, че има участие в договарянето на изложбата, а после даде няколко интервюта, в които разясни, че българите "проявяваме чувствителност" по "тези" въпроси.

"При нас има и чувствителност, каза той, като не се дистанцира от "чувствителните" по темата. Не е имало експерти, които да определят каква да бъде изложбата. Не е работа на министъра!", каза Рашидов, след което обаче нанесе удар на приемниците си от културното министерство:

"В експертно отношение е леко проспана работа".

После пак го удари на критика по адрес на нашите комплекси, които очевидно според оценката му ни пречат да бъдем истински европейци:

"Има един малък проблем - французите и Лувърът нямат нужда от нас, ние имаме - тук е проблемът. Аз съм подписал две спогодби - 10 години България да бъде показвана в най-големия световен музей. Оттук нататък във времето, то малко е проспано, ръководителят на културното ведомство е прав. Той може да определи палитрата какво притежава България - от пещерните рисунки, през Тракия, Рим, Византия, Средновековието, иконописните школи, ислямска култура. Имаме голям контекст, това е въпрос на избор. А той се прави с експерти и куратори. Ние не сме изпратили куратори", допълни Рашидов в интервю по НТВ.

Предстои Министерство на културата да направи ново предложение за българска изложба в "Лувър", като този път темата й бъде подбрана след по-задълбочено обсъждане.

 

Коментирай 34

Календар

Препоръчваме ви

Премиер солистът на Виенския държавен балет Денис Черевичко е принц Дезире в "Спящата красавица"

Спектакълът на балета от П. И. Чайковски на 31 май в Зала 1 на НДК ще почете 45 години творческа дейност на изключителната Силвия Томова, която ще празнува на сцената в ролята на злата фея Карабос

Спектакли от България, Белгия и Бразилия във втория уикенд на ONE DANCE WEEK

След зашеметяващ старт фестивалът за съвременен танц продължава с пълна сила в Пловдив

Петото юбилейно издание на SoFest ще се проведе в третата седмица на юни

Любимият софийски фестивал ще предложи на феновете уникални концерти и спектакли в четири поредни дни

"Фолкпевица" от Народния театър с бенефис на 19 май

Последно за сезона представление на моноспектакъла "Бонбон" на София Бобчева, бонбони и вълк за публиката в салона

"Свободно падане" - новият спектакъл на Марион Дърова със световна премиера на ONE DANCE WEEK 2022

Спектакълът е първата копродукция на фестивала за съвременен танц ОNE DANCE WEEK и Регионален център за съвременни изкуства "Топлоцентрала"