Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Смях през сълзи в пет карикатурни изложби в Дома на хумора в Габрово

"СВЕТЪТ Е ОЦЕЛЯЛ, ЗАЩОТО СЕ Е СМЯЛ!"

Смях през сълзи в пет карикатурни изложби в Дома на хумора в Габрово

Над 200 карикатури ще бъдат представени в българската столица на смеха

Национална изложба карикатура, Трайко Попов (Снимка: Дом на хумора и сатирата - Габрово)

Музеят на хумора и сатирата в Габрово представя традиционното си есенно събитие, посветено на изкуството на карикатурата, с ново име - Карикатурен салон. На 25 октомври Салонът представя 5 карикатурни изложби, които ще останат в Музея до края на януари 2019.

Петте изложби с над 200 карикатури са: Айляк карикатура, самостоятелна изложба на Ириен Трендафилов, Комунистическият манифест, самостоятелна изложба на Мартин Роусън, Арт председателство, Анимирани карикатури на Чавдар Николов. По традиция Музеят представя и Националната изложба на карикатурата с нейното четиридесет и трето издание.

Гости на откриването на изложбите в Карикатурен салон са едни от най-известните български карикатуристи - Ириен Трендафилов, Христо Комарницки, Чавдар Николов, Алла и Чавдар Георгиеви, Ивайло Цветков.

Айляк карикатура

Изложба "Айляк карикатура", Ириен Трендафилов (Снимка: Дом на хумора и сатирата - Габрово)

На откриването на 43. Национална изложба на карикатурата на 5 април тази година в салоните на СБХ на "Шипка 6" Музеят на хумора и сатирата даде специалната си награда за шестнайсети път. Неин лауреат е Ириен Трендафилов, който гостува в Музея със самостоятелната си изложба Айляк карикатура. За Пловдив, от където е авторът, айляк е начин на живот, символ на свободния дух, който се пренася и в прагматично Габрово поне за кратко.

Ириен Трендафилов е роден през 1955 г. в Пловдив. Завършва Московския геологопроучвателен институт, със специалност "Проучване и добив на радиоактивни и редки елементи". Работи като геолог, технолог, главен инженер, мениджър и директор на миннодобивно предприятие. Публикува първата си карикатура през 1968 г. във в. "Отечествен глас", Пловдив, а от 1988 г. е член на секция "Карикатура" в Съюза на българските художници. Творбите му се печатат в български и руски вестници. Има девет самостоятелни изложби в България и Русия. Трендафилов участва в множество национални и международни изложби и конкурси за карикатура. Творбите му са показвани на изложби в Македония, Италия, Белгия, Русия, Турция, Мексико, Украйна, Хърватия, Гърция и други. Носител е на 30 награди от национални и международни конкурси и изложби, сред които Голямата награда на Националната изложба на карикатурата, София (2010), Награда за най-добра карикатура от UEFA EURO, Китай, (2016), Награда за карикатура на Министерството на здравеопазването на 22. Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата, Габрово (2015), награди от Италия, Русия, Македония, Кипър и Турция.

Комунистическият манифест

Изложба "Комунистически манифест", Дом на хумора и сатирата - Габрово (Снимка: Дом на хумора и сатирата - Габрово)

През 2018 година се отбелязва 200-годишнината от рождението на Маркс. Изложбата представя 40 илюстрации, част от "Комунистическият манифест на Карл Маркс и Фридрих Енгелс", адаптиран от редакционния карикатурист и писател Мартин Роусън. Комиксите в изложбата са преведени от английски език от Тодор Петков.

В интервю за The Guardian в началото на месец май Мартин Роусън споделя: "Най-важната част от "Комунистическият манифест" остава неговият анализ на това, как аморалната механика на капитализма променя човешките същества и ги превръща в ходещи машини, които съществуват единствено, за да бъдат доени и да правят богатите още по-богати. Няма гледна точка, от която това да е забавно. И 170 години след написването на "Комунистическият манифест", когато според последни данни 43 личности в света притежават богатство, колкото половината от останалата част от човечеството, твърдя, че Маркс все още има какво да каже и се надявам, че съм му помогнал да го каже още веднъж."

Мартин Роусън (роден на 15 февруари 1959 г.) е британски редакционен карикатурист и писател. Неговият жанр е политическата сатира, а неговият стил е коварен и графичен. Той характеризира работата си като "визуална журналистика". Карикатурите му често се появяват в The Guardian и Daily Mirror. Като автор на свободна практика рисува и карикатури за други издания, като Tribune, Index on Censorship и Morning Star. Той е председател на Асоциацията на британските карикатуристи.

