Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

81-вият фестивал в древния турски град Бергама доказа, че песента може да е посланик на мира

ИЗКУСТВО БЕЗ ГРАНИЦИ

81-вият фестивал в древния турски град Бергама доказа, че песента може да е посланик на мира

Публиката прие с овации дуетната песен "Все заедно" на Красимир Аврамов и Нуртен Юнсеф

Дуетната песен "Все заедно" бе бурно аплодирана от публиката

В Турция се проведе 81-вия фестивал на древния град Бергама. Хиляди турски граждани от цялата страна бяха дошли тук с фамилиите си от далечни краища, за да отбележат празника.

Трудно е да се опише обстановката в града: хората изпълваха улиците му отвсякъде; традиционните ориенталски сергии с всякаква стока бяха запълнили централната улица, докъдето ти виждат очите; веселието буквално струеше отвсякъде. Хората признават, че изживяват труден период след референдума, но се опитват чрез единението да преодолеят кризата в душите си и да заживеят със свободна мисъл. Празникът им идва добре дошъл, като някаква лечебна сила. Знамената се веят от всеки ъгъл, като обединяващ символ на нацията. Нищо в този град не напомня за враждебност към чужденците, които определено си "личат". А множеството от хора, които прииждат от всички посоки на града за вечерните концерти, организирани от общината, доказва че тук всички са отворени за изкуството и го ценят. За вечерната програма са поканени едни от най-популярните турски изпълнители. Така е по традиция всяка година.

Сред участниците във фестивала, единственият поканен чужденец, бе българският изпълнител Красимир Аврамов. Той изнесе едночасов концерт съвместно с балет "Веда", под бурни аплодисменти.

Сред изпълненията му бе българската народна песен "Не казвай либе лека нощ".

От сцената певецът на няколко пъти произнесе името на България, под аплодисментите на турската публика.

Сред зрителите бе колежката му Силвия Кацарова, която каза, че е пропътувала стотици километри от друг край на Турция, за да дойде за концерта.

Силвия Кацарова и Нуртен Юнсеф се запознаха на концерта

Хората в публиката, несмущавани от нищо, постоянно снимаха с телефоните си, а някои от по-младите танцуваха, прави на крака.

Беше прекрасно човек да види с очите си доброжелателната реакция на хората, при изпълнението на дуетната песен на Красимир Аврамов и певицата Нуртен Юнсеф "Все заедно", на турски език.

Песента е по музика на Красимир Аврамов и текст на Нуртен Юнсеф. В текста на песента хората очевидно веднага доловиха посланието за приятелство и мир, така необходимо на целия свят днес.

В края на концерта кметът на Бергама награди с почетни плакети Красимир Аврамов и Нуртен Юнсеф, а част от публиката се втурна зад сцената за автографи от певците.

Кметът на Бергама награждава Красимир Аврамов и Нуртен Юнсеф

Може би някой би казал, че случилото се е един обикновен концерт, и какво толкова, но погледнато през призмата на събитията в света и на Балканите, подобни културни мероприятия имат значение и вършат повече работа от дипломатите и политиците.

И ако някой в древността е казал, че красотата и изкуството ще спасят света, то в град като Бергама, където всеки камък е история, тези думи звучат още по-силно и обнадеждаващо. Особено, когато се доказват на дело.

Репортаж на Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

SoFest продължава с изненадите за публиката и създава нови формати

Първият в страната, Балканите и източна Европа фестивал за линейни танци е вече факт

Незрящи актьори играят "сляпа" "Чайка" на Чехов на фестивала в Авиньон

"Незрящата" версия на "Чайка" ще се играе от днес на фестивала в Авиньон

Мащабен спектакъл на "Корсар" очаква почитателите на балета в понеделник

Впечатляващ е постановъчният екип на най-новото заглавие на Бургаската опера: режисурата е на Галина Калчева, сценографията - на Иван Токаджиев

Cavalera приближават България!

Ще слушаме Cavalera на 15 юли 2024 г., в топ лятната локация - клуб "Маймунарника" в Борисовата градина, София.

Любо Киров започна "Ново турне 2024" с голям концерт в Плевен

Шоу на световно ниво, визуални ефекти и вълнуващата музика на Любо Киров завладяха най-голямата лятна сцена в родния му град

Всеки ще открие своето заглавие на фестивала "Сцена на кръстопът" през есента

Акцентите в новото издание на театралния фестивал в Пловдив са вълнуващи и за най-изисканите почитатели на "изкуството на мига"