Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Независима комисия в Германия препоръча банка от Бавария да реституира картина на Кандински на еврейско семейство

ИСТОРИЧЕСКИ ВЪПРОСИ

Независима комисия в Германия препоръча банка от Бавария да реституира картина на Кандински на еврейско семейство

След изследване на историческите доказателства комисията заключава, че "картината е отнета в резултат на преследване

Картината „Цветният живот“ на руския художник Кандински от 1907 г. (Снимка: AP/ БТА)

Независима комисия в Германия препоръча във вторник картина на Василий Кандински, която сега е притежание на банка в Бавария, да бъде върната на наследниците на еврейското семейство, което навремето я е притежавало, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА. 

Още

Продадоха най-старата еврейска Библия в света за рекордните 38,1 млн. долара

Продадоха най-старата еврейска Библия в света за рекордните 38,1 млн. долара

Комисията се произнася при спорове за реституция на конфискувана от нацистите културна собственост и по-специално еврейска собственост.

В спора между наследниците на Хедвиг Ливенщайн Вайерман и Ирма Ливенщайн Клайн и Байерише Ландесбанк комисията съветва картината от 1907 г. "Цветният живот" от руския художник Василий Кандински да бъде върната на наследниците.

Препоръките на комисията не са обвързващи, но в повечето случаи се изпълняват от засегнатите страни, след като са се обърнали към независимата структура да разреши спора.

В заключенията на комисията се посочва, че от ноември 1927 г. картината е принадлежала на семейството на Хедвиг и Емануел Алберт Ливенщайн, еврейска двойка от Амстердам като част от обширната им колекция от произведения на изкуството. Тя е продадена на търг на аукционна къща в Амстердам на 9 октомври 1940 г., няколко месеца след като Вермахта окупира Нидерландия.

Преди търга картината е била отдадена под наем от семейство Ливенщайн на музея Стедлик в Амстердам, откъдето е иззета на 5 септември 1940 г. по нареждане на търговеца на изкуство Абрахам Мозес Керидо, се посочва в изявление на комисията.

"Не може да се докаже по чия инициатива картината е била продадена като част от имуществото на Ливенщайн на аукционна къща Фредерик Мюлер енд Ко на търга", казват от комисията. Оттам посочват, че картината е придобита от Саломон Слипер, чиято вдовица я продава на Байерише Ландесбанк през 1972 г. за 900 000 гулдена. Оттогава тя е под наем в галерия Ленбах в Мюнхен. През 1940 г., когато е продадена картината, децата на Хедвиг и Емануел Алберт Ливенщайн - Роберт Готшалк Ливенщайн и Вилхелмине Хелене Ливенщайн, са емигрирали съответно в САЩ и тогавашната португалска колония Мозамбик.

Още

Сребърни предмети, отнемани от нацистите от еврейски семейства, се връщат на техни наследници

Сребърни предмети, отнемани от нацистите от еврейски семейства, се връщат на техни наследници

Само Ирма Ливенщайн Клайн, бивша съпруга на Роберт, остава в Амстердам. Тя преживява нацистката окупация и Втората световна война. В рамките на спора от банката допускат, че Ирма Ливенщайн Клайн може да е предложила картината на търга, за да уреди финансовите си взамоотношения във връзка с развода. Според наследниците обаче търгът е свързан с нацистката окупация на Нидерландия и системното преследване на еврейското население през този период.

След изследване на историческите доказателства комисията заключава, че "картината е отнета в резултат на преследване. Семейство Ливенщайн и Ирма Ливенщайн Клайн са били преследвани като евреи" от началото на нацистката окупация на Нидерландия през 1940 г., се казва в заключението.

Още

"Сотбис" очаква рекордна продажба на древна еврейска Библия за над 30 млн. долара

"Сотбис" очаква рекордна продажба на древна еврейска Библия за над 30 млн. долара

Още

Еврейско семейство продава творба на Пикасо, за да избяга от нацистите, но наследниците им си я искат обратно

Еврейско семейство продава творба на Пикасо, за да избяга от нацистите, но наследниците им си я искат обратно

Коментирай 2

Календар

Препоръчваме ви

Видеоартистът Бил Виола почина на 73-годишна възраст

Така нареченият "Проект Тристан" стартира под формата на концерт в концертната зала "Уолт Дисни" в Лос Анджелис през 2004 г. През следващата година е премиерата му на сцената на Парижката опера, а през 2007 г. е представен на концерт в центъра "Линкълн" в Ню Йорк

Националната галерия показва ретроспективна експозиция на Бистра Льошевалие

"Националната галерия продължава своята мисия и политика да запознава публиката с автори от български произход, получили професионално признание извън границите на страната

Музеят за съвременно изкуство "Брера" ще отвори врати в Милано тази есен

Той се намира в близост до миланската картинната галерия "Брера", създадена през 1809 година. В новия музей ще се помещават над 100 произведения на съвременното изкуство, които са част от колекцията на "Брера" и през по-голямата част от времето са били съхранявани в склад

"Огледалото на вярата" с Боряна Росса и Олег Мавроматти

Официалното откриване е на 10 юли от 19:00 ч., изложбата ще продължи до 28 юли 2024 в галерия Credo Bonum, ул. „Славянска“ 2

Държавнически подаръци от социализма гостуват във Варненския музей

Изложбата е озаглавена "Подаръкът - акт на дипломация и междудържавни отношения" и е на Историческия музей в Правец

"Отвътре навън" - изложба живопис и рисунка на Силвия Богоева

Експозицията може да бъде видяна от 5 до 23 юли 2024 г. в Галерия Ларго