Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Фотографът, който чува цветовете

Болестта, за която си мечтаем!

Фотографът, който чува цветовете

Джейми Ибара определено е един от съвременните фотографи, които със сигурност ще оставят следа в изкуството

Всъщност, той е много повече от фотограф. Зад успехът на творбите му стоят не толкова техниката, с която разполага (в арсенала му няма да намерите повече от три фотоапарата, единият от които е... смартфон), или пък някакви изключителни практически умения, а по-скоро способността да вложи изцяло личен подход в работата си.

Една от уникалните способности, които американският фотограф притежава, на практика няма много общо със снимането, а по-скоро с обработката на вече заснетите кадри и се дължи на чиста случайност, от която той е успял да се възползва до краен предел. Джейми страда от рядкото заболяване, ако изобщо можем да го наречем такова, носещо името синестезия - болестта на смесеното възприятие, при която се наблюдава неврологична връзка между две от кои да е сетива и, когато едното е стимулирано, това може да предизвика в мозъка паралелно усещане, водещо до реакция от страна на другото, без последното да е получило външен стимул. Или, както той го обяснява:

"Някои от хората с това заболяване могат, например, да помиришат числата, други да вкусят звуците и нотите, а аз пък, виждайки даден цвят, чувам определени тонове. Комбинацията от цветове създава музика в главата ми. За да съм доволен от своите фотографии, аз имам задължително условие - съвкупността от различните нюанси трябва да формира в съзнанието ми приятна мелодия."

Може би и това е обяснението за романтичната и замечтана атмосфера, която фотографиите на този артист носят със себе си. Той е противник на силно изразения контраст и умишлено го тушира при обработката на снимките си като поставя основния акцент върху цветовете. Способността да ги комбинира по такъв умел начин явно се дължи на гореспоменатото заболяване - факт, който може да накара доста любители и професионални фотографи за пръв път в съзнателния си живот да си пожелаят да ги сполети чуждото "нещастие".

Джейми живее и работи в Остин, щата Тексас, а освен с фотография, се занимава и с друго свое хоби - фламенко китарата. Преди да се захване със снимане, е работил дълги години като графичен дизайнер. Можете да научите повече за него като посетите личния му уебсайт, чрез който даже можете да го наемете за персонализирани онлайн уроци. За жалост, чрез тях, по очевидни причини, няма да разберете как можете да се разболеете от синестезия, но ще имате шанс да научите доста полезни умения - от работата с модели до прогресивното надграждане на цветовете в композицията - които ще ви помогнат значително при обработката на вашите снимки.

Всички снимки © Джейми Ибара

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Портрети от фоайето - 25 години София Филм Фест

"Портретите от фоайето са малка лудост - щурото приключение, което очакваме с вълнение всяка година. Черно-бял документ на фестивалния дух и спомен, който остава цветен за цял живот" споделя фотографката Боряна Пандова

Значими жени в историята - от Братислава до Русе

Изложбата ще продължи до 12 март 2021 в МВнР, 7. Етаж

"Лица. Силата на човешкия облик" - портрети от периода на Ваймарската република

Фотогафската изложба във виенския музей Албертина показва как се променя общото разбиране за портретната фотография през 20-те и 30-те години на миналия век

Журналистът Константин Вълков представя "Голямата малка Америка"

Изложбата може да бъде видяна от 16 февруари 2021 до 15 март 2021 г. в Галерия "Синтезис"

Историята на минутката във фотографиите на Боряна Пандова

Изложбата се открива на 18 февруари между 16.00 и 20.00 часа в галерия Credo Bonum

BECA - една вълнуваща работилница по фотография

Испанският документален фотограф Antonio González Caro ще води обучението заедно със своя колега Димитри Стефанов, а втори изцяло нов модул се открива начело с българския фотограф Кирил Станоев