Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Защо художникът Николай Бузов представя "Космогония" на 02.02.2022 г.

АБСТРАКТНИ ПЕЙЗАЖИ

Защо художникът Николай Бузов представя "Космогония" на 02.02.2022 г.

Авторът разбива клишето, че абстрактната живопис е хаотична, нелогична и безформена в 30 платна в Галерия "Видима"

Галерия "Видима"

Известният русенски художник Николай Бузов се завръща със своя втора самостоятелна изложба в галерия "Видима", 20 години след първото си гостуване в Севлиево.

Галерия "Видима"

Датата 02.02.2022г. е избрана не само като "заигравака" с цифрите, тя има отношение към цялостния смисъл на изложбата и нейното заглавие. Още от древните времена на първите цивилизации, човешкият ум се опитва да обясни произхода на всичко, което ни заобикаля, създавайки сложни системи от символи, знаци и връзки, за да узакони и подчини природните феномени. Една от най-смелите авантюри в това отношение е стремежът да се опитоми най-имагинерното понятие, а именно времето.

Само по този начин във всеки един момент на настоящето можем да отправим поглед към миналото и с точност да измерим изминатия път и да оценим себе си.

Още

Линии на живот от Калина Терзиева в Галерия Depoo

Линии на живот от Калина Терзиева в Галерия Depoo

Симетрията и равенството в изписването на тази дата, в което астролозите и нумеролозите несъмнено ще открият нещо специално, напълно подхожда и на изкуството на Николай Бузов, което по своята природа е сякаш изкуство на космоса, на съзиданието и на тайното познание. Двоичността е закодирана и в прехода, в процеса на развитие, двата полюса на начало и край, свързани посредством тънката нишка на еволюцията.

Такова преминаване се наблюдава и в изкуството на Николай Бузов, както още през 2002 година Ирина Колбасова отбелязва при откриването на първата му изложба. Тя споделя, че в картините му "...по един изчистен и уважителен начин се наблюдава приемственост от класическите живописни традиции, едно продължение на класическото изкуство, което естествено и елегантно преминава към абстрактното и модерното."

Николай Бузов (Източник: Галерия "Видима")

В съвременните творби на художника този процес все още не е завършил и въпреки, че творбите му са много по изчистени, олекотени и структурирани, все още се откриват свързващите елементи, които служат за доказателство, че пред нас застава същият автор, но все пак различен.

"Във всяка една картина има паралел и граница между реалност и абстрактно. Във всяка картина има пространство, светлина, движение и взаимодействие на форми и елементи, има собствен сюжет, който се развива и се стреми към вътрешна хармония и естетика.", споделя още Ирина Колбасова по време на откриването през 2002 г.

За предстоящата изложба, самият Николай Бузов споделя: "В изложбата "КОСМОГОНИЯ", която ще представя в галерия "Видима" насочвам погледа си на художник нагоре, но едновременно с това и навътре в собственото ми въображение. Правя това за да открия в Космическата Геометрия онзи момент когато формата се ражда от Хаоса и започва да твори

Пространство, Време и всичко останало. В картините си противопоставям различни живописни структури, манипулирам и създавам в платната една съвсем различна Реалност. "Реалност" в която съжителстват древни мистични символи, фантастични гледки и необозрими простори. По този начин се връщам към началото и отивам към безкрая, които са навсякъде около нас."

Николай Бузов (Източник: Галерия "Видима")

Николай Бузов е известен със своите абстрактни "пейзажи", в които преобладават геометрични фигури, пребиваващи в едно неконкретно пространство със свои собствени закони на физиката и взаимодействие между елементите.

Още

Тандемът Пуева - Кънев в Галерия "Арте"

Тандемът Пуева - Кънев в Галерия "Арте"

Николай Бузов е авторът, който разбива клишето, че абстрактната живопис е хаотична, нелогична и безформена. Картините му предлагат на зрителя възможността да се потопи в свят на хармония, симетрия, баланс, един свят, който е структуриран по логиката на тайна математическа формула за превръщане на хаоса в порядък.

Изложбата "Космогония" ще представи около 30 платна от няколко цикъла, които Николай Бузов развива през последните години и към които периодично се завръща. Част от картините са нови, подготвени специално за пространството на галерия "Видима" и все още непоказани пред публика.

Николай Бузов (Източник: Галерия "Видима")

Николай Бузов е роден в Горна Оряховица, завършва художественото училище в Казанлък, дълги години живее и твори в Русе, затова и често го "причисляват" към групата на русенските художници, а през последните години основно работи в София. Първите му самостоятелни изложби са от края на 80-те години, а през 2002 година гостува в Севлиево, вече като утвърден творец, с над двадесет самостоятелни изложби, както в България, така и зад граница. Към ден днешен, творческата му биография обхваща десетки участия в общи и самостоятелни изложби в страната и чужбина, както и номинации, и награди от престижни арт форуми. Николай Бузов твори и в други направления като моден дизайн, графика, рисунка, илюстрация, където също се отличава с награди.

Сава Христов, галерия Видима

Още

"В памет на героите" на Иван Вукадинов показва галерия "Ракурси"

"В памет на героите" на Иван Вукадинов показва галерия "Ракурси"

Още

Късчета душа в "Абстракции и светлина" на Арт Галерия "Ларго"

Късчета душа в "Абстракции и светлина" на Арт Галерия "Ларго"

Още

"Ангелите на Юлия и Рошпака" в Галерия "Париж"

"Ангелите на Юлия и Рошпака" в Галерия "Париж"

Още

"Извън рамката" - живопис и скулптура в Арт Галерия Le Papillon

"Извън рамката" - живопис и скулптура в Арт Галерия Le Papillon

 

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Националната галерия показва ретроспективна експозиция на Бистра Льошевалие

"Националната галерия продължава своята мисия и политика да запознава публиката с автори от български произход, получили професионално признание извън границите на страната

Музеят за съвременно изкуство "Брера" ще отвори врати в Милано тази есен

Той се намира в близост до миланската картинната галерия "Брера", създадена през 1809 година. В новия музей ще се помещават над 100 произведения на съвременното изкуство, които са част от колекцията на "Брера" и през по-голямата част от времето са били съхранявани в склад

"Огледалото на вярата" с Боряна Росса и Олег Мавроматти

Официалното откриване е на 10 юли от 19:00 ч., изложбата ще продължи до 28 юли 2024 в галерия Credo Bonum, ул. „Славянска“ 2

Държавнически подаръци от социализма гостуват във Варненския музей

Изложбата е озаглавена "Подаръкът - акт на дипломация и междудържавни отношения" и е на Историческия музей в Правец

"Отвътре навън" - изложба живопис и рисунка на Силвия Богоева

Експозицията може да бъде видяна от 5 до 23 юли 2024 г. в Галерия Ларго