Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Изпълнителният директор на изложението "Документа" напусна заради антисемитския скандал

ПОЛИТИЧЕСКИ СКАНДАЛИ

Изпълнителният директор на изложението "Документа" напусна заради антисемитския скандал

Бордът на петнадесетото издание на "Документа" съобщи в събота, че изразява съжаление за "недвусмислено антисемитските мотиви", видими върху едно от платната, показани при откриването на изложението

Ръководителката на водещото арт изложение в Германия "Документа" е подала оставка, след като творба с антисемитски елементи предизвика скандал при откриването на изложбата миналия месец (Снимка: Uwe Zucchi/DPA/ AP/ БТА)

Ръководителката на водещото арт изложение в Германия "Документа" е подала оставка, след като творба с антисемитски елементи предизвика скандал при откриването на изложбата миналия месец, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА. 

Бордът на петнадесетото издание на "Документа" съобщи в събота, че Сабине Шорман напуска поста си на изпълнителен директор по взаимно съгласие. Управителният орган изразява съжаление за "недвусмислено антисемитските мотиви", видими върху едно от платната, показани при откриването на изложението.

"Представянето на банера "Народна справедливост" от артистичния колектив Таринг Пади с неговите антисемитски образи беше явно нарушение и навреди значително на "Документа", се посочва в изявлението на борда.

В творбата бе изобразен войник с лице на свиня, носещ шал със Звездата на Давид и каска с надпис "Мосад" - названието на израелската разузнавателна служба. Банерът бе премахнат от изложението няколко дни след представянето след критики на еврейски организация и официални представители на Германия и Израел.

Творчески колектив Таринг Пади от Индонезия се извини за случая. Артистите казаха, че творбата, която е представена за пръв път на изложба в Австралия преди двадесет години, "по никакъв начин" не е свързана с антисемитизма, а прави препратка към диктатурата в Индонезия след 1965 г.

"Съжаляваме, че детайли от този банер бяха разбрани погрешно и различно от първоначалния им замисъл. Извиняваме се за причинените в контекст страдания", обявиха от колектива миналия месец.

Президентът на Германия повдигна въпроса за антисемитизма в словото си при откриването на изложението и каза, че има "граници" за артистите, когато засягат политически теми.

Ръководството на изложението "Документа", което се организира на четири години в германския гр.Касел, призова за бързо разследване на инцидента.

Още

Documenta 15 се откри с караоке, обещавайки да е различно

Documenta 15 се откри с караоке, обещавайки да е различно

Още

Скандал за антисемитизъм на изложението за съвременно изкуство Documenta

Скандал за антисемитизъм на изложението за съвременно изкуство Documenta

Още

Изчезнала преди повече от 70 години ценна картина се върна в Германия

Изчезнала преди повече от 70 години ценна картина се върна в Германия

Още

Германия отбелязва 90-ия рожден ден на художника Герхард Рихтер с три изложби

Германия отбелязва 90-ия рожден ден на художника Герхард Рихтер с три изложби

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

"Изгубеният стенопис" от синагога в Бърлингтън бе реставриран и преместен

Големият пъстър триптих, който е на над 100 години, е ярък пример за изкуството, украсявало синагогите в Европа, масово унищожавани по време на Холокоста, казват експерти

Наивистичното изкуство е живо

Вторият Международен Салон на Наивистичното Изкуство /НАИВ България 2022/ е от 16-ти август до 5-ти септември 2022 г. на ул. "Любен Каравелов" № 1 в залите на ГХГ "Борис Георгиев", Варна

Техеран показва западни шедьоври на изкуството, крити в продължение на десетилетия

Правителството на подкрепяния от Запада шах Реза Пахлави и съпругата му Фарах Пахлави, построяват музея и купуват за милиарди долари богата колекция в края на 70-те години

След 70 години в Зимбабве се завърна колекция от картини на млади чернокожи ученици

Историческата изложба "Звездите са ярки" е на картини, рисувани през 40-те и 50-те години на ХХ век в първото училище, в което се преподава изкуство на чернокожи, в управляваната тогава от бялото малцинство Родезия

Botanica Sacra от Любен Домозетски

Изложбата е от 15 август 2022 до 8 септември 2022 в Галерия Little Bird Place

Призрачните героини на Здравка Василева в "Женственост"

Изложбата е от 11 до 30 август 2022 г. в Галерия "Ларго"