Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Непознатата Саудитска Арабия" показват Велин и Мария Паскови

ЕКЗОТИЧНИ СВЕТОВЕ

"Непознатата Саудитска Арабия" показват Велин и Мария Паскови

Мултимедийната изложба e във Варна, Слънчевия Часовник, от 1 до 12 септември

Това е единственият храм в Мадаин Салех. За неговото издълбаване е използвана технология, различна от тази за гробниците. Това е било място за молитви, театрални изпълнения и пирове (Снимки: Мария и Велин Паскови)

"Непознатата Саудитска Арабия", Мултимедийна изложба - Варна, Слънчевия Часовник - от 01 септември до 12 септември 2021 г.

Небостъргачът Kingdom Center е висок 302 м. От „небесния мост“ на върха му, може да видите спиращото дъха съчетание от модерна и традиционна архитектура в Рияд (Снимки: Мария и Велин Паскови)

Мултимедийната изложба "Непознатата Саудитска Арабия" ще ви срещне с един слабо познат и екзотичен свят. Тя включва 39 фотографски пана с над 200 снимки. Те ще ви отведат до места, които малцина все още са посещавали. Сред тях са гробниците от Набатейската цивилизация в Мадаин Салех и обезлюдения град Ал Ула. В техен противовес са ултрамодерните архитектурни чудеса на столицата Рияд и 30 километровия крайморски булевард на Джеда - "Корниш".

Още

BECA -  една вълнуваща работилница по фотография

BECA - една вълнуваща работилница по фотография

Отношенията между България и КСА се развиват успешно, след като там вече има българско посолство. Първият български посланик в кралството, господин Димитър Абаджиев, трасира развитието между двете страни в посока развитие на туризма, внос на наши хранително продукти, които се радват на голяма популярност в арабския свят. Наскоро бе подписан меморандум за разбирателство между авиационните администрации на двете страни, което открива пътя за редовни полети между двете страни. Изложбата се осъществява със съдействието на община Варна.

Мадаин Салех е част от цивилизацията на Набатея, съществувала четири века. Нейните гробници, издълбани в самотните пясъчни скали, са сред най-красивите световни мистерии (Снимки: Мария и Велин Паскови)

В Саудитска Арабия се намират едни от най-големите пазари за камили, където състезания за камили са с бюджет от няколко милиона долара. Изложбата ще ви отведе и в градините за фурми в сърцето на пустинята, които извличат водата за напояване от стотици метри дълбочина.

Ал Ула е загадъчен град. Някога тук са живели близо 60 000 души. С настъпването на пясъците, те го напускали малко по малко и последният от тях е изчезнал преди около 40 години (Снимки: Мария и Велин Паскови)

По улиците на стария град в Джеда, посетителите ще могат виртуално да си купят от хилядите ухания от пазара за аромати, където калъпите с червен и черен тамян ще се са изложени директно на улицата.

Още

Френската Академия за изящни изкуства  отличи фотографката Ани Лейбовиц

Френската Академия за изящни изкуства отличи фотографката Ани Лейбовиц

Изложбата е мултимедийна, защото всяко пано е придружено с QR код, който ще отведе посетителите с кратко видео директно на мястото, което е тема на съответните снимки. По този начин всеки ще може директно да се пренесе в древното царство на Набатейците, да бере плодове гадините за фурми, да се качи на върха на високите пустинни небостъргачи или дори да посети рибния пазар на град Джеда.

Преди 20 века в Мадаин Салех е имало много течаща вода. Тя е създала причудливи фигури като Каменния Слон. Когато преминеш под „хобота“ му може да усетиш величието и могъществото на природата (Снимки: Мария и Велин Паскови)

Преди 20 века в Мадаин Салех е имало много течаща вода. Тя е създала причудливи фигури като Каменния Слон. Когато преминеш под „хобота“ му може да усетиш величието и могъществото на природата (Снимки: Мария и Велин Паскови)

Изложбата е дело на Велин и Мария Паскови. Зад гърба си те имат две травел фотографски изложби. "Зимен Китай" отведе зрители на противоположния температурен полюс при ледените снежни скулптури в северния китайски град Харбин, на -30о. "Прекрасната Индонезия" бе реализирана със съдействието на почетния консул на Индонезия във Варна, г-н Красимир Симов и бе част от програмата на индонезийското кино по времена на фестивала "Любовта е лудост".

Отглеждането на фурми, сладкото злато на Саудитска Арабия, е тежко занимание. Водата се извлича с помпи, конкуренцията е голяма. Но успееш ли веднъж – признанието е огромно (Снимки: Мария и Велин Паскови)

Националната библиотека „Крал Фахад“ – шедьовър на модерната архитектура. Уникалната ѝ „опаковка“ от текстилни пана осигурява вятър и прохлада дори при 50 градуса по Целзий (Снимки: Мария и Велин Паскови)

Велин Пасков е автор на популярния травел-блог www.travelGuide.Tours . Той има редица документални филм за Китай, Индонезия, Тайланд, Армения, реализирани за БНТ и БТВ.

Още

Саудитска Арабия обяви, че ще построи първата си опера

Саудитска Арабия обяви, че ще построи първата си опера

Още

Един "фаранги" в Африка: Фотографът Светлин Йосифов за племената, автоматите и историята на белезите

Един "фаранги" в Африка: Фотографът Светлин Йосифов за племената, автоматите и историята на белезите

Още

"Помни, че си жив" - 15 именити фотографи показват своите произведения в Двореца

"Помни, че си жив" - 15 именити фотографи показват своите произведения в Двореца

Още

Френският фотограф Пиер Гонор пристига в София за изложбата Memento Vivere

Френският фотограф Пиер Гонор пристига в София за изложбата Memento Vivere

 

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

"Вторични суровини": Разпокъсана история на човешкия боклук

Изложба с фотографски трансфери върху дърво и функционални скулптури на Боряна Пандова, Мария Паунова и Ивайло Митев

"Убежище" - обяснението в любов на Цочо Бояджиев

Фотографската изложба ще бъде открита на 25 септември в галерия КО-ОП в София и ще продължи до 12 октомври

Международен фото салон Пловдив 2021 представя изложба "Избрано"

Тя е експонирана на северния вход на Античния театър ( от страната на АМТИИ "Асен Диамандиев") и може да бъде разгледана от 11 до 29 септември 2021 година

Там, където фотографията и киното се срещат

КиноФабрика 2021 ще покаже документални филми за едни от най-големите световни фотографи като Алекс Майоли, Антоан д'Агата, Пиер Гонор, Чема Мадос, Цочо Бояджиев, Ян Артюс-Бертран и Робърт Франк

"Свободно движение" на Юлиана Хичева в галерия Depoo

Изложбата е от 16 август до 20 август 2021 г.

Mеmento Vivere - моментите, които ни напомнят, че сме живи

Събитието е в Национална Галерия от 5 август до 12 септември 2021 г.