Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Три прожекции съпътстват представянето на фотографската колекция на Рафаело Казаков

ФОТОГРАФИЯ И КИНО

Три прожекции съпътстват представянето на фотографската колекция на Рафаело Казаков

На 12 април в Дома на киното е прожекцията на "Do`t Blink - Robert Frank"

Галерия "Синтезис"

Още

"Пловдивско фотографско средище" и галерия "Синтезис" представят "Фотография и кино"

"Пловдивско фотографско средище" и галерия "Синтезис" представят "Фотография и кино"

Три прожекции съпътстват представянето на фотографската колекция на Рафаело Казаков в Галерия "Синтезис". 

Филмите ще бъдат показани в Дома на киното. На 12 април е прожекцията на "Don`t Blink - Robert Frank" (2015) от режисьора Лаура Израел. Документалният филм проследява живота и работата на швейцарския фотограф и режисьор Робърт Франк (1924-2019).

Галерия "Синтезис"

Представена е историята на създаването на фотокнигата "The Americans", заснемането на някои от документалните филми на Франк за негови приятели, сред които са писателите Алън Гинзбърг и Джак Керуак. Освен това филмът разказва и за работата му по непоявилия се документален филм за "Ролинг Стоунс".

"Робърт Франк революционизира фотографията и независимото кино. Той документира бийт поколението, уелските миньори, индианските племена в Перу, лондонските банкери и разбира се американците. С книгата "The Americans", чието първо издание излиза от печат през 1958 г. във Франция, а година по-късно и в САЩ с предговор от Джак Керуак, фотографията навлиза в нова ера, а бийт поколението намира своя визуален образ", коментират от галерия "Синтезис".

Галерия "Синтезис"

По думите им, до появата на "Don"t Blink - Robert Frank", фотографът не е позволявал на никого да се доближи достатъчно близо, за да разкаже историята му. Доверието му към Лаура Израел се дължи на дългогодишното им сътрудничество по негови филми, на които тя е монтажист.

В изложбата "Огледала и прозорци" са включени две фотографии на Робърт Франк - портрет на дъщеря му Андреа и кадър от проекта "The Americans", който не попада във финалната селекция за книгата.

На 18 април е прожекцията на филма "Antanas Sutkus: Scenes from the photographer"s life" (2021) от режисьора Витаутас В. Ландсбергис. Той представлява кинематографичен портрет на литовския фотограф Антанас Суткус.

Още

Доброволчеството във фотографско списание и номинации за награди "Героите"

Доброволчеството във фотографско списание и номинации за награди "Героите"

Филмът разказва за проучването на неочаквано намерен архив с негови фотографии от съветско време, международни изложби и курсове по хуманистична фотография за начинаещи, които води в курортното градче Нида. Именно там през 1965 г. той прави една от емблематичните снимки на Жан-Пол Сартър, която може да бъде видяна и в "Синтезис". В изложбата са включени още портрети на Суткус, заснети през 1962 г. в училище за слепи деца и портрет на пионер от Игналина от 1964 г., за които авторът търпи критики от съветската власт.

Галерия "Синтезис"

Още

Jam Session - фотографска изложба на Ани Петрова

Jam Session - фотографска изложба на Ани Петрова

"Уиткин и Уиткин" (2017) от Триша Зиф е третият филм, част от съпътстващата програма на експозицията "Огледала и прозорци". Прожекцията е на 25 април.

Документалният филм изследва живота на двамата еднояйчни близнаци Джоел-Питър Уиткин и Джером Уиткин. Единият е световноизвестен фотограф, а другият - художник и преподавател. Надниквайки в техните ателиета в Сиракуза и Албaкърки, Триша Зиф представя двама артисти, работещи в различни сфери, които са споделяли детството си, но поемат в различни посоки. Повече от 30 години двамата братя не си говорят, но филмът показва първата музейна изложба, в която творбите им са показани заедно.

"Уиткин и Уиткин" е сниман в продължение на четири години и обхваща ключов период от живота на двамата, когато планирани и непланирани събития променят реалността и възприятията им за самите тях, както и един за друг.

Прожекциите на трите филма се осъществят с подкрепата на "Фотосинтезис" и в партньорство с Дома на Киното.  

Още

Фотографът Димитри Стефанов открива своята изложба "Прима" в Софийската опера и балет

Фотографът Димитри Стефанов открива своята изложба "Прима" в Софийската опера и балет

Още

"Завръщане в нощта на Бродуей" от фотографа Стоян Йоргов – Теката

"Завръщане в нощта на Бродуей" от фотографа Стоян Йоргов – Теката

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

"Пътуване до Азербайджан" - част от фестивала Sofia MENAR

"Тези кратки пътешествия из труднодостъпните кътчета на Азербайджан ме принудиха да се обърна към документалната същност на фотографията", споделя Арслан Ахмедов

Документална изложба "Лица между паузите" на Беатрис Бочева и Spam Studios

Събитието ще се открие на 11 декември в 19 ч. в I Am Studio (ул. Г. Раковски 149), като ще остане там до 14 декември включително

Остават броени дни до втората Благотворителна изложба "Купи изкуство, дари бъдеще на дете" - 2024

Изложбата ще бъде представена в Галерия-книжарница "София Прес" от 15 декември до 10 януари 2024 г.

Наричайте ме Уша

Ретроспективна изложба на Станка Цонкова - Уша от 12 декември 2023 до 4 февруари 2024 в СГХГ

Презастрояването на българското Черноморие в снимки

Изложбата на Лора Ставрева е част от дългосрочната инициатива на фондация ВЕСА да подкрепя развитието на талантливи фотографи и ще бъде открита на 1 декември в 19:00 часа в Café Synthesis

Вълнуващо пътешествие в Кралство Мароко

Тази вечер в Дом на културата „Борис Христов“