Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Швейцарски музей се отказва от 38 произведения от колекцията на Гурлит

ИСТОРИИ ЗА ИСТОРИЯ

Швейцарски музей се отказва от 38 произведения от колекцията на Гурлит

Германско-австрийският колекционер Корнелиус Гурлит, чийто баща бил търговец на изкуство, служил на режима на Хитлер, почина през май 2014 г. и завеща цялата си колекция на швейцарския музей, с което изненада културната институция

Музеят за изящни изкуства в Берн, който през 2014 г. наследи впечатляващата и предизвикваща спорове колекция на Корнелиус Гурлит, обяви, че се отказва от 38 произведения, откраднати от нацистите или с подозрителен произход (Снимка: Getty Images)

Музеят за изящни изкуства в Берн, който през 2014 г. наследи впечатляващата и предизвикваща спорове колекция на Корнелиус Гурлит, обяви, че се отказва от 38 произведения, откраднати от нацистите или с подозрителен произход, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес, цитирани от БТА. 

Германско-австрийският колекционер Корнелиус Гурлит, чийто баща бил търговец на изкуство, служил на режима на Хитлер, почина през май 2014 г. и завеща цялата си колекция на швейцарския музей, с което изненада културната институция.

През ноември 2014 г. музеят реши да приеме завещаното, като със споразумение с Германия се отказа от собственост върху произведения, за които се докаже, че са принадлежали на евреи и са задигнати от нацистите. Културната институция започна задълбочена оценка на творбите от колекцията с участието на независими международни експерти.

След продължили няколко години проучвания върху близо 1600 произведения на изкуството от колекцията на Гурлит, музеят обяви в петък, че се отказва от девет "творби, плячкосани от националсоциалистическият режим". Тези произведения са върнати на собствениците от Германия по силата на споразумението с музея в Берн.

Освен това музеят се отказва "да влезе във владение на произведения с несигурен произход и съдържащи подозрителни индикации или обстоятелства, дори да липсват доказателства за плячкосване от страна на нацистите". Става дума за общо 29 предмета на изкуството.

Още

Франция връща картина на Климт, присвоена от нацистите

Франция връща картина на Климт, присвоена от нацистите

От тях пет вече са върнати в Германия, за две картини на германския художник Ото Дикс е получено искане за връщане, а други 22 произведения остават в музея за продължаващо изследване на произхода им.

От друга страна музеят е решил да запази 28 творби, за които се установило, че не са били плячкосани от нацисти, както и други 246, които са създадени от членове на семейство Гурлит.

Музеят запазва и близо 1100 произведения на изкуството с неустановен произход, за които обаче няма доказателства, че са крадени от хитлеристите.

Ценната колекция на Гурлит, който почина на 81 години, е разкрита публично през 2012 г. по време на митническа операция в дома му в Мюнхен и след това в жилището му в Залцбург, Австрия. В колекцията има произведения на Реноар, Сезан, Дьолакроа, Мунк, Макс Бекман.

Още

Присвоена от нацистите картина на Реноар беше върната на притежателите й

Присвоена от нацистите картина на Реноар беше върната на притежателите й

Още

Берлинале разкри нови доказателства за нацисткото минало на Алфред Бауер

Берлинале разкри нови доказателства за нацисткото минало на Алфред Бауер

Още

Най-големият в света нацистки хотел, в който никога не стъпва турист

Най-големият в света нацистки хотел, в който никога не стъпва турист

Още

Заради кое негово произведение нацистите грешно са предположили, че Макс Брух е евреин?

Игра на Impressio: Заради кое негово произведение нацистите грешно са предположили, че Макс Брух е евреин?

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Текла Алексиева: Една жена седи и си рисува...

Изложба от 30 март до 20 април 2023 в Галерия "Little Bird Place"

Изкуствовед отрича да е имало картина на Джаксън Полък в колекцията на Чаушеску

В колекцията му липсва вкус към американското изкуство, особено пък абстрактен импресионизъм, заяви Адриан Буга

Изложбеният цикъл Genesis - нов хоризонт на Юлиян Табаков

Проектът ще продължи 7 месеца между март и септември в четири различни галерии

Откритата у нас картина на Джаксън Полък е под охрана, експерти проверяват автентична ли е

В момента творбата е приобщена като доказателство по делото и се съхранява при подходящи условия и с нужната охрана

Изложбата Momentum: Диалог между НХА и Академията за приложни изкуства в Прага

Съвместната изложба MOMENTUM представя работите на преподаватели и студенти от специалностите "Дизайн на порцелан и стъкло" в Националната художествена академия и "Керамика и порцелан" на Академията за приложни изкуства - UMPRUM, Прага

Галерия "Академия" представя "Визуалният език на Румен Скорчев"

Събитието е по повод изложбата "90 години от рождението на Румен Скорчев", която беше показана в НХА от 20 септември до 7 октомври 2022 г.