Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Балет "Арабеск" представя "Сидхарта" на 5 април

БАЛЕТНА МАГИЯ

Балет "Арабеск" представя "Сидхарта" на 5 април

Спектакълът е от 19 ч., на сцената на Музикален театър

Сцена от "Сидхарта" (Източник: Музикален театър)

Още

Балет "Арабеск" представя "Сидхарта" - авторски спектакъл на Мила Искренова

Балет "Арабеск" представя "Сидхарта" - авторски спектакъл на Мила Искренова

БАЛЕТ "АРАБЕСК" представя СИДХАРТА на 5 април, 19:00, на сцената на Музикален театър, Идея и хореография Мила Искренова

Сценография и костюми : Свила Величкова

Видеопроекции : Никола Налбантов
Музикален консултант : Весела Цанкова

Сидхарта - Васил Дипчиков

Сцена от "Сидхарта" (Източник: Музикален театър)

Херман Хесе - Стефан Вучов
Буда - Чан Тхе Чунг

Върху великолепната музика на Вагнеровите увертюри от "Тристан и Изолда", "Танхойзер" и "Лоенгрин", единствената рага на Лед Цепелин и шлагери от 30-те години, хореографът Мила Искренова предлага едно пътуване към съвършенството по поетичната повест на Херман Хесе "Сидхарта"

Повестта излиза през 1922 г., а година след това Хесе се отказва от германско поданство в знак на разочарование от германското общество и най-вече от германската политика. Периодът между двете световни войни изпълва европейските интелектуалци с мрачни предчувствия за бъдещето на света.

Спектакълът на Мила Искренова представя европейското разбиране за Изтока, срещата между Изтока и Запада. В търсенето на общ език между двете различни цивилизации хореографът се опира на много културно-исторически кодове, съдържащи се в музиката, танцовия език и образността

Още

"Сидхарта" на "Арабеск" тръгва на национално турне  в "Месеца на Мила Искренова"

"Сидхарта" на "Арабеск" тръгва на национално турне в "Месеца на Мила Искренова"

Спектакълът не преразказва историята от произведението на Хесе, а пресъздава основни моменти от развитието й в 9 относително самостоятелно завършени епизоди, със собствена структура и образност. Присъстват главните персонажи на поетичната повест: Сидхарта Буда, множественият образ на Камала , а така също - Реката, символизираща живота, образите на саманите и Лодкаря - всички те, преливащи се един в друг и постоянно менящи се. Присъства и самият Херман Хесе, в изпълнение на Стефан Вучов, през чийто поглед се развива действието.

Защо Мила Искренова избира "Сидхарта" на Херман Хесе

Хореографката Мила Искренова (Източник: Музикален театър)

Мила Искренова споделя, че винаги си е представяла повестта "Сидхарта" на Хесе, написана през 1922 година като танц още, когато я е прочела за първи път на 16 години. Нейният спомен от това първо прочитане е на неизразимо силно впечатление на красота, една поетична философска повест за търсене на съвършенството.

Много години по-късно от първата среща със "Сидхарта", Мила Искренова се връща към Херман Хесе. Интуитивното й любопитство този път е породено от това да разбере защо Херман Хесе пише "Сидхарта" и за да бъде максимално вярна на автора, нейният интерес е продиктуван от това да си обясни в какво състояние, в какъв житейски период е бил самият той; защо е отишъл в Индия и след това се е върнал, разочарован от Индия;

защо пише "Завръщането на Заратустра", защо на 42 години, през 1919 г., напуска Германия и се отказва от германско поданство, защото е крайно разочарован от германската политика и от процесите, които се развиват в обществото там; защо се оттегля от света изобщо и не иска да има нищо общо с това ретроградно човечество и започва да се занимава с овощарство и да рисува в едно италианско село, където се затваря в една къща с висока ограда и гони дори и хората, които се доближават до оградата.

Затова пък при него бягат от Германия впоследствие много изтъкнати интелектуалци като Томас Ман и Бертол Брехт.

Всички тези открития, споделя Мила Искренова, й дават ключа към спектакъла. Така Мила стига за себе си до извода, че "Сидхарта" е една проекция, в която Херман Хесе идеализира своята представа за света и търси спасителен мост за хората, за себе си. Херман Хесе, според авторката, вярва, че през каквито и изпитания да минава човечеството, идеите за хуманизма ще надделеят.

"Сидхарта" е изключително актуална днес. Периодът , в който е писана повестта, толкова наподобява днешното време така тревожно и заредено в същото време, когато търсим стабилни основи, които ни се изплъзват.

