Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Като шепот": Поетично поетическо

ИЗКУСТВО И ПОЛИТИЧЕСКО

"Като шепот": Поетично поетическо

Изложбата "Като шепот" представя селекция от 11 артисти от 9 държави, чиято артистична практика можем да определим като "поетично политическа"

Бас Ян Адер (САЩ), "Прекалено съм тъжен за да ти кажа", 1970, черно-бял филм

"Една творба нe дава отговори, а поставя въпроси; и същинското ѝ значение е в напрежението между противоречащите си отговори."
Ленард Бърнстайн

Още

Кралско вълшебство от порцелан

Кралско вълшебство от порцелан

Изложбата "Като шепот" представя селекция от 11 артисти от 9 държави, чиято артистична практика можем да определим като "поетично политическа".

Водещото за тази практика е, че търси поетиката в трудната реалност и се интересува от състоянието на духа в политическата сфера.

Вместо дидактика, това изкуство предлага преживяване и иска да създаде у зрителя чувство, а не рационална забележка, защото вярва, че именно чрез преживяване хората могат да се свържат както помежду си, така и с даден казус.

Етел Аднан (Ливан/САЩ), Без заглавие (Album à dessin), 1990 г., пастел и акварел върху хартия (Източник: Софийска градска художествена галерия)

То разглежда темите не като "наблюдение отвън", а като "действие отвътре". Така се отнася към остри политически въпроси, позволявайки по-фино и "плавно" отношение към зрителя. Същевременно има критично отношение към тематиката и изразява позицията на художника към нея.

Ела Литвиц (Израел), Пътят, 2021, с любезното съдействие на Ella Littwitz & Harlan Levey Projects (Източник: Софийска градска художествена галерия)

Още

 Мартина Вачева представя изложбата "Влачугане":  От българския традиционен обред до ритуалите на 21 век

Мартина Вачева представя изложбата "Влачугане": От българския традиционен обред до ритуалите на 21 век

Експозицията представя творби на пионери в подхода на поетично политическо изкуство като Бас Ян Адер (Нидерлания) и Етел Аднан (Ливан) и на съвременни художници, които работят активно в тази посока: Ела Литвиц (Израел), Петрит Халилай (Косово), Ариел Райман (Южна Африка), Шейла Камерич (Босна и Херцеговина), Натали Чеш (Германия), Давид Хорвиц (САЩ) и Дритон Селмани (Косово), заедно с българските имена в селекцията: Правдолюб Иванов и Боряна Венциславова.

Дритон Селмани (Косово), Синьо като дълбоко синьо (серия "Любовни писма"), 2019 г., черно мастило върху намерена пластмасова торбичка, Снимка: Атдхе Мула (Източник: Софийска градска художествена галерия)

Още

Лично от Никола Енев

Лично от Никола Енев

Избраните творби включват акварели, принтове, обекти, инсталации, видео и звук.

Заглавието е заимствано от песента на Трейси Чапман - TaIkin' Bout a Revolution (Говорейки за революция), в която тя пее: "Не знаеш ли, че те говорят за революция, която звучи (като шепот)".

По времето, когато пише песента, тя е на 16 години и в едно интервю казва:

"Революцията ще се случи по един или друг начин. Аз се надявам на бавна, постепенна промяна към по-голяма справедливост. Насилието винаги е губещо за всички страни! Ако строгите икономии и расовото разделение продължат, ако се допусне да продължат нивата на бедност в световен мащаб, ще има разплата. Трябва да се вслушаме в шепота".

Боряна Венциславова (България/Австрия), И небето се прояснява (Магическо съпротивление), видео, фотография, 2018 г., мастиленоструен печат върху памучна хартия (Източник: Софийска градска художествена галерия)

Вземаме метафората на шепота, за да предадем нашето послание, че ако изкуството има призванието да говори по важни въпроси по начин, който изразява усещането на автора за несправедливост, то в тази изложба художниците го правят не с "мегафон", а с метафора.

Във време на какофоничен шум ние искаме да се вслушаме в шепота. Да предложим на зрителя да види "отвъд видимото", да разкажем по нов начин наратива, да създадем емоция и да дадем надежда (за така необходимата промяна).

Правдолюб Иванов, „Животът на другите е някак си по-лесен“, 2004-2014, истинска къщичка за кучета, монтирана на стената на галерията (Източник: Софийска градска художествена галерия)

Куратори на проекта са Галина Димитрова-Димова и Ариел Райхман.

Още

Антонин Дворжак - неговата музика и живот в комикси

Антонин Дворжак - неговата музика и живот в комикси

Още

Васил Стоилов: Светлината, моето момиче, се ражда от мрака

Васил Стоилов: Светлината, моето момиче, се ражда от мрака

Още

Росен Рашев - Рошпака - "Рисунки" в Галерия "Париж"

Росен Рашев - Рошпака - "Рисунки" в Галерия "Париж"

Още

Зорница Тодорова представя втора самостоятелна изложба "Пътуване във времето"

Зорница Тодорова представя втора самостоятелна изложба "Пътуване във времето"

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

"Наско Х., летящият охлюв и механизмите" от Атанас Хранов

Изложбата се открива на 18 април и ще продължи до 23 май 2024 г.

"Наско. Х., летящият охлюв и механизмите" на Атанас Хранов

Изложбата в галерия "Ракурси"е представена от известния писател, поет и драматург Александър Секулов, който съвместно с художника създава поредица от колекции

Хървати отвориха в Дания най-големия частен музей на илюзиите в Европа

В новия музей са представени някои напълно нови илюзии, които са свързани с датската култура и история

Режисьорът Джеки Стоев дари на АЕЦ "Козлодуй" 20 графики на художника Любен Стоев

Картините са от графичен цикъл "Първа Атомна", създадени през периода 1970-1976 г., на обща стойност 21 000 лева

"Облаци в свободен полет" - вижте лицето на съвременното иранско изкуство

Специалност "Иранистика" в Софийски университет "Св. Климент Охридски" съвместно с галерия "Интро" ни канят на изложбата с творби на иранските художници Судабе Чалащари и Фаршид Давуди

Германският символист Франц фон Щук в Националната галерия

Откриването е на 16 април в 18.00 часа, изложбата продължава до 13 октомври 2024 в Квадрат 500