Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Documenta 15 се откри с караоке, обещавайки да е различно

СЪВРЕМЕННО ИЗКУСТВО

Documenta 15 се откри с караоке, обещавайки да е различно

Еднa от най-значимите изложби за съвременно изкуство в света се откри традиционно в германския град Касел с нетрадиционна пресконференция с караоке и психиделичен рок

Артистът Агус Our Amal PMTOH от Индонезия изпълнява песни и разказва истории по време на откриващата пресконференция на Documenta 15 в Касел, Германия (Снимка: БТА/AP @ Martin Meissner )

Артистът Агус Our Amal PMTOH от Индонезия изпълнява песни по време на откриващата пресконференция на Documenta 15, най-значимата изложба за съвременно изкуство в света, която се провежда в Касел, Германия.

Посетители се редят за прессъбитието на Documenta 15 в Fridericianum, Касел, Германия (Снимка: БТА/AP @ Martin Meissner )

Тази година изданието се курира от индонезийския колектив от артисти Ruangrupa.

Докато публиката се регистрира за пресконференцията на Documenta 15 вчера, изведнъж от тонколоните гръмва психиделичен рок като от концерт на огромен футболен стадион с възгласи от тълпа.

Генералната директорка Сабине Шорман и колектива Ruangrupa аплодират на откриващата пресконференция (Снимка: БТА/AP @ Martin Meissner )

Германската артистка Кристине Фалк представя своя работа с тайландски кукли по време на откриващата пресконференция на Documenta 15 на 15 юни в Касел, Германия (Снимка: БТА/AP @ Martin Meissner )

Като събитие, което задава тон в съвременното изкуство по света, пресконференцията разкри, че Documenta 15 се стреми да бъде нещо много далече от обикновени изложби, както е било до сега.

Огромният брой артисти, поканени от индонезийския колектив Ruangrