Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Мъдро спокойствие от Елза и Владимир Гоеви

ПОЕТИЧНИ СЕНТЕНЦИИ

Мъдро спокойствие от Елза и Владимир Гоеви

Изложба Живопис от семейството художници ще бъде представена от 9 до 27 юли 2020 г. в Галерия "Арте"

Снимка: Галерия "Арте"

Изложба Живопис от Елза и Владимир Гоеви ще бъде представена от 9 до 27 юли 2020 г. в Галерия "Арте"

Откриването е на 9 юли 2020 от 17 часа

Елза (1928) и Владимир Гоеви (1925 - 2013) са не просто едно от известните ни художнически семейства, но те се родеят и допълват в своите начини на рисуване.

И двамата са не просто художници от генерацията на 60-те, която отхвърля имитативния реализъм и възприемайки естетиката на творческото преобразяване на нещата, се обръщат към пластичното, духовното, светлината, философията на природата и образа. И не просто едни от поколението си, а сред най-напредничавите натури на тяхната общност. Изглежда, че и в двамата се заражда и развива успоредно интуитивна оценка за естетиката на новите художнически насоки, и в двамата се изработва усета за ценността най-вече на личния свят, и по този начин те надхвърлят пространството с разпознаваеми форми от непосредствени реалности.

Така, те влизат в тъканта на видимото, с което то магически продължава да ни "информира" за същността на личния израз и при двамата художници, реализиран чрез хармонична композиция, основана от прости линейни форми, нотан и цвят. Какво е това "нотан" ли? Японска концепция за светлина и сянка или маса... Но нали дълбоко в своята същност изкуствата и епохите се сливат - в дълбочина модерно и немодерно, "източно" и "западно" , сложно и несложно, рисунъчно и живописно имат общ генезис, говорят на общ език, имат единна същност.

Самата Елза Гоева е феномен (неуместна дума за нея и нейната скромност), защото и при очевидното дълголетие не престава да създава картини. При това творби, които можем единствено да оприличим като поетични сентенции. Картините й казват неща чрез цвят и форма - необичайни по емоционален интензитет в мъдрото си спокойствие - които не могат да бъдат изразени по друг начин неща, защото за нарисуваното в тях няма думи. Не съществуват думи, независимо, че творбите й са нещо като пресечната точка между реалността и поетичната символика.

Галерия "Арте"

Галерия "Арте" е позната с активната си намеса в съвременния художествен дискурс, като многократно е представяла художници от различни поколения и тенденции. В така създадения диалог на сравнение и на предоставяне възможност за поглед върху нашето изкуство, сегашната изложба от творби на Елза и Владимир Гоеви е съществено обстоятелство.

Калин Николов, юни 2020

Още

Изложба в памет на Светлин Русев представя галерия "Арте"

Изложба в памет на Светлин Русев представя галерия "Арте"

Още

Една "Славянска сюита" в галерия "Аросита"

Една "Славянска сюита" в галерия "Аросита"

Коментирай 0

1/1

Снимка: Галерия "Арте"

Галерия "Арте"

Календар

Препоръчваме ви

Художникът Васил Петров ни отвежда до "Брегът на надеждата"

Галерия "Арт Маркони" във Варна представя изложбата на 13 август 2020 г.

Артистичните пътешествия на художника Атанас Хранов

Галерия Папийон представя изложбата от 11-ти август до 2-ри септември 2020 г.

Кристо в Градската художествена галерия на Варна

Изложбата съдържа ранни учебни рисунки и акварели на Христо Явашев от времето, когато световноизвестният художник от български произход е учил в Академията

Oткриха мястото, където Ван Гог е нарисувал последната си картина

Новооткритата локация се намира в непосредствена близост до къщата за гости "Оберж Раву", където творецът изкарва последните два месеца от живота си.

18,7 милиона долара за автопортрета на Рембранд

Това е нов рекорд на търг за автопортрет на нидерландския творец