Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Последната картина на Уинстън Чърчил си търси купувач

ОТВЪД ПОЛИТИКАТА

Последната картина на Уинстън Чърчил си търси купувач

Бележитият британски политик е оставил след себе си 544 картини

Уинстън Чърчил в ателието си в Чартуел (Снимка: Sotheby's)

Последната картина, нарисувана от бившия премиер на Великобритания Уинстън Чърчил малко преди кончината му през 1965 година, отива на търг на Сотбис, съобщи в."Телеграф", цитиран от ТАСС.

Творбата, която ще търси купувач на 21 ноември в Лондон, е озаглавена "Езерото със златни рибки в Чартуел" и е оценена на 50-80 хиляди британски лири.

"Езерото със златни рибки в Чартуел" (Снимка: Sotheby's)

Цената на картината е относително ниска, изтъкват специалистите. Платно на Чърчил на подобна тематика, но с по-голям размер, намери купувач през 2014 година за 1,8 милиона паунда.

Работата изобразява любимия басейн със златни рибки в градината на Чърчил и дома на съпругата му Клементайн в Чартуел - мястото, което е най-близко до развитието му като художник.

Домът на семейство Чърчил - имението Чартуел в Кент (Снимка: Shutterstock)

Сегашният лот е бил подарен от автора на неговия личен телохранител, който е осигурявал безопасността му през последните 15 години - сержант Едмънд Мъри. Той е помагал на Чърчил при пренасянето на триножника и палитрата му. Картината, изложена на търг, се е съхранявала в семейството на Мъри.

Бележитият британски политик започва да рисува сравнително късно - на 40 години. След няколко акварела той започва да работи с маслени бои. Художникът Чърчил оставя след себе си 544 картини, основно пейзажи и изгледи на градове.

Картината "Маракеш", която бившият британски премиер дава като подарък на американския президент Хари Труман (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Най-голямата серия от гравюри на Пикасо ще бъде показана в Бургас

Художествените произведения ще бъдат изложени на 14 юли в Културния център "Морско казино" при строго спазване на всички охранителни мерки

Портрет на Лушън Фройд от Франсис Бейкън беше продаден на търг за над 50 милиона евро

Портретът, притежаван от европейски колекционер и непоказван публично от 1965 г., изобразява Фройд със стиснати юмруци, преди да стане от пейката, на която е седнал

София Комикс Експо 2022: Трета национална изложба на българския комикс

От 4 до 20 юли в Съюза на българските художници на Шипка 6, зала 1А

Редки скици на "Тайната вечеря" на Леонардо да Винчи ще бъдат предложени на търг на "Сотбис"

"Скиците са най-близкото нещо до шедьовъра "Тайната вечеря", с което колекционерите могат да се сдобият. Говорим за две грандиозни рисунки, които също така отразяват големите технически нововъведения в творбите на Леонардо"

Дневниците от Лвов на украинската художничка Влада Ралко

"Езикът е политическо оръжие. Също така, езикът е този, който прави от човека човек" казва тя

Мигове на преживяното: живопис от Цветомила Христова

Вернисаж: 4 юли, от 17.00 до 19.30 часа; Изложбата ще продължи до 29 юли 2022 г. в Галерия-книжарница София Прес