Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Непоказвани произведения на Станка Цонкова–Уша в Топлоцентрала

ВИЗУАЛНИ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА

Непоказвани произведения на Станка Цонкова–Уша в Топлоцентрала

Изложбата “Вълна отнесе стъпка в пясъка” с куратор Вера Млечевска обхваща серия фотографски колажи, черно-бели и цветни фотографии и три видеопрожекции, вдъхновени от японската култура

Корени/ Roots, 2001 (Автор: Станка Цонкова-Уша)

От 22 февруари до 26 март 2023 г. в галерията на РЦСИ Топлоцентрала ще бъде представена изложбата на Станка Цонкова-Уша "Вълна отнесе стъпка в пясъка".

Произведенията, които я съставят, са непоказвани досега и са резултат от престоя на Уша в Япония през 2001 и 2003 г., по време на който тя прави стотици фотографии и видеозаписи, вдъхновена от живота и работата на ярки фигури, формирали японския следвоенен авангард като фотографа и кинематограф Ейко Хосое, основателите на буто - Тацуми Хиджиката и Оно Казуо, поета и драматург Юкио Мишима, които заедно създават неповторими произведения и отварят японската култура за света.

Портрет на Уша и Вера Млечевска (Автор: Теа Нишков)

Още

Нашият Созопол

Нашият Созопол

За разлика от други етапи в творчеството на Уша, в които експериментът с фотографските процеси и наслагването на слоеве са водещ елемент, в тази серия творби тя запечатва на лента с акуратна точност чистотата на формите като проявление на единен с природата спиритуален свят.

Откриването на "Вълна отнесе стъпка в пясъка" е на 22 февруари (сряда) от 18:00 часа в галерията на РЦСИ Топлоцентрала. По време на изложбата ще бъдат осъществени два тура, участие в които ще вземе и самата Станка Цонкова-Уша:

25 февруари от 14:00 ч. - тур в изложбата с Вера Млечевска и Станка Цонкова-Уша

18 март от 14:00 ч. - тур в изложбата със Станка Цонкова-Уша

"Силно впечатлена от светоусещането на японците за простота в хармонията, Уша наблюдава жадно живата и неживата природа в нейните наслоявания, разливи, срастъци, флуиди и вкаменелости. Понякога следите от тези процеси придобиват енигматичната кодираност на абстрактни картини. Композиции от по 4 или повече кадъра организират визуални хайку стихове.

Буто на брега, 2001 (Автор: Станка Цонкова-Уша)

Още

Малкович, Малкович, Малкович

Малкович, Малкович, Малкович

Фотографиите на Уша предизвикват сетивни усещания на съприкосновение със земята, с камъни, с кората на дърво и дори извикват еротизъм, проникващ природните форми" - пресъздава усещанията във "Вълна отнесе стъпка в пясъка" кураторът Вера Млечевска.

Изложбата се осъществява в сътрудничество с Фондация Изкуство дела и документи и с подкрепата на Национален Фонд Култура.

За Станка Цонкова-Уша - Родена през 1952 г., завършва училището по фотография през 1973 г. Уша има 35-годишен опит в изследване на фотографския език като съвременна визуалнa медия. Експериментите с фотографски химикали, процеси и материали ѝ дават свободата да разшири границите на специфичното предназначение на фотографията като документ, отразяващ действителността такава, каквато е.

Галерията на РЦСИ Топлоцентрала е отворена за посещения от вторник до петък между 14:00 и 21:00 ч., а през уикенда между 12:00 и 21:00 ч. Повече информация за събитието - във фейсбук, както и в уебсайта на РСЦИ Топлоцентрала. Топлоцентрала се намира на ул. Емил Берсински №5 в София.

Още

София - огромната галерия на фотографа Иван Шишиев

София - огромната галерия на фотографа Иван Шишиев

Още

Лондонска галерия ще покаже снимки, правени от Пол Маккартни

Лондонска галерия ще покаже снимки, правени от Пол Маккартни

Още

"Двойно дъно" от Spam Studios с премиера на 26 януари

"Двойно дъно" от Spam Studios с премиера на 26 януари

Още

Фотографската  изложба "Антидзен" на Иван Стефанов конструира ново състояние на снимката

Фотографската изложба "Антидзен" на Иван Стефанов конструира ново състояние на снимката

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

"Завръщане в нощта на Бродуей" от фотографа Стоян Йоргов – Теката

Изложбата е от 28 февруари до 18 март 2023 в Галерия "Ракурси"

Лондонска галерия ще покаже снимки, правени от Пол Маккартни

С изложбата, озаглавена "Пол Маккартни - фотографии от 1963-64 г: Очите на бурята", галерията ще бъде открита през юни след тригодишен ремонт

Музей представи непоказани досега фотографии, заснети по време на въстанието във Варшавското гето

Музеят за история на полските евреи определи като важна находка откриването на негативи на около двадесет невиждани досега кадри.

"Двойно дъно" от Spam Studios с премиера на 26 януари

Двойно събитие в Топлоцентрала - откриване на изложбата на Беатрис Бочева - фотограф