Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Radar Festival - микс от изкуства, които се сливат в едно

СЪВРЕМЕННО ИЗКУСТВО

Radar Festival - микс от изкуства, които се сливат в едно

RADAR FESTIVAL BEYOND MUSIC се завръща за седма година, този път от 23-ти до 25-ти октомври

Джаз пианистът Димитър Бодуров и електронният продуцент Иван Шопов (Снимка: Radar Festival)

Това седмо издание е много лично и интимно както за организаторите, така и за артистите.

В негово вдъхновение и обстоятелства се превръща социалната изолация, в която не само целият свят, но и изкуството постави под въпрос своите физически и духовни граници. Голяма част от творбите са създадени и репетирани именно в това време.

Организаторите решават и намират за най-логично да съберат основно български артисти, и то такива, които през годините вече са участвали - своеобразно манифесто за важността на близостта и подкрепата, от която всички ние се нуждаем именно сега. Така RADARще има своето "семейно" издание - без августовските тълпи, без пристигащи от другия край на света артисти и мащабни проекти, а нещо различно - фина селекция, на това което авангардните артисти в България създадоха през последните месеци, лакмус на настроенията на несигурността, страха, объркването, но и любовта и надеждата.

Едно истински лабораторно издание, на което се очакват именно и истинските ценители на това, което RADAR показва през годините - изкуства преливащи едно в друго, от възприятие във възприятие. Творби понякога зрели достатъчно дълго, за да видят бял свят именно на тази сцена, друг път родени от спонтанността на тук и сега и останали единствено споделен момент с публиката.

Фестивалът ще бъде открит от един изключително чакан проект - МОНО НО АВАРЕ (23.10 / 19:00).

Поетичен пърформанс, създаден от актрисата Ирмена Чичикова и нейния брат, режисьорът и сценарист Йордан Чичиков, чиито творчески и личностни търсения ни отвеждат в света на произведението "Записки под възглавката". Авторката, Сей Шонагон е една от най-ярките представители на така наречената онна-те или "женска писменост" в Япония.

Още

Животът е НА ЖИВО: започва 13-то издание на Международния фестивал "Антистатик"

Животът е НА ЖИВО: започва 13-то издание на Международния фестивал "Антистатик"

С помощта на композитора Димитър Бодуров, те ще ни потопят в тайнството на непознати светове, където да открием сами себе си - чрез поривите към красота, в изумлението от чистата простота на живота, в очарованието от дълбочината на човешката тъга. Още едно познато и много любимо на почитателите на RADAR име ще видим в първата фестивална вечер в залата на Градска художествена галерия. Димитър Горчаков ще представи последният си албум с джаз импровизации. "Музика под дървото" 23.10 / 20:30 . Късната RADAR вечер (22:00ч) ще завърши с електронния продуцент Горазд Попов-GORO, намиращ собственото си място на берлинската клубна сцена с нестандартната си трактовка на електронна музика и балкански елементи.

Друг акцент в програмата е Coalescence 24.10 / 20:30 - първият съвместен албум на джаз пианиста Димитър Бодуров и електронния продуцент Иван Шопов. Свободните импровизации, които често се превръщат в комплексни звукови текстури, правят музиката емоционално богата и жанрово неангажираща.

В същата фестивална вечер ще се състои представянето на вече традицонната артистична резиденция Градски истории 24.10 / 19:00 с участието на Нейко Бодуров (тромпет), както и първата премиера на живо на последния албум на Ангел Симитчиев, носещ заглавието KEEPER.

Ангел е основател на лейбъла АМЕК, който вече повече от 10 години издава автентична електронна музика от български и международни артисти. Той е композитор и саунд арт лектор към Националната художествена академия в София, а в момента и докторант в Института за изследване на изкуствата към БАН.

"Нищо няма да ти се случи"- експериментална литература и електронната музика са едно в аудио сборника, който обединява текстовете на Светослав Тодоров, гласа на актрисата Ина Добрева и музиката на композитора Стоимен Стоянов (Nocktern) (Снимка: Radar Festival)

В последната фестивална вечер на 25-ти октомври (неделя) RADAR ще е домакин на "Нищо няма да ти се случи" 25.10 / 19:00 - Експериментална литература и електронната музика са едно в аудио сборника от кратки разкази и поезия в проза. Той обединява текстовете на Светослав Тодоров, гласа на актрисата Ина Добрева и музиката на композитора Стоимен Стоянов (Nocktern). В същата вечер ще бъде представен също аудио-визуалния пърформанс Архитектура на изчезването 25.10 / 20:30 (Искра Проданова - движение, Виктор Проданов- звук, Светлозара Христова - сътрудник и Петко Танчев - видео), резултат от артистична резиденция в рамките на RADAR"17, както и представяне на PANTA RHEI 25.10 / 22:00- дебютния албум на Виктор Проданов, познат под псевдонима xDEx .

Съпътстващата програма ще представи работилница по саунд дизайн от Иван Шопов (25.10 / 16:00/Социалната чайна) и лекция на Теодора Константинова и Радослав Механджийски на тема Съвременно изкуство, звук и технология (24.10 / 16:00 Социалната чайна).

Билети на стойност 10 и 5 лв. на касите на Epay и онлайн, както и преди концертите.

Повече информация и пълната програма на фестивала може да намерите на сайта radar-festival.eu, както и във Facebook.

Билети на касите на Epay и онлайн, както и преди концертите.

Фестивалът се реализира с финансовата подкрепа на фонд "Култура" на Дирекция Култура и духовно развитие, Община Варна, Министерство на културата и индивидуални дарения.

Още

Шанс за младите творци в Национален конкурс за съвременно изкуство

Шанс за младите творци в Национален конкурс за съвременно изкуство

Още

Руини в центъра на Бургас се превръщат в библиотека и Център за съвременно изкуство

Руини в центъра на Бургас се превръщат в библиотека и Център за съвременно изкуство

Още

Джон Малкович: Цялото съвременно изкуство е покварено от нарцисизъм

Джон Малкович: Цялото съвременно изкуство е покварено от нарцисизъм

Още

25 години и 5 теми по-късно - ретроспектива на Института за съвременно изкуство

25 години и 5 теми по-късно - ретроспектива на Института за съвременно изкуство

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Изкуствовед отрича да е имало картина на Джаксън Полък в колекцията на Чаушеску

В колекцията му липсва вкус към американското изкуство, особено пък абстрактен импресионизъм, заяви Адриан Буга

Изложбеният цикъл Genesis - нов хоризонт на Юлиян Табаков

Проектът ще продължи 7 месеца между март и септември в четири различни галерии

Откритата у нас картина на Джаксън Полък е под охрана, експерти проверяват автентична ли е

В момента творбата е приобщена като доказателство по делото и се съхранява при подходящи условия и с нужната охрана

Изложбата Momentum: Диалог между НХА и Академията за приложни изкуства в Прага

Съвместната изложба MOMENTUM представя работите на преподаватели и студенти от специалностите "Дизайн на порцелан и стъкло" в Националната художествена академия и "Керамика и порцелан" на Академията за приложни изкуства - UMPRUM, Прага

Галерия "Академия" представя "Визуалният език на Румен Скорчев"

Събитието е по повод изложбата "90 години от рождението на Румен Скорчев", която беше показана в НХА от 20 септември до 7 октомври 2022 г.

Стартира третото издание на фестивала за илюстрация и графика

Трябва да има някаква грешка е темата на третото и най-голямо издание на ФИГ. - фестивалът за илюстрация и графика, който ще се проведе в София от 24 март до 2 април