Арт председателство

Изложба "Арт председателство", Алла и Чавдар Георгиеви (Снимка: Дом на хумора и сатирата - Габрово

Изложбата Арт председателство представя Алла и Чавдар Георгиеви, Христо Комарницки и Чавдар Николов, известни като "невъзпитаните карикатуристи" от вестник ПРАС-ПРЕС. Иронизирайки девиза на председателството "Съединението прави силата", авторите се надсмиват над европейското и българското съединение на лицемерието с политически карикатури по шедьоври на европейското визуално културно наследство от Да Винчи, Пикасо, Матис, Мунк, Ван Гог и Гоя. Изложбата е посветена на поетото от България в началото на годината европредседателство и представя 24 карикатури. Това е втората изложба на Невъзпитаните карикатуристи след Дело 113, която Музеят на хумора и сатирата представя.

Анимирани карикатури на Чавдар Николов

Анимирани карикатури, Чавдар Георгиев (Снимка: Музей„Дом на хумора и сатирата” - Габрово)

Чавдар Николов е известен с безкомпромисните си реакции срещу всякакви несправедливости в България. С остър сарказъм анимираните му карикатури визуализират безгласното мнение на народа за управляващите. След като през 2016 година над 90 видеокарикатури на художника бяха свалени от сайта на Нова телевизия и Vbox7, днес те могат да бъдат гледани в "Шоуто на Слави" и в електронната медия Терминал 3.

Чавдар Николов е роден през 1959 г. Завършил е специалност "Визуална комуникация" в Бирмингамския институт по изкуство и дизайн, Великобритания. В Лондон има публикувани 15 работи в знаменитото сатирично списание "Прайвит ай". Сътрудничил е на редица наши издания, работил е във вестниците "Демокрация", "Новинар" и "Преса" - от създаването до края му. Печелил е най-големите конкурси за карикатура у нас, има отличие за политическа карикатура на ООН, а тази година спечели второ място на Световния конкурс за карикатура, публикувана в пресата, в Кашкаиш, Португалия.

43. Национална изложба на карикатурата

В 43. Национална изложба на карикатурата, гостуваща в Габрово, са представени 71 творби на 26 автора. Застъпени са разнообразни теми и проблеми - любов, секс, пари, отношенията между мъжа и жената, екология, война и мир. Изложбата включва както вестникарска карикатура, така и карикатури, предназначени за международни конкурси и изложбени зали.

Наред с изложбите, гостите на откриването имат възможността да разгледат и всички броеве на вестник Прас-Прес, излизали до сега.

Освен изложбите, Карикатурният салон предлага и съпътстваща програма от събития, която ще продължи през целия период на салона. Преди откриването на изложбите, на 25 октомври в Музея ще се проведе мастър-клас за карикатура с гостите карикатуристи, в който ще участват възпитаници на габровски школи по изобразително изкуство. А още през уикенда преди откриването на салона Музеят ще подготви най-младата публика с образователното и творческо ателие "Детски тур в света на карикатурата" - https://goo.gl/BEHwh4.

Повече информация за изложбите можете да намерите на уеб страницата на Дом на хумора и сатирата - Габрово.

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Редки скици на "Тайната вечеря" на Леонардо да Винчи ще бъдат предложени на търг на "Сотбис"

"Скиците са най-близкото нещо до шедьовъра "Тайната вечеря", с което колекционерите могат да се сдобият. Говорим за две грандиозни рисунки, които също така отразяват големите технически нововъведения в творбите на Леонардо"

Дневниците от Лвов на украинската художничка Влада Ралко

"Езикът е политическо оръжие. Също така, езикът е този, който прави от човека човек" казва тя

Мигове на преживяното: живопис от Цветомила Христова

Вернисаж: 4 юли, от 17.00 до 19.30 часа; Изложбата ще продължи до 29 юли 2022 г. в Галерия-книжарница София Прес

Живопис от 20 век в Летни акценти 2022

Изложбата е от 22 юни до 15 септември в Арт галерия "Нюанс"

Атанас Хранов и "Изход" в Арт Галерия Le Papillon

Изложбата живопис e до 12-ти юли 2022 г.

Коста Каракашян и обществените тоалетни като (не)видими човешки присъствия

Сайт-специфик инсталацията на Коста Каракашян се открива на 21 юни от 18:30 в КО-ОП