Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Кубински визуален артист бил принуден да намери убежище в Европа

СВОБОДА И ПРАВО

Кубински визуален артист бил принуден да намери убежище в Европа

Той бе обвинен в "подтикване към престъпна дейност" в социалните мрежи

Кубинският визуален артист Хамлет Лавастида, който бе арестуван в родината си на 26 юни, е бил освободен в събота и принуден да потърси убежище в Европа, където е пристигнал в неделя

Кубинският визуален артист Хамлет Лавастида, който бе арестуван в родината си на 26 юни, е бил освободен в събота и принуден да потърси убежище в Европа, където е пристигнал в неделя, съобщи АФП, като цитира неговата спътница в живота, кубинската поетеса Катрин Биске. Това съобщава БТА. 

"Политическата полиция наложи на двама ни изгнание като условие той да получи свобода", написа поетесата във Фейсбук и отбеляза, че двамата вече са в Шенгенското пространство. "Разменната монета бе да напуснем страната".

Близки до кубинския творец казаха за АФП, че първа дестинация за двойката в Европа е Полша, където Лавастида (38 г.) има син.

"Надяваме сте да сте пътували добре и че най-сетне имате възможността да прекарате време със сина си Лео. Щастливи сме, че сте свободни", пише в акаунта в Туитър на полското посолство в Хавана. Публикацията потвърди местонахождението на артистите.

"Освобождаването от ареста е момент на радост за Хамлет, за семейството и за всички, които се бориха за него", съобщиха от неправителствените организации ПЕН Америка и ПЕН Интернешънъл.

Лавастида бе задържан на 26 юни тази година, няколко часа след завръщането си в Куба от няколко месеца престой в Германия.

Част от изложбата на Хамлет Лавастида в берлинската Künstlerhaus Bethanien

Той бе обвинен в "подтикване към престъпна дейност" в социалните мрежи. Катрин Биске обясни тогава, че обвиненията срещу художника са, че е предлагал в частни разговори на други дисиденти банкнотите на кубинската национална валута да носят знака на протестното движение "Сан Исидро" и на независимото сдружение на кубински артисти и интелектуалци 27N, от което предложение не последвало нищо.

Движението "Сан Исидро" организира гладна стачка през ноември 2020 г. и демонстрация на стотици млади артисти, която бе разпространена в интернет, заради задържането на един от активистите.

Още

БезКраят на Куба през очите на Надежда Гърбова

БезКраят на Куба през очите на Надежда Гърбова

Още

Вижте онлайн филма "Куба е музика" на Илиян Джевелеков до 8 април

Вижте онлайн филма "Куба е музика" на Илиян Джевелеков до 8 април

Още

Филм за Buena Vista Social Club е сред музикалните бижута на Киномания

Филм за Buena Vista Social Club е сред музикалните бижута на Киномания

Още

Втори концерт на триото на Роберто Фонсека от Buena Vista Social Club  в София

Втори концерт на триото на Роберто Фонсека от Buena Vista Social Club в София

Още

Роберто Фонсека сътвори магия, от която крайно се нуждаехме

Роберто Фонсека сътвори магия, от която крайно се нуждаехме

Още

Роберто Фонсека пред Dir.bg: Кубинската душа е весела меланхолия

Пианистът на Buena Vista Social Club пред Dir.bg: Кубинската душа е весела меланхолия

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Автопортрет на Макс Бекман ще бъде продаден на търг в Берлин

Картината е подарена на съпругата на Бекман - Матилд, която я пази до смъртта си през 1986 г. След това, в продължение на десетилетия, автопортретът е в частна швейцарска колекция. Той не е показван пред публика до средата на 90-те години

III Международно триенале "Духът на Акварела" и Фестивал на акварела идват в София

От 1 декември 2022 г. до 6 януари 2023 г. освен експозицията от 170 творби, се очакват да пристигнат майстори на акварела от Индия, Турция, Португалия, Нидералндия, Италия, Албания, Словакия и Испания

Повече изложби на жени в световните музеи

Къде е мястото на жените в музеите, пита в свой коментар Франс прес

Анета Дръгушану - живопис и рисунки в Галерия "Арте"

Изложбата е от 29 ноември до 10 декември 2022

"Мигове светлина" с Греди Асса

От 22 ноември до 11 декември 2022 г. галерия „Нюанс” представя за първи път в своето пространството изложба на художника