Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Илияна Кънчева в 12 кадъра на морския бряг след атаката на пандемията

PARTY ANIMALS

Илияна Кънчева в 12 кадъра на морския бряг след атаката на пандемията

Изложбата е от 20 до 27 юли 2020 г. в Галерия Depoo

Илияна Кънчева (Източник: da-fest.bg)

Галерия Depoo и ЗА {обичайте} София представят: THE DARK IS NEVER TOO MUCH - ИЛИЯНА КЪНЧЕВА Party Animals от 20 - 27 юли 2020 г.

Вернисаж: 20 юли, 18:00 - 20:00 ч.

Галерия Depoo

Серията Party Animals е уловена в пустошта на черноморския плаж, извън сезона. Именно това странно тихо настроение и отсъстващия обичаен нощен живот за тази популярна плажна ивица между Какао Бийч и хотел Кубан в Слънчев Бряг, привлича вниманието и обектива на Илияна Кънчева.

Парадоксът на мястото, без туристическия наплив, е запечатан в общо 12 кадъра. Оригиналните фотографии са уловили последиците от атаката на пандемията и изчезващия вид на парти-зверовете.

Още

Сюрреалистичните жени на чешката фотографка Бара Прашилова

Сюрреалистичните жени на чешката фотографка Бара Прашилова

Леките постройки или многоетажните сгради, издигнати върху нестабилната основа на златния, мек, ситен черноморски пясък. Неуспешният дизайн, раздърпаните найлони и халтурния пейзаж са в пълен контраст с впечатляващия син и златен фон на морето.

За да изведе именно този анти-образ, Илияна Кънчева обработва колекцията от събрани снимки като изрязва само тези силни донякъде грозни, донякъде чаровни, а понякога и абсурдни образци на бавната и протяжна гибел на природните ни богатства.

Прехвърлянето на запечатания през обектива образ върху един най-обикновен бял пешкир и то селективно изрязано и показано само най-важно е също противопоставяне на класическата форма, в която ценното е именно творбата. Едва на втори план идва сувенира, бледа имитация, за по-масова употреба, върху предметите от всекидневието - моливче, тефтерче, чаша...

В Party Animals този дискурс за стойността е обърнат наопаки - многократно преекспонирания образ върху битов предмет е самата творба с висока стойност, а към нея като безплатно допълнение, като евтина крос-промоция, се предоставя и оригиналния източник на вдъхновението - природният пейзаж.

Галерия Depoo

Хавлията носи символите на окулт-уреното ни Черноморие, на клонираните образи, които всяка година в продължение на месеци разхвърлят пясъка, за да оставят след себе си една гротескна природна картина. Места като Какао Бийч и други неочаквани сгради и леки постройки по нашето море вече са нарицателно, което от години показва защо в тази колекция хавлията с изкривена реалност е ценен артефакт към морския комплект.

Колекцията Party Animals се състои от комплект колажиран принт върху хавлия и оригиналния образ от принта под формата на рамкирана снимка, разпечатана върху фотохартия. Всеки от "летните комплекти" е в тираж на серията до 10 копия.

Текст: Петя Чалъкова (5new.org)

Още

Странставащият фотограф Гилад Саде представя "Арцах - изгубен в мира"

Странставащият фотограф Гилад Саде представя "Арцах - изгубен в мира"

Илияна Кънчева е родена през 1987г. Живее и работи в София. През 2010 г. се дипломира в специалност "Сценография", а през 2014 г. завършва магистърската програма "Дигитални Изкуства" в Националната Художествена Академия в София.

Работи в сферата на театъра и експериментира с фотография, видео арт и инсталации. През 2013-2014г. нейни експериментални филми са селектирани за участие на фестивали във Варна, Пловдив, Сърбия, Гърция, Белгия и Германия.

През ноември 2015 открива първата си самостоятелна изложба, "Образът не струва нищо", в галерия "The Fridge", София. През февруари 2017 е поканена да участва на арт панаира "JustMAD8" в Мадрид, Испания, където печели "Art Residency Prize" към фондация "Arts Connection", Маями, САЩ.

През февруари 2019 участва в общата изложба "ЕХ5" в Културен Център "Галилео", Мадрид, а през март открива втората си самостоятелна изложва "Интервюта от Маями: речник" в "0ГМС - кабинет", поставен в СГХГ, София, с куратор Даниела Радева. През юли 2019 взима участие в проекта за намеси в градската среда "Усещане за град", по инициатива на Български фонд за жените и куриран от "The Fridge", част от Европейска столица на културата - Пловдив 2019.

Още

BECA -  една вълнуваща работилница по фотография

BECA - една вълнуваща работилница по фотография

Още

Неизвестни снимки на фотографа Ед ван дер Елскен откри "Райксмузеум" в Амстердам

Неизвестни снимки на фотографа Ед ван дер Елскен откри "Райксмузеум" в Амстердам

Още

Историята на минутката във фотографиите на Боряна Пандова

Историята на минутката във фотографиите на Боряна Пандова

Още

Френската Академия за изящни изкуства  отличи фотографката Ани Лейбовиц

Френската Академия за изящни изкуства отличи фотографката Ани Лейбовиц

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Визуалните поеми на Яна Лозева

Откриването на изложбата е на 20 април до 19 май в галерия "Васка Емануилова"

Пътят, който сме изминали и този, по който вървим: "Автопортрети" от Еми Куртова

Изложбата е до 6 май 2022 г. в Градска художествена галерия - Пловдив

"Да гледаш без страх": Волфганг Тилманс в Музея за съвременно изкуство в Ню Йорк

Фотографът, който е силно ангажиран със социални каузи, се прочу пред 90-те години на миналия век със снимките си, фокусирани върху младите хора и поп културата

Световноизвестната фотографка Сибиле Бергеман с първа изложба в София

Три месеца преди откриването на ретроспектива, посветена на германската фотографка в Берлин, София ще представи изложба за творчеството й