Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Седем дни от живота на Симон Лаброс" с премиера в Театър 199

МЕЛПОМЕНА

"Седем дни от живота на Симон Лаброс" с премиера в Театър 199

Интелигентна, жива и изпълнена с неочаквани обрати комедия на канадския драматург Карол Фрешет

Йоана Буковска-Давидова и Тигран Торосян в "Седем дни от живота на Симон Лаброс"/Сн. Театър 199

На 28 октомври, събота от 19:30 часа Театър 199 "Валентин Стойчев" представя премиерния си спектакъл "Седем дни от живота на Симон Лаброс" по пиесата на Карол Фрешет- постановка на Стилиян Петров.

Сценографията е дело на Венелин Шурелов, костюми - Елица Георгиева и музикална среда - Мишо Шишков-син.

Карол Фрешет е едно от най-известните и значими имена на съвременната канадска драматургия.  Нейните пиеси се ценят високо както в страната ѝ, така и по света. "Четирите смърти на Мари" (1998) е отличена с наградата на генерал-губернатора на Квебек, а постановката на английската версия на пиесата, реализирана в Торонто получава наградата "Флойд С. Чалмърс". За приноса си за развитието на театъра през 2001 г. Карол Фрешет става лауреат на най-престижния канадски приз в областта на драматургията "Елинор и Лу Симинович". През същата година на театралния фестивал в Авиньон получава и наградата, присъждана от френската Асоциация на драматурзите.

Йоана Буковска-Давидова в "Седем живота на Симон Лаброс"/Сн. Театър 199

Други по-известни заглавия на Карол Фрешет са "Жан и Беатрис" (2002), "Огърлицата на Хелена" (2002), "Мисля за теб" (2012).

За "Седем дни от живота на Симон Лаброс" (1999) критиката отбелязва: "С хумор и свежи попадения, тази интелигентна, жива и изпълнена с неочаквани обрати комедия, се подиграва с така обичаната в Америка поговорка "Когато искаш - можеш". Другаде пише: "Единственото утешение в тази история за раните, които малко по малко ни разяждат и разрушават, е въображението, което ако не ни дава сила, то поне прави света ни по-красив".

Димитър Живков и Тигран Торосян В "Седем живота на Симон Лаброс"/Сн. Театър 199

Пиесите на Карол Фрешет впечатляват с оригиналността на сюжетите си, със своята ярко изразена театралност и проникновение в психологията на съвременния човек.

В пиесата на Карол Фрешет "Седем дни от живота на Симон Лаброс" ще видим трима силни светлооки актьори. Тигран Торосян е оптимистичен, енергичен, разнообразен и чувствителен в ролята на Симон. Натали на Йоана Буковска-Давидова е загадъчна, примамлива, пулсираща с някакво особено излъчване отвътре. Димитър Живков е Лео, обгърнат от тъмен, поетичен облак, който крие в себе си заряд готов да се взриви. Стилиян Петров е сред най-интелектуалните и запленяващи наши режисьори. С вещина той създава космос от сценичното пространство, в сърцевината на който се крие първородната искра на човешката вселена.

Тигран Торосян и Йоана Буковска-Давидова/Сн. Театър 199

Следващите представления на спектакъла "Седем дни от живота на Симон Лаброс" са на 10-ти, 25-ти ноември, 7-ми и 23-ти декември.  

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Тази вечер е премиерата на юбилейния албум "100 години Драматичен театър "Стоян Бъчваров"

Събитието с модератор Виолета Тончева предхожда селектирания в официалната програма на фестивала спектакъл на Варненския драматичен театър "Амадеус" от Питър Шафър на режисьора Стайко Мурджев

Галактики и вселени в "Урания" от Галина Александрова - RED

Изложбата е от 26 май до 17 юни 2022 г. в Галерия [a]cube

Четирима актьори излизат в една (без)паметна "Петък вечер" на театралната сцена

Павел Иванов, Стоян Дойчев, Филип Буков и Христо Пъдев ни разказват за бленуваната вечер, влизайки в различни роли

Днес и утре са премиерите на "Чудесна неделя за Creve Coeur" от Тенеси Уилямс

Следващите дати на спектакъла са на 15, 18, и 26 май, 3, 10, 19 юни

Да бъдем личности! Но как?!

Спектакълът "Кръстопът на надеждите" на режисьорката Клара Армандова ще бъде представен в Нов театър НДК на 4 април