Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Вечните „Братя Карамазови“ отново на сцената на Народния театър

МЕЛПОМЕНА

Вечните „Братя Карамазови“ отново на сцената на Народния театър

Режисьорът Деян Пройковски поставя прочутия роман на Достоевски в първия проект на Асоциацията на балканските национални театри

Снимка: Народен театър, фотограф: Божидар Марков

Епохалният текст "Братя Карамазови" на Фьодор Достоевски ще се възроди на сцената на Народния театър "Иван Вазов" в един от най-мащабните проекти на театъра този сезон. С амбициозната задача се заема прочутият македонски режисьор Деян Пройковски, който прие поканата на директора Мариус Донкин да постави пиесата на родна сцена.

Актьорският състав на "Братя Карамазови" с македонския режисьор Деян Пройковски (Снимка: Народен театър, фотограф: Божидар Марков)

"Братя Карамазови" е първият спектакъл от поредицата проекти, които се реализират в рамките на Асоциацията на Балканските национални театри, създадена по инициатива на Народния театър през април 2018 г.

Представлението, чиито репетиции започнаха преди три дни, ще има четворна премиера в София и Пловдив - градът, който е европейска столица на културата 2019. На 3 и 4 април е премиерата на Голяма сцена в Народния театър, а в Пловдив спектакълът ще бъде показан за първи път пред публика на 6 и 7 април.

Актьорският каст е впечатляващ: Владимир Пенев, Деян Донков, Велислав Павлов, Марин Янев, Деян Ангелов, Димитър Николов, Валерий Йорданов, Йордан Биков, Йосиф Шамли, Ана Пападопулу, Александра Василева, Жорета Николова, Радина Кърджилова и други.

Освен режисьор, Деян Пройковски е и автор на сценичния вариант и преводач на текста. Музиката е на прочутия македонски композитор Горан Трайкоски, сценографията - на Валентин Светозарев, а костюмите - на Елена Иванова.

Снимка: Народен театър, фотограф: Божидар Марков

"Защо "Братя Карамазови" днес? Това е една от универсалните теми, може би едно от най-великите неща в литературата и голямо предизвикателство за нас в театъра. Смятам, че съвременният човек по някакъв начин живее с проблемите и въпросите на героите на Достоевски. Самите Карамазови, както ще видим и в спектакъла, са като Диоген, който е тръгнал посред бял ден със свещ в ръка да търси човека. Това ще са и нашите Карамазови. В какво се е превърнал днес съвременният човек, в какво вярва и в какво - не, какво е вярата и какво е да си вярващ, големите въпроси за Бог и съществуването на Бог. За да стигне човек до истинските отговори на въпросите, които го касаят, не трябва да преминава физическо разстояние, а да се научи как да пътува вътре в себе си. Защото там ще ги намери. Всъщност това представление ще е едно бурно и вълнуващо пътуване в човешките души и сърца.

Снимка: Народен театър, фотограф: Божидар Марков

Благодаря на Народния театър, че ме покани и ми даде възможност да работя с едни велики актьори и прекрасни хора, с които ще можем заедно да пътуваме в сърцата и душите си. Тук аз намерих своя дом и семейство", сподели Пройковски в първата си среща с медиите тази седмица. - "Знаете ли, разликата между съвършената камбана и останалите е един полутон, който чуват само големите майстори. Точно такава е и разликата между Ангела и Дявола. Важното е само да имаш добър слух. И точно с този полутон се занимава "Братя Карамазови".

"Това представление не само ще постави въпроса, който самият автор формулира в романа - че не е важно за човека само да живее, а за какво да живее. Ще бъде съвременно важно и интересно, не само защото това е вечният въпрос, а и защото е важно всеки си зададе този въпрос чрез театъра", каза драматургът на представлението д-р Светлана Панчева.

Снимка: Народен театър, фотограф: Божидар Марков

На въпрос как е добил впечатления и е направил избора на актьори, Деян Пройковски сподели, че познава почти всички, тъй като е завършил театрална режисура в НАТФИЗ в класа на проф. Красимир Спасов.

В Народния театър спектакли по текстове на Фьодор Достоевски са поставяни многократно. Първата е "Идиот" с режисьор Йосиф Осипов през 1925 година. Следват "Вярващи жени" (сцена от романа "Братя Карамазови"), постановка Н.О.Масалитинов, 1927 година; "Престъпление и наказание", постановка Н.О.Масалитинов, 1931 година; "Сънят на вуйчо", постановка Моис Бениеш, 1966 година; 1968 г. и 1971 г. - "Братя Карамазови" на руския режисьор Борис Ливанов ; "Унижените и оскърбените", режисьор Филип Филипов, 1977 г., "Бесове" на проф. Енчо Халачев, 1990 г., "Престъпление и наказание" през 2008 г. , "Снегирьов" през 2010 г. и за последно през 2012 г. - "Идиот", режисиран от Десислава Шпатова.

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Валерий Тодоров: В медиите има все по-малко журналистика

Журналистът представи книгата си "Медии и време. Журналистика, истина и реалност" в Националната библиотека

"Женитба" по Гогол ще има премиера в НАТФИЗ на 7 юни

Постановката е на Александър Недков. Сценограф е Христина (Хиха) Христова, а музиката е на Александра Борисова

Приказките на Маргарит Минков и Владимир Сутеев оживяват на сцената на Кукления театър в Сливен

"Приятелчета" е един спектакъл с послание колко е важно да бъдеш приятел и колко по-важно е приятелите да имат теб

Фестивалът "Антистатик" прекрачва "телесната линия на мисълта"

"ТЛМ – телесна линия на мисълта" на Симона Дяконеску и Ванеса Гудман ще има премиера тази вечер в "Топлоцентрала"

Теди Москов поставя "Хайде да се трепаме"

Премиерата е на 9 май в Малък градски театър "Зад канала"