Сцена от "Сидхарта" (Източник: Музикален театър)

Затова Мила се насочва точно сега към Сидхарта, защото преживява същата тревога, както много други хора по света.

Мила Искренова за пътят си към към светлината и силата на човешкия дух

Правейки "Сидхарта", не мислех дали този спектакъл ще е "модерен". Исках той да е мил, нежен, да отразява светлината като течаща река, реката на живота, която те върти във водовъртежите си, но не те наранява ...

Спектакъл, в който има милост, който дава надежда - това исках да направя... Затова в резултат се получи нещо неоромантично, и леко усмихнато..- мисля, че публиката ме разбира.

Тази тенденция на завръщане към романтизма в момента шества по много танцови сцени. Хората имат огромна необходимост да се потопят в нещо красиво и утешително.. Това е причина да се правят много възстановки и нови интерпретации на класически романтични постановки....

"Казвам това не само , за да изясня мотивите си, но да посоча огромния дефицит от милост , светлина и нежност в отношенията ни...Мисля, че и това беше разбрано."

Сцена от "Сидхарта" (Източник: Музикален театър)

Защо да гледаме спектакъла "Сидхарта"?

Спектакълът " Сидхарта" предизвика много мнения, някои крайно противоречиви.... Това означава, че силата на образите в него не са оставили никого равнодушен, а са го накарали да реагира със силно чувство. Защото самият спектакъл "изгаря чувствата"

Образът на Сидхарта и духът, който витае в обстановката ни прави всички по-уверени и силни. Всяка една от деветте части на спектакъла, изграден от Мила върху текста на Хесе, е медитация и заедно с това - интензивно визуално изживяване.

Затова, ако искате да се провокирате от спектакъла "Сидхарта", вгледайте се и открийте кодовете - те ще ви обяснят, лично на вас, защото само вие ще сте разгадали кодовете по "вашия" начин. И това е основната цел - да станат кодове на вниманието на зрителя към самия себе си.

Сцена от "Сидхарта" (Източник: Музикален театър)

"Сидхарта" хвърля духовен мост между времето и пространството в търсене на изход със силата на една невероятно поетична медитация.

ХОРЕОГРАФКАТА НА БАЛЕТ "АРАБЕСК" МИЛА ИСКРЕНОВА

Още

"Сидхарта" - среща между Изтока и Запада

"Сидхарта" - среща между Изтока и Запада

Мила Искренова е сред творците от поколението танцьори и хореографи, които още в началото на своята творческа дейност и особено след промените от началото на 90-те започнаха бързо приобщаване към световните процеси и тенденции в развитието на изкуството в България и в частност на съвременния танц. Нейната работа и творческата дейност допринасят българският съвременен танц да е равностоен на случващото се по света. Спектаклите й, смели естетически провокации, са един модерен и силно въздействащ прочит на екзистенциални за новото време въпроси, една осъвременена интерпретация на вечните идеи за морала, религията, сексуалността и властта, идеи на философските мислители отпреди столетия, които са изключително актуални и отнасящи се до днешните хора.

Името на хореографката на Балет "Арабеск" Мила Искренова, потомка на едни от основателите на Старозагорската опера, се свързва с над 40-годишна кариера в съвременния танц. Получава образование в Държавното хореографско училище - София. Завършва Институт за музикални и хореографски кадри. Специализира съвременен танц, хореография, анализ и естетика на танца и танцова импровизация в Лятната балетна академия Кьолн, в класовете на Мери Хингсън и Уолтър Райнес, Палука шуле, Дрезден, и в известния Лабан данс център, Лондон при Сара Рабич, Ана Санчес Колберг, Сюзън Сендлер и Деал Томсън.

Преподава класически и съвременен танц в Академия Филармоника в Месина, Италия, където е номинирана като Почетен член на Управителното oбщество на Академия Филармоника. Преподавател е по специалността модерен танцов театър в Първо частно театрално училище "Любен Гройс", НУТИ, в ДМА "Панчо Владигеров", НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов", балетмайстор е в БНТ.

Произведенията й са представяни на много сцени в Европа и Америка. Участва със свои лекции на редица международни форуми и фестивали

Сцена от "Сидхарта" (Източник: Музикален театър)

Автор е на сценарии и хореография за над 60 телевизионни и театрални постановки, мюзикъли и авторски спектакли.

Работила е с водещите български танцови трупи: балет "Арабеск", на който е хореограф от 2001 г., Амарант данс студио, Хетероподи данс. Сред основателите е на танцово студио "Ек".

Театралните режисьори обичат да работят с нея не само заради изключителния й талант на хореограф, но и заради неординерното й мислене, отношението и към тялото и изказа му чрез танца, богатата й култура.

