Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Швейцарски музей се отказва от 38 произведения от колекцията на Гурлит

ИСТОРИИ ЗА ИСТОРИЯ

Швейцарски музей се отказва от 38 произведения от колекцията на Гурлит

Германско-австрийският колекционер Корнелиус Гурлит, чийто баща бил търговец на изкуство, служил на режима на Хитлер, почина през май 2014 г. и завеща цялата си колекция на швейцарския музей, с което изненада културната институция

Музеят за изящни изкуства в Берн, който през 2014 г. наследи впечатляващата и предизвикваща спорове колекция на Корнелиус Гурлит, обяви, че се отказва от 38 произведения, откраднати от нацистите или с подозрителен произход (Снимка: Getty Images)

Музеят за изящни изкуства в Берн, който през 2014 г. наследи впечатляващата и предизвикваща спорове колекция на Корнелиус Гурлит, обяви, че се отказва от 38 произведения, откраднати от нацистите или с подозрителен произход, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес, цитирани от БТА. 

Германско-австрийският колекционер Корнелиус Гурлит, чийто баща бил търговец на изкуство, служил на режима на Хитлер, почина през май 2014 г. и завеща цялата си колекция на швейцарския музей, с което изненада културната институция.

През ноември 2014 г. музеят реши да приеме завещаното, като със споразумение с Германия се отказа от собственост върху произведения, за които се докаже, че са принадлежали на евреи и са задигнати от нацистите. Културната институция започна задълбочена оценка на творбите от колекцията с участието на независими международни експерти.

След продължили няколко години проучвания върху близо 1600 произведения на изкуството от колекцията на Гурлит, музеят обяви в петък, че се отказва от девет "творби, плячкосани от националсоциалистическият режим". Тези произведения са върнати на собствениците от Германия по силата на споразумението с музея в Берн.

Освен това музеят се отказва "да влезе във владение на произведения с несигурен произход и съдържащи подозрителни индикации или обстоятелства, дори да липсват доказателства за плячкосване от страна на нацистите". Става дума за общо 29 предмета на изкуството.

Още

Франция връща картина на Климт, присвоена от нацистите

Франция връща картина на Климт, присвоена от нацистите

От тях пет вече са върнати в Германия, за две картини на германския художник Ото Дикс е получено искане за връщане, а други 22 произведения остават в музея за продължаващо изследване на произхода им.

От друга страна музеят е решил да запази 28 творби, за които се установило, че не са били плячкосани от нацисти, както и други 246, които са създадени от членове на семейство Гурлит.

Музеят запазва и близо 1100 произведения на изкуството с неустановен произход, за които обаче няма доказателства, че са крадени от хитлеристите.

Ценната колекция на Гурлит, който почина на 81 години, е разкрита публично през 2012 г. по време на митническа операция в дома му в Мюнхен и след това в жилището му в Залцбург, Австрия. В колекцията има произведения на Реноар, Сезан, Дьолакроа, Мунк, Макс Бекман.

Още

Присвоена от нацистите картина на Реноар беше върната на притежателите й

Присвоена от нацистите картина на Реноар беше върната на притежателите й

Още

Берлинале разкри нови доказателства за нацисткото минало на Алфред Бауер

Берлинале разкри нови доказателства за нацисткото минало на Алфред Бауер

Още

Най-големият в света нацистки хотел, в който никога не стъпва турист

Най-големият в света нацистки хотел, в който никога не стъпва турист

Още

Заради кое негово произведение нацистите грешно са предположили, че Макс Брух е евреин?

Игра на Impressio: Заради кое негово произведение нацистите грешно са предположили, че Макс Брух е евреин?

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Представят непоказвани картини на Туве Янсон

Изложбата с творби на финландската писателка ще бъде открита през лятото в град Хамина

Образите на личността в "Аз съм" на Васил Абаджиев

Изложбата "Аз съм Васил Абаджиев" започва на 25 януари и продължава до 8 февруари 2022 в галерия "Ракурси"

Линии на живот от Калина Терзиева в Галерия Depoo

Изложбата е от 21 януари до 7 февруари, 2022 г.

THE SECRET GARDEN - мастило, хартия и свежи идеи

Изложбата е от 18 януари 2022 до 01 февруари 2022

"Това, което знаеш, е това, което знаеш" - Златка Яръмова и Георги Гиков

Изложбата е от 20 януари до 08 февруари 2022 г. в Галерия "Аросита"

Среща между съвременно изкуство, електричество и екология в Мароко

Музеят на новото и съвременно изкуство "Мохамед Шести" стана първият музей в Африка, който самостоятелно произвежда нужната си електроенергия чрез слънчева фотоелектрическа система