Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Великденски яйца с български шевици

ТРАДИЦИИТЕ В ИЗКУСТВОТО

Великденски яйца с български шевици

Върху пъстрите и майсторски изрисувани яйца на Стефка Тинкова от Ловеч можете да видите, елбетица - равнораменен кръст, който осигурява защита във всички посоки на света, звезда с осем лъча, флорални елементи, дървото на живота, петли, както и ловешкия символ - люляка

Стефка Тинкова е изпъстрила своето ателие на покрития мост в Ловеч с красиви и самобитни великденски яйца (Снимка: БТА)

Стефка Тинкова - майстор-занаятчия, е изпъстрила своето ателие на покрития мост в Ловеч с великденски яйца, върху които български шевици напомнят за корените ни.

Работилницата на Тинкова е от малкото, които не са затворили по време на извънредното положение. Напротив, продължавам да творя, очаквайки туристи от близо и далеч, които ще отнесат българските символи в домовете си, разказа самата тя за БТА.

Майсторката Стефка Тинкова е изпъстрила своето ателие на покрития мост в Ловеч с великденски яйца, върху които български шевици напомнят за корените ни. Работилницата на Тинкова е от малкото, които не са затворили по време на извънредното положение (Снимка: БТА)

По думите й боядисването на великденски яйца винаги е предизвиквало голям интерес в нея, като първите й спомени са още от детството с нейната майка, която също е била майстор на занаятите, и това е личало във всяко нейно действие.

"Правеше мартенички за всички деца в махалата, съседките я питаха как да заплетат някоя плетка и т.н. Това, което го имаше в нея, го предаде на мен и сестра ми. Тя ме е научила как се боядисват зелени яйца с коприва, жълти с люспи от лук, червени с корени от брош, синьо-виолетови стават с боровинки", спомня си Тинкова. Другото, което е научила от своята майка, е боядисването с различни материи и красиви листенца.

"Първите ми спомени от боядисването на яйца са, когато майка ми ме изпрати в градината да й набера назъбени листенца - с по-ярко изразени форми. След това видях, че върху сварените яйца тя внимателно разтла листенцата, след това ги уви в парцалче на дупчици. Потопихме яйцата в боята. Като ги извадихме видях, че се е отпечатало листенцето, а където са били дупчиците на парчето плат, са се образували точици. Вълшебство в детските очи", разказа майсторът занаятчия, която е научила от своята майка и други хитринки при боядисването на яйца.

По-късно Тинкова е започнала да се занимава с наученото професионално. Първото нещо, което е направила, са били детски яйца на клечка, рисувала е върху черупки. Това обаче не се е оказало добър вариант за подарък на малко дете, тъй като се чупят бързо. Така, по желание на клиентите, е започнала да рисува върху дървени яйца. Постепенно интересът й ставал все по-голям и се е обърнала към традициите в изписването на яйца. "Чух, че във Велинградско и надолу, край Родопите, хората от векове пазят тайната на писаните яйца с восък", посочи Тинкова.

Така започнала да рисува с восък, но това се прави върху истинско яйце и затова го заменила с боички. Открила автентични модели от Велинград, които се пазят в семействата, като всяко си има свой модел и се предава от поколение на поколение. По думите на Тинкова яйца се рисуват и в много други страни - Румъния, Молдова, Украйна, Чехия, Полша и др.

Снимка: BulFoto

Писаните яйца са характерни за Велинградско и Ихтиманско

Елена Георгиева от c разказа за БТА, че писаните яйца наистина са характерни за Велинградско и Ихтиманско и върху тях са нарисувани растителни и животински елементи. Наблюдава се известна разлика в рисуваните яйца от двата региона - велинградските са червени с бял рисунък, а ихтиманските - бели с цветни елементи.

В Ловешко яйцата традиционно са едноцветни.

Типичното за Северна България е боядисването с растителни багрила. За да се постигне червен цвят на яйцата се използва брош /билка, използвана в народната медицита при лечение на бъбреците/, за червено до кафяво - обелки от червен лук, получава се различен нюанс в зависимост от количеството обелки и времето на престой на яйцето, за зелено - коприва или спанак, за жълто - липа, в съвремието може да се използва и стрита куркума, за синьо - боровинки.

Растителните бои дават по-бледи цветове, затова за предпочитане с тях да се боядисват бели яйца. За да се получи по-наситен цвят, в съда може да се сложи пласт от растението, след това - сурови яйца и отгоре отново пласт от растението. После се залива със студена вода, прибавя се малко сол и така се варят яйцата. Боядисват се нечетен брой яйца, посочи главният уредник Елена Георгиева.

Какво обаче символизира яйцето?

Тинкова разказа, че при гетите яйцето е било символ на възраждащия се живот, в зороастризма се говори за яйцето като олицетворение на космоса. В някои източници се споменава, че славяните 5-6 век по нашите земи са започнали да боядисват яйца, а по-късно християнството възприема този символ, като има различни легенди за червеното яйце.

Писани яйца, изработени от деца от детски градини и училища от Варна и региона (Снимка: BulFoto)

Традиционните представи приемат яйцето като символ на слънцето, на оплодителната му сила и на непрекъснато възраждащата се природа, каза Георгиева.

Стефка Тинкова вече 18 години рисува дървени яйца. С всяка година моделите й стават все по-сложни и по-сложни, като вече включва и български шевици. Идеи черпи от различна литература и албуми, за ловешките шевици са и помогнали от Регионалния исторически музей.

Всъщност шевици рисува върху всякакви сувенири, картини, дори върху рамки за огледала, скринове и др. Според нея не трябва да ги оставяме само върху българските носии. Всяка шевица има послание и всеки знак има определен смисъл. "Предизвиква човека, като я погледне и види символа да се запита какво означава", казва Тинкова.

По шивиците, които са носили нашите деди, е можело да се разчете социалния статус на човека, който носи дрехата, добавя занаятчията.

Върху великденските яйца на майсторката виждаме, разнообразни шевици, елбетица - равнораменен кръст, който осигурява защита във всички посоки на света, звезда с осем лъча, флорални елементи, дървото на живота, петли, както и ловешкия символ - люляка. От детските яйца ни гледат зайчета, пилета, калинки, а някои дори са надписани специално с името на детето, което ще бъде зарадвано с тях.

Изрисуваните яйца на Стефка Тинкова (Снимка: БТА)

Всичко се рисува без шаблон, започва се от върха и се тръгва надолу, като всеки детайл трябва равномерно и симетрично да се събере в долната част на яйцето, обяснява Тинкова.

Тези пъстри, красиви и майсторски изрисувани яйца красят ателието на Стефка Тинкова и за първа година не са изкупени още на Цветница, заради извънредното положение и липсата на клиенти. Майсторката обаче не се отчайва, а напротив очаква по-добрите времена и се подготвя за тях, защото нейните творения се купуват целогодишно, радвайки българските и чуждестранни туристи.

Според българската традиционна култура , освен яйцата с български шевици и боядисаните от нас, на трапезата за Великден трябва да сложим и обреден хляб, напомня Елена Георгиева. Козунаците са по-късна традиция, навлязла в България от Западна Европа. Обредните великденски хлябове, заради своята форма и украса, се наричат още кукла, плетеница, яйчелник.

При месенето им трябва да се използва нов квас, а жената, която ги меси да се измие и да облече нови дрехи. В тези обредни хлябове могат да бъдат вплетени нечетен брой шарени яйца. Този хляб не се реже, а се разчупва според членовете на семейството, разказа още главният уредник.

Още

Всяко от яйцата "Фаберже" крие изненада

Всяко от яйцата "Фаберже" крие изненада

Още

35 начина да превърнете обикновеното яйце в изкуство

35 начина да превърнете обикновеното яйце в изкуство

Още

Златните яйца на немския ювелир Питър Нибенгаус

Златните яйца на немския ювелир Питър Нибенгаус

Още

"Бащата на яйцето" - Петер Карл Фаберже умира в изгнание

"Бащата на яйцето" - Петер Карл Фаберже умира в изгнание

Още

Традиционните ателиета за писани яйца и обредни хлябове в БАН

Традиционните ателиета за писани яйца и обредни хлябове в БАН

Още

"Драконови яйца" от смола и дърво от австралийския художник Бен Уоркс

"Драконови яйца" от смола и дърво от австралийския художник Бен Уоркс

Коментирай 2

1/1

Стефка Тинкова е изпъстрила своето ателие на покрития мост в Ловеч с красиви и самобитни великденски яйца (Снимка: БТА)

Изрисуваните яйца на Стефка Тинкова (Снимка: БТА)

Майсторката Стефка Тинкова е изпъстрила своето ателие на покрития мост в Ловеч с великденски яйца, върху които български шевици напомнят за корените ни. Работилницата на Тинкова е от малкото, които не са затворили по време на извънредното положение (Снимка: БТА)

Снимка: BulFoto

Писани яйца, изработени от деца от детски градини и училища от Варна и региона (Снимка: BulFoto)

Календар

Препоръчваме ви

Райксмузеум получи уникална картина на фламандския майстор Бартоломеус Спрангер

Арт колекционерът Боб Хаболд подари творбата в памет на жертвите на COVID-19

Цветен пърформънс на големия Иван Яхнаджиев, който украси столицата със своя творба

Проекътът е вдъхновен от непоказвана картина на Златю Бояджиев

Наградата "Търнър" тази година ще бъде заменена със стипендии

Лауреатите ще бъдат определени през месец юни, като всеки от тях ще получи по 10 000 британски лири

"Монолози - рисунки в изолация" на Станислав Памукчиев

Галерия Арте представя от 28 май - 12 юни 2020 г.

Трохи от сънищата си е събрала Явора Петрова

Галерия "Стубел" представя изложбата от 30 май до 25 юни 2020 г.