Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Смях през сълзи в пет карикатурни изложби в Дома на хумора в Габрово

"СВЕТЪТ Е ОЦЕЛЯЛ, ЗАЩОТО СЕ Е СМЯЛ!"

Смях през сълзи в пет карикатурни изложби в Дома на хумора в Габрово

Над 200 карикатури ще бъдат представени в българската столица на смеха

Национална изложба карикатура, Трайко Попов (Снимка: Дом на хумора и сатирата - Габрово)

Музеят на хумора и сатирата в Габрово представя традиционното си есенно събитие, посветено на изкуството на карикатурата, с ново име - Карикатурен салон. На 25 октомври Салонът представя 5 карикатурни изложби, които ще останат в Музея до края на януари 2019.

Петте изложби с над 200 карикатури са: Айляк карикатура, самостоятелна изложба на Ириен Трендафилов, Комунистическият манифест, самостоятелна изложба на Мартин Роусън, Арт председателство, Анимирани карикатури на Чавдар Николов. По традиция Музеят представя и Националната изложба на карикатурата с нейното четиридесет и трето издание.

Гости на откриването на изложбите в Карикатурен салон са едни от най-известните български карикатуристи - Ириен Трендафилов, Христо Комарницки, Чавдар Николов, Алла и Чавдар Георгиеви, Ивайло Цветков.

Айляк карикатура

Изложба "Айляк карикатура", Ириен Трендафилов (Снимка: Дом на хумора и сатирата - Габрово)

На откриването на 43. Национална изложба на карикатурата на 5 април тази година в салоните на СБХ на "Шипка 6" Музеят на хумора и сатирата даде специалната си награда за шестнайсети път. Неин лауреат е Ириен Трендафилов, който гостува в Музея със самостоятелната си изложба Айляк карикатура. За Пловдив, от където е авторът, айляк е начин на живот, символ на свободния дух, който се пренася и в прагматично Габрово поне за кратко.

Ириен Трендафилов е роден през 1955 г. в Пловдив. Завършва Московския геологопроучвателен институт, със специалност "Проучване и добив на радиоактивни и редки елементи". Работи като геолог, технолог, главен инженер, мениджър и директор на миннодобивно предприятие. Публикува първата си карикатура през 1968 г. във в. "Отечествен глас", Пловдив, а от 1988 г. е член на секция "Карикатура" в Съюза на българските художници. Творбите му се печатат в български и руски вестници. Има девет самостоятелни изложби в България и Русия. Трендафилов участва в множество национални и международни изложби и конкурси за карикатура. Творбите му са показвани на изложби в Македония, Италия, Белгия, Русия, Турция, Мексико, Украйна, Хърватия, Гърция и други. Носител е на 30 награди от национални и международни конкурси и изложби, сред които Голямата награда на Националната изложба на карикатурата, София (2010), Награда за най-добра карикатура от UEFA EURO, Китай, (2016), Награда за карикатура на Министерството на здравеопазването на 22. Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата, Габрово (2015), награди от Италия, Русия, Македония, Кипър и Турция.

Комунистическият манифест

Изложба "Комунистически манифест", Дом на хумора и сатирата - Габрово (Снимка: Дом на хумора и сатирата - Габрово)

През 2018 година се отбелязва 200-годишнината от рождението на Маркс. Изложбата представя 40 илюстрации, част от "Комунистическият манифест на Карл Маркс и Фридрих Енгелс", адаптиран от редакционния карикатурист и писател Мартин Роусън. Комиксите в изложбата са преведени от английски език от Тодор Петков.

В интервю за The Guardian в началото на месец май Мартин Роусън споделя: "Най-важната част от "Комунистическият манифест" остава неговият анализ на това, как аморалната механика на капитализма променя човешките същества и ги превръща в ходещи машини, които съществуват единствено, за да бъдат доени и да правят богатите още по-богати. Няма гледна точка, от която това да е забавно. И 170 години след написването на "Комунистическият манифест", когато според последни данни 43 личности в света притежават богатство, колкото половината от останалата част от човечеството, твърдя, че Маркс все още има какво да каже и се надявам, че съм му помогнал да го каже още веднъж."

Мартин Роусън (роден на 15 февруари 1959 г.) е британски редакционен карикатурист и писател. Неговият жанр е политическата сатира, а неговият стил е коварен и графичен. Той характеризира работата си като "визуална журналистика". Карикатурите му често се появяват в The Guardian и Daily Mirror. Като автор на свободна практика рисува и карикатури за други издания, като Tribune, Index on Censorship и Morning Star. Той е председател на Асоциацията на британските карикатуристи.

Арт председателство

Изложба "Арт председателство", Алла и Чавдар Георгиеви (Снимка: Дом на хумора и сатирата - Габрово

Изложбата Арт председателство представя Алла и Чавдар Георгиеви, Христо Комарницки и Чавдар Николов, известни като "невъзпитаните карикатуристи" от вестник ПРАС-ПРЕС. Иронизирайки девиза на председателството "Съединението прави силата", авторите се надсмиват над европейското и българското съединение на лицемерието с политически карикатури по шедьоври на европейското визуално културно наследство от Да Винчи, Пикасо, Матис, Мунк, Ван Гог и Гоя. Изложбата е посветена на поетото от България в началото на годината европредседателство и представя 24 карикатури. Това е втората изложба на Невъзпитаните карикатуристи след Дело 113, която Музеят на хумора и сатирата представя.

Анимирани карикатури на Чавдар Николов

Анимирани карикатури, Чавдар Георгиев (Снимка: Музей„Дом на хумора и сатирата” - Габрово)

Чавдар Николов е известен с безкомпромисните си реакции срещу всякакви несправедливости в България. С остър сарказъм анимираните му карикатури визуализират безгласното мнение на народа за управляващите. След като през 2016 година над 90 видеокарикатури на художника бяха свалени от сайта на Нова телевизия и Vbox7, днес те могат да бъдат гледани в "Шоуто на Слави" и в електронната медия Терминал 3.

Чавдар Николов е роден през 1959 г. Завършил е специалност "Визуална комуникация" в Бирмингамския институт по изкуство и дизайн, Великобритания. В Лондон има публикувани 15 работи в знаменитото сатирично списание "Прайвит ай". Сътрудничил е на редица наши издания, работил е във вестниците "Демокрация", "Новинар" и "Преса" - от създаването до края му. Печелил е най-големите конкурси за карикатура у нас, има отличие за политическа карикатура на ООН, а тази година спечели второ място на Световния конкурс за карикатура, публикувана в пресата, в Кашкаиш, Португалия.

43. Национална изложба на карикатурата

В 43. Национална изложба на карикатурата, гостуваща в Габрово, са представени 71 творби на 26 автора. Застъпени са разнообразни теми и проблеми - любов, секс, пари, отношенията между мъжа и жената, екология, война и мир. Изложбата включва както вестникарска карикатура, така и карикатури, предназначени за международни конкурси и изложбени зали.

Наред с изложбите, гостите на откриването имат възможността да разгледат и всички броеве на вестник Прас-Прес, излизали до сега.

Освен изложбите, Карикатурният салон предлага и съпътстваща програма от събития, която ще продължи през целия период на салона. Преди откриването на изложбите, на 25 октомври в Музея ще се проведе мастър-клас за карикатура с гостите карикатуристи, в който ще участват възпитаници на габровски школи по изобразително изкуство. А още през уикенда преди откриването на салона Музеят ще подготви най-младата публика с образователното и творческо ателие "Детски тур в света на карикатурата" - https://goo.gl/BEHwh4.

Повече информация за изложбите можете да намерите на уеб страницата на Дом на хумора и сатирата - Габрово.

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

"Рестарт" по време на стрес и изолация

От 21 януари до 12 февруари 2021 г. Галерия "Ракурси" представя произведения на трима млади автори - Деян Янев, Калия Калъчева и Константин Костов

Между Дюрер и дюнер: Кокимото в метафоричен сблъсък между два свята

"Масовата култура се осмива и отхвърля, но именно тя е тази, която е достъпна за всички" посочва Калоян Илиев-Кокимото

Артист създава портрети на Бет Хармън от "Дамски гамбит" от шахматни символи

Като фен на сериала, гръцкият графичен дизайнер Чарис Цевис посвети серия от поразителни портрети от мозайка на един от най-добрите сериали на "Нетфликс" за 2020 г.

Яна Петкова - Каракашова в хаоса от визуално разноречие

Художничката представя самостоятелната си изложба Живопис в Галерия "Арте" от 20.01. до 05.02.2021 г.

Изложба "Блок №5" на Ева Тенева-Зайкоф

Събитието се открива на 20 януари 2021 г. в галерия-книжарница София Прес