Мила Искренова, като ярък представител на съвременния танц, анализатор и творец публикува статии и рецензии в сп. "Алтера", портал за култура, "Въпреки.com" списание "ТАНЦ", във всички културни рубрики и медии. Автор е на книгите: "Радостта на тялото", "Вкусът на Твоето тяло" и "Анна и алената глутница", а така също и на пиесата "Меломимик".

Още

Балет "Арабеск" и мистерията на българския фолклор

Балет "Арабеск" и мистерията на българския фолклор

През 1997 г. печели "Кристална лира" за изключителни постижения като хореограф, носител е на първа награда в раздел "Артпрограми" на международния телевизионен фестивал "Златната антена",,Златно перо на ФМ КЛасик, Златен век на Министерство на културата, Златен век звезда Министерство на културата, както и на още много артистични и държавни отличия. Избрана от слушателите на БНР за посланик на културата за .........

В заключение, като още едно доказателство за значимостта на приносът на Мила Искренова в развитието на съвременния танц и не само в България и отвъд нейните граници, цитираме две от безбройните изказвания на известни личности за обхвата и смисъла на нейното творчество.

Хореографката Мила Искренова (Източник: Музикален театър)

"...Мила Искренова е изумително интересен автор - хореограф с абсолютно европейски мащаби. Който не е имитационен, а притежава собствено присъствие в голямата съвременна хореографска традиция. Почувствах се поласкана, когато видях, че именно тук, в собствената ми страна, където иначе е характерен естетическият анахронизъм, можах да видя спектакъл като "Сидхарта". Това коментира присъстващата в залата Леа Коен, дългогодишен дипломат, а в предишното си битие - музиколог, защитил дисертация на тема "Танцовата драма и зараждането й в Париж между 1917 г. и 1924 г."

"...Тъкмо Мила Искренова с нейните великолепни интуиции ме научи на това фрагментарно, накъсано мислене. Мислене, което създава среда. При него не излиза музикална форма, а образи и внушения. Неща, много по-важни от правилно написаната и правилно подредената музика. Онази, на която ни учеха в Музикалната академия" - призна композиторът Георги Арнаудов

Още

Балет "Арабеск" представя "Момичето и смъртта" - градска фантазия

Балет "Арабеск" представя "Момичето и смъртта" - градска фантазия

Още

Балет "Арабеск" открива своя сезон с финалната вечер на XI конкурс за съвременна хореография

Балет "Арабеск" открива своя сезон с финалната вечер на XI конкурс за съвременна хореография

Още

Балет "Арабеск" представя най-новия си спектакъл "Триптих"

Балет "Арабеск" представя най-новия си спектакъл "Триптих"

Още

Балет "Арабеск" представя най-великата любовна история на всички времена "Ромео и Жулиета"

Балет "Арабеск" представя най-великата любовна история на всички времена "Ромео и Жулиета"

Още

Балет "Арабеск" представя "Огледало на времето"

Балет "Арабеск" представя "Огледало на времето"

Още

"Европейски музикален фестивал" представя спектакъла за деца "Пепеляшка" на Балет "Арабеск"

"Европейски музикален фестивал" представя спектакъла за деца "Пепеляшка" на Балет "Арабеск"

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Българският актьор Любен Кънев дебютира на West End в Лондон

По думите му представлението е композиция от текстовете на няколко автори и ще бъде показано на широката публика, както и на критици, продуценти, театрални и филмови агенти и кастинг режисьори от най-високото световно ниво в този бизнес

Лилия Абаджиева предизвика дъжд в бургаския театър с най-новия си спектакъл "Ромео и Жулиета"

"Посвещавам този спектакъл с цялата си любов и безкрайната си благодарност на моя учител Борислав Чакринов", заяви от сцената режисьорът Лилия Абаджиева

Задава се 32-ият международен театрален фестивал „Варненско лято“

28 заглавия на живо, на киноекран и онлайн ни очакват между 1 и 15 юни

Пиеса на ливано-канадски режисьор беше отменена в Бейрут

Неправителствената организация "Комисия по въпросите на задържаните" призова за разследване срещу Важди Муавад заради контактите му с Израел

Дара Екимова, Нети Добрева, Асен Блатечки, Теодосий Спасов, Стефан Вълдобрев и "Обичайните заподозрени" на SoFest Spring

SoFest Spring с шест концерта и спектакли, пет специални премиери в четири фестивални вечери

Публиката аплодира дълго Емил Марков и Керана на премиерата на пиесата "Всяка първа сряда"

Неочакваният тандем на театралната сцена се оказа очаквано добра комбинация в спектакъла на драматурга Щефан Фьогел