Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Камелия Касабова представя своите "Срещи по пътя"

МЕЖДУ ПРАВОТО И РИСУВАНЕТО

Камелия Касабова представя своите "Срещи по пътя"

"Когато човек се приближава към следобеда на живота си, му се ще да прави неща, които никога преди това не е правил", споделя видната юристка, която е готова с първата си изложба в столичната галерия "Финес"

Проф. д-р Камелия Касабова (Снимка: BulFoto)

"Гоген казва, че изкуството е или повторение, или революция. Е, не съм революционер", споделя Камелия Касабова, която представя своята първа изложба "Срещи по пътя". Откриването е на 23 юни от 19.00 часа в столичната галерия "Финес".

Тя е човек, който обича предизвикателствата. Името й вдъхва респект, когато се обсъждат теми от търговското и банковото право, но не се страхува да се покаже и в нова светлина.

Това е проф. Камелия Касабова - бивш зам.-шеф на парламента, доктор по право, преподавател в университета, автор на десетки научни студии и монографии, председател на Помирителната комисия за платежни спорове (нещо като "банков омбудсман") и на Помирителната комисия за финансови услуги. А отскоро... и художник.

Из изложбата "Срещи по пътя" на Камелия Касабова (Снимка: Личен архив)

Само най-близките й знаят, че от няколко години видната юристка дели времето между правото и рисуването. Днес, когато политиката вече е зад гърба й, Касабова има свободата да избира кое свое лице да покаже пред хората. А рисуването така я е увлякло, че вече е нещо повече от любител и дори е готова с първата си изложба - "Срещи по пътя". Рисува с масло, а платната й са цветни и завладяващи, носят настроение - също, както самата Касабова, която бързо става център на всяка компания с усмивката и заразителния си смях.

Из изложбата "Срещи по пътя" на Камелия Касабова (Снимка: Личен архив)

Част от картините й са инспирирани от велики представители на импресионизма и сюрреализма. Вдъхновена е от цветовата експлозия на Клод Моне, странния почерк на Ван Гог, нестандартната пространствена перспектива на Феликс Валотон. Но оформя свой си стил и почерк.

"Вплела" е в някои от платната антикварни столове от дома си, "загледани" в безбрежното, но задължително пъстро море, някой изоставен самотен плод или феерична драперия, която внася интимност. А други платна са провокирани и от лични преживявания - от екзотични пътувания и пъстротата на водния свят, например.

Откакто се помни, Касабова е почитател на живописта. Само на 13 години е, когато през лятната ваканция й попада "История на изкуството" на Михаил Алпатов и изчита на едни дъх и четирите тома. При всяко пътуване по света галериите са на първо място в програмата й, посещава нееднократно салони в Европа. А в личната й колекция има картини на Димитър Казаков (Нерон), Светлин Русев, Долорес Дилова, Йоан Левиев и много други.

Из изложбата "Срещи по пътя" на Камелия Касабова (Снимка: Личен архив)

Самата тя обаче доскоро не била хващала четката. Всичко започнало като на шега преди няколко години.

"Когато човек се приближава към следобеда на живота си, му се ще да прави неща, които никога преди това не е правил. За да си тръгне с усещането, че е живял, потопен във виното от глухарчета на чудото живот", споделя Касабова.

Първо отишла при една детска учителка по рисуване, която да й покаже основни техники и да я запознае с материалите.

"Не усетих как минаха 3 часа. Това беше първото ми докосване до четката, бях толкова погълната и увлечена. Когато се прибрах с една картина на лодка, която всъщност прилича на космическа ракета, защото носът й стърчи към небето, мъжете вкъщи казаха: Ти не си я рисувала, сигурно са ти дали да оцветяваш. Това страхотно ме амбицира, защото съм човек, който обича да си поставя цели и да ги постига", разказва тя.

Започва да рисува сама, като избира популярни сюжети от албуми и интернет. Но тъй като когато се захваща с нещо, обича дълбоките води, се обръща за съвети към любимата си художничка Долорес Дилова. Касабова я познава от 30 г., възхищава се на платната й, някои от които красят дома й. Затова отново се срещат, но този път в други роли - не като нейна почитателка, а като нейна ученичка. Известната художничка е безпощадно критична и когато Камелия й показва нарисуваната картина, за да чуе мнението й, винаги се чувства като неподготвен студент на държавен изпит по гражданско-правни науки.

Из изложбата "Срещи по пътя" на Камелия Касабова (Снимка: Личен архив)

Започнала с акрилни бои, но бързо установила, че не са нейните - бързо съхнат, не правят преливания в цветовете, картината става по-мъртва. Затова много бързо ги оставила и минала на масло, което е по-трудно като техника, но много благодатно за работа, когато искаш да играеш с цветовете. Някои от картините й са ярки, в други използва по-меки тонове. Но всички носят топлина и уют.

Днес е дотолкова отдадена на изкуството, че кабинетът й вкъщи вече не е в разпръснати книги, а в бои. Но признава, че по време на пандемията от COVID-19 творческият й процес блокирал. Дори писането по правни теми била поизоставила. Все още обаче мечтае да напише роман.

Преди време се записа на уроци по пиано. И сега на шега казва, че след две години вероятно ще направи скромен концерт за пиано. Това е нереализираната й детска мечта.

Харесала си е за учител 10-годишният син на своя бивш колега в политиката - Даниел Вълчев, който доста бил напреднал с клавишите.

Още

Васил Василев - Зуека: В главата ми е населено с образи

Васил Василев - Зуека: В главата ми е населено с образи

Още

Млади автори ще представят изложбата "РазЛичности" в Арт Галерия - НДК

Млади автори ще представят изложбата "РазЛичности" в Арт Галерия - НДК

Още

Нимфата на забравата и фотографиите на Елина Кешишева

Нимфата на забравата и фотографиите на Елина Кешишева

Още

Галерия "Париж" представя "Балкански карнавал" на Петър Димов

Галерия "Париж" представя "Балкански карнавал" на Петър Димов

Още

Динамика, цветове и усещания: "Градът" в най-новата изложба на Стилияна Узунова

Динамика, цветове и усещания: "Градът" в най-новата изложба на Стилияна Узунова

Още

Мая Дочева празнува 70-годишен юбилей с изложба в Галерия "Шипка 6"

Мая Дочева празнува 70-годишен юбилей с изложба в Галерия "Шипка 6"

Коментирай 2

Календар

Препоръчваме ви

Портрет на Володимир Зеленски, подписан от него, се продава на търг в Бостън в помощ на Украйна

Картината е подписана от украинския президент на английски език: "Zelenskyy, Glory to Ukraine" ("Зеленски, Слава на Украйна"). Освен това е подписана и от художника

Росен Рашев - Рошпака и "Стълба към сърцето"

Изложбата е от 3 до 18 април 2023 г. в Галерия "Париж"

Музей в Кембридж връща картина на Гюстав Курбе, заграбена в Париж от нацистите

Творбата е намерена от съюзнически войници в края на войната в тайни тунели в Бавария

Картина на Уинстън Чърчил се завърна в замъка в Кент, където е нарисувана

Творбата "Изглед през арка към Хевър", рисувана от Чърчил с маслени бои през 30-те години на миналия век, е закупена от замъка в Кент на частна продажба, организирана от аукционна къща "Кристис"

Текла Алексиева: Една жена седи и си рисува...

Изложба от 30 март до 20 април 2023 в Галерия "Little Bird Place"

Изкуствовед отрича да е имало картина на Джаксън Полък в колекцията на Чаушеску

В колекцията му липсва вкус към американското изкуство, особено пък абстрактен импресионизъм, заяви Адриан Буга