Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Теодосий Спасов композира музиката на „Цветът на дълбоките води“

ТВОРЧЕСКИ ТАНДЕМ

Теодосий Спасов композира музиката на „Цветът на дълбоките води“

А съпругата му Бойка Велкова е режисьор и играе ролята на кралица Елизабет Първа

Бойка Велкова и Емануела Шкодрева в "Цветът на дълбоките води"/Сн. Народен театър

Бойка Велкова и Емануела Шкодрева влизат в ролите на две кралици - Елизабет I и Мария Стюарт, в спектакъла "Цветът на дълбоките води", който се играе на Сцена на IV етаж на Народния театър. Представлението е режисьорски дебют на Бойка Велкова и е създадено по текст на Оля Стоянова, която го пише на базата на богат документален материал. Историческата драма събира на сцената две кралици - Елизабет I и Мария Стюарт, а в текста са включени дори фрагменти от оригиналните писма, разменени между тях героините.

Бойка Велкова в "Цветът на дълбоките води"/Сн. Народен

Музиката на спектакъла е дело на Теодосий Спасов, а заедно с Бойка Велкова и Емануела Шкодрева на сцената са Вяра Табакова, младите Ева Данаилова, Павел Иванов и Явор Вълканов, и Живка Ганчева.

В тази история за сблъсъка между Елизабет Първа и Мария Стюарт има всичко: борба за власт и за надмощие, саможертва, предателство и любов, а залогът е високо вдигнат, защото става въпрос за борба на живот и смърт. Едната е кралица. И другата е кралица. Едната има своите основания да се нарича кралица на Англия, другата - също

"Повече от две години и половина писах този текст, а почти една година само четях, преди въобще да посегна към писане", казва авторката Оля Стоянова. По думите и по темата има много исторически материал и днес да са запазени писмата, които си разменят Мария Стюарт и Елизабет Първа, накитите, цялата им кореспонденция, могат да се видят дори бродериите, които създават.

Емануела Шкодрева в "Цветът на дълбоките води"/Сн. Народен

"За написването на този текст използвах много източници - от биографията "Мария Стюарт" на Стефан Цвайг до много архивни писма и книги. Включително и книгата Letters of Queen Elizabeth and King James VI of Scotland от 1849 г., която събира на едно място оригиналните писма между Елизабет Първа и Джеймс Шести. По някое време заради бележките и позоваванията имах усещането, че пиша дисертация", казва Оля Стоянова.

Девиз на Елизабет Първа - "Виждам и не казвам нищо"

Девиз на Мария Стюарт - "В моят край е моето начало"

Следващите дати на спектакъла са 21 и 30 октомври.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Четирима актьори излизат в една (без)паметна "Петък вечер" на театралната сцена

Павел Иванов, Стоян Дойчев, Филип Буков и Христо Пъдев ни разказват за бленуваната вечер, влизайки в различни роли

Днес и утре са премиерите на "Чудесна неделя за Creve Coeur" от Тенеси Уилямс

Следващите дати на спектакъла са на 15, 18, и 26 май, 3, 10, 19 юни

Да бъдем личности! Но как?!

Спектакълът "Кръстопът на надеждите" на режисьорката Клара Армандова ще бъде представен в Нов театър НДК на 4 април

Премиерата на филма "Златан Дудов - Работническа Одисея" ще е на 21 март в София

Филмът на Михайло Коцев е история на родения в Цариброд през 1903 година български режисьор - един от най-значимите филмови творци на миналия век