Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Защо художникът Николай Бузов представя "Космогония" на 02.02.2022 г.

АБСТРАКТНИ ПЕЙЗАЖИ

Защо художникът Николай Бузов представя "Космогония" на 02.02.2022 г.

Авторът разбива клишето, че абстрактната живопис е хаотична, нелогична и безформена в 30 платна в Галерия "Видима"

Галерия "Видима"

Известният русенски художник Николай Бузов се завръща със своя втора самостоятелна изложба в галерия "Видима", 20 години след първото си гостуване в Севлиево.

Галерия "Видима"

Датата 02.02.2022г. е избрана не само като "заигравака" с цифрите, тя има отношение към цялостния смисъл на изложбата и нейното заглавие. Още от древните времена на първите цивилизации, човешкият ум се опитва да обясни произхода на всичко, което ни заобикаля, създавайки сложни системи от символи, знаци и връзки, за да узакони и подчини природните феномени. Една от най-смелите авантюри в това отношение е стремежът да се опитоми най-имагинерното понятие, а именно времето.

Само по този начин във всеки един момент на настоящето можем да отправим поглед към миналото и с точност да измерим изминатия път и да оценим себе си.

Още

Линии на живот от Калина Терзиева в Галерия Depoo

Линии на живот от Калина Терзиева в Галерия Depoo

Симетрията и равенството в изписването на тази дата, в което астролозите и нумеролозите несъмнено ще открият нещо специално, напълно подхожда и на изкуството на Николай Бузов, което по своята природа е сякаш изкуство на космоса, на съзиданието и на тайното познание. Двоичността е закодирана и в прехода, в процеса на развитие, двата полюса на начало и край, свързани посредством тънката нишка на еволюцията.

Такова преминаване се наблюдава и в изкуството на Николай Бузов, както още през 2002 година Ирина Колбасова отбелязва при откриването на първата му изложба. Тя споделя, че в картините му "...по един изчистен и уважителен начин се наблюдава приемственост от класическите живописни традиции, едно продължение на класическото изкуство, което естествено и елегантно преминава към абстрактното и модерното."

Николай Бузов (Източник: Галерия "Видима")

В съвременните творби на художника този процес все още не е завършил и въпреки, че творбите му са много по изчистени, олекотени и структурирани, все още се откриват свързващите елементи, които служат за доказателство, че пред нас застава същият автор, но все пак различен.

"Във всяка една картина има паралел и граница между реалност и абстрактно. Във всяка картина има пространство, светлина, движение и взаимодействие на форми и елементи, има собствен сюжет, който се развива и се стреми към вътрешна хармония и естетика.", споделя още Ирина Колбасова по време на откриването през 2002 г.

За предстоящата изложба, самият Николай Бузов споделя: "В изложбата "КОСМОГОНИЯ", която ще представя в галерия "Видима" насочвам погледа си на художник нагоре, но едновременно с това и навътре в собственото ми въображение. Правя това за да открия в Космическата Геометрия онзи момент когато формата се ражда от Хаоса и започва да твори

Пространство, Време и всичко останало. В картините си противопоставям различни живописни структури, манипулирам и създавам в платната една съвсем различна Реалност. "Реалност" в която съжителстват древни мистични символи, фантастични гледки и необозрими простори. По този начин се връщам към началото и отивам към безкрая, които са навсякъде около нас."

Николай Бузов (Източник: Галерия "Видима")

Николай Бузов е известен със своите абстрактни "пейзажи", в които преобладават геометрични фигури, пребиваващи в едно неконкретно пространство със свои собствени закони на физиката и взаимодействие между елементите.

Още

Тандемът Пуева - Кънев в Галерия "Арте"

Тандемът Пуева - Кънев в Галерия "Арте"

Николай Бузов е авторът, който разбива клишето, че абстрактната живопис е хаотична, нелогична и безформена. Картините му предлагат на зрителя възможността да се потопи в свят на хармония, симетрия, баланс, един свят, който е структуриран по логиката на тайна математическа формула за превръщане на хаоса в порядък.

Изложбата "Космогония" ще представи около 30 платна от няколко цикъла, които Николай Бузов развива през последните години и към които периодично се завръща. Част от картините са нови, подготвени специално за пространството на галерия "Видима" и все още непоказани пред публика.

Николай Бузов (Източник: Галерия "Видима")

Николай Бузов е роден в Горна Оряховица, завършва художественото училище в Казанлък, дълги години живее и твори в Русе, затова и често го "причисляват" към групата на русенските художници, а през последните години основно работи в София. Първите му самостоятелни изложби са от края на 80-те години, а през 2002 година гостува в Севлиево, вече като утвърден творец, с над двадесет самостоятелни изложби, както в България, така и зад граница. Към ден днешен, творческата му биография обхваща десетки участия в общи и самостоятелни изложби в страната и чужбина, както и номинации, и награди от престижни арт форуми. Николай Бузов твори и в други направления като моден дизайн, графика, рисунка, илюстрация, където също се отличава с награди.

Сава Христов, галерия Видима

Още

"В памет на героите" на Иван Вукадинов показва галерия "Ракурси"

"В памет на героите" на Иван Вукадинов показва галерия "Ракурси"

Още

Късчета душа в "Абстракции и светлина" на Арт Галерия "Ларго"

Късчета душа в "Абстракции и светлина" на Арт Галерия "Ларго"

Още

"Ангелите на Юлия и Рошпака" в Галерия "Париж"

"Ангелите на Юлия и Рошпака" в Галерия "Париж"

Още

"Извън рамката" - живопис и скулптура в Арт Галерия Le Papillon

"Извън рамката" - живопис и скулптура в Арт Галерия Le Papillon

 

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

"Цветогледи" от Александър Хофарт в Галерия "ЛИК"

Самостоятелна изложба от 25 май до 14 юни 2022 г. Вернисаж 25 май от 17ч до 20 ч.

Откриха изчезнал портрет от Тициан

Картината, изобразяваща "благороден мъж с барета", е изчезнала преди около 20 години

Японският милиардер Маедзава продаде картина на Баския за 85 милиона долара

Творбите на американския неоимпресионист, починал на 27 г. през 1988 г., се продават много скъпо последните години

"Гол мъж и две фигури зад него" на Микеланджело бе продадена за над 23 милиона евро

Рисунката на ренесансовия майстор е определена като френско национално съкровище

Почитаме Майстора с две изложби в Националната галерия

"Образът на Майстора" и "Майстора и "Родно изкуство" ще бъдат открити на 19 май (четвъртък) - съответно в "Квадрат 500" и в "Двореца" и ще могат да бъдат видяни там до 28 август

67,6 милиона долара за "Легнала гола жена" на Пикасо

Картината е сюрреалистично представяне на музата на Пикасо Мари-Терез Валтер, която я показва като многокрако морско създание