Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Рузвелт бил покосен от фаталния инфаркт, докато позирал за портрет

СВЕТОВНИТЕ ЗНАМЕНИТОСТИ - В ТВОРБИ НА ИЗОБРАЗИТЕЛНОТО ИЗКУСТВО

Рузвелт бил покосен от фаталния инфаркт, докато позирал за портрет

Президентът рухнал пред очите на художничката

Франклин Делано Рузвелт / Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Някогашният американски президент Франклин Делано Рузвелт има един незавършен портрет, дело на руско-американската художничка-портретистка Елизавета Николаевна Шуматова.

Защо портретът остава незавършен и каква е разликата между него и втория портрет на художничката, изработен от нея след смъртта му? В официалните биографии на Рузвелт пише, че е получил масиран инфаркт докато подписвал писма.

Историята се оказва далеч по-любопитна.

Оригиналният, незавършеният портрет на Рузвелт и неговият автор - художничката Елизавета Шуматова

Елизавета Николаевна Шуматова (б.а. по рождение Авинова) е родена на 6 октомври 1888 г. в аристократично семейство от Харков. Брат й - Андрей Авинов, също бил художник. През 1917-а година Елизавета заминала със съпруга си Лев Шуматов за Америка, където двамата се установили да живеят завинаги.

Още

"Ленинград. Живот под обсада"  - "фреска" на мъченичеството на един град

"Ленинград. Живот под обсада" - "фреска" на мъченичеството на един град

В Лонг Айлънд, без да има каквото и да било художествено образование, Шуматова станала известна като портретистка. Необикновеният й природен талант скоро я превърнал в местна знаменитост, а по-късно и в една от най-търсените портретисти в Америка. Сред поръчителите й били членове от фамилията на Дюпон, Мелон, Файерстоун и мн. др.

През 1937-а Шуматова се запознала с Люси Пейдж Мерсер-Резерфорд - според слуховете - любовница на Франклин Рузвелт. Люси била едва 22-годишна, много привлекателна, умна и образована девойка.

Младият Рузвелт и снимка на Люси Мерсер-Резерфорд

През 1943-та година именно Люси убедила Рузвелт да покани Елизавета Шуматова да му нарисува портрет. След това попитала в писмо художничката дали би се съгласила да нарисува президента на Щатите? Шуматова приела предложението и отишла на първа среща с Рузвелт. Той бил толкова поразен от таланта й, че веднага казал, че иска тя да го нарисува в цял ръст, с намерението портрета да остане за поколенията в Белия дом.

Още

Шикарната синеока звезда на американското кино от 40-те Ела Рейнс

Шикарната синеока звезда на американското кино от 40-те Ела Рейнс

Франклин Делано Рузвелт има най-дългия мандат и е единственият президент, избиран повече от два пъти на тази длъжност. Той е една от основните политически фигури в историята на 20-и век. Преодолявайки болест, която го превръща в инвалид, той застава начело на реформите в Америка. Когато встъпва в длъжност през март 1933-та година, САЩ са на дъното на най-тежката депресия в историята на страната. Около 13 млн. души са безработни. Индустриалното производство е на половина в сравнение с това от 1929-а година. В страната има малко социални служби, половината американци живеят на ръба на глада, а два милиона са бездомни. Банковата система е в колапс.

На 30 март 1945-а година Рузвелт отива в имението си в Уорм Спрингс, за да си почине преди конференцията в Сан Франциско, на която ще се основе ООН. 

Първият сеанс за портрета се провел на 9-и април 1945-а година. Шуматова отишла в имението заедно с фотограф на име Робинсън, за да обсъдят заедно характера на бъдещия портрет и да направят серия от фото етюди с тази цел.

Рузвелт и портретът на Шуматова

Още

"Човешки поток" - най-глобалната бежанска криза след Втората световна война

"Човешки поток" - най-глобалната бежанска криза след Втората световна война

Вторият сеанс бил насрочен за 11-и април и преминал в разговори между художничката и президента, по време на които тя целяла да опознае чертите на лицето му. По някое време Рузвелт изведнъж казал: "На нас ни остават още 15 минути работа". Дошла прислугата и му донесла обяд. Рузвелт, обаче, дори не посегнал към чинията, а уморено казал: "Аз имам ужасно силно главоболие!...", и буквално изричайки тези думи, рухнал в креслото си.

Шуматова, силно изплашена, започнала да крещи за помощ. Прислугата отнесла Рузвелт на ръце в спалнята му и там личният му лекар-кардиолог - д-р Брюн първоначално заключил, че президентът е получил инсулт. По-късното заключение е масиран инфаркт. В 3.31 сутринта на другия ден - 12-и април, Рузвелт е обявен за мъртъв.

След време Шуматова решила да завърши портрета на легендарния американски президент по памет, в нова творба. Двете работи - незавършеният портрет и вторият, са напълно идентични, с една малка разлика - на оригиналната картина връзката на президента е червена, а във втората - синя. И двата портрета били окачени на стените в бившето имение на Рузвелт в Уорм Спрингс, щата Джорджия, известно като Малкия Бял дом, където всъщност Рузвелт позирал на Шуматова във фаталния ден.

Още

Истинските истории от Втората световна война "оживяват" със спектакъла "Косвени щети"

Истинските истории от Втората световна война "оживяват" със спектакъла "Косвени щети"

Още

Превръщат подводна база от Втората световна война в най-големия център за цифрово изкуство

Превръщат подводна база от Втората световна война в най-големия център за цифрово изкуство

Още

Руски художник прави кукли "мини Тюсо"

Руски художник прави кукли "мини Тюсо"

Още

Руски художник спи в леглото на кралица Мария-Антоанета

Руски художник спи в леглото на кралица Мария-Антоанета

Коментирай 2

Календар

Препоръчваме ви

67,6 милиона долара за "Легнала гола жена" на Пикасо

Картината е сюрреалистично представяне на музата на Пикасо Мари-Терез Валтер, която я показва като многокрако морско създание

Вижте "Светлината на брега" от Огнян Георгиев

Изложбата е от 16 май до 30 май 2022 г. в Галерия "Арт Маркони"

Поетесата Маргарита Петкова бе звездният гост в Европейската нощ на музеите и галериите в Плевен

Двамата с поета Добромир Банев представиха пред многобройна аудитория в залата на галерия "Арт център Плевен" своята съвместна поетична творба "Абсурдни времена" - нецензурирана версия

"(Не)Нормалност" в новата изложба на Венцислав Диков

В 15 нови живописни платна в галерия ArtVibes художникът за пореден път преосмисля творческата реалност: стабилизатор на хаоса, скривалище или просто бягство от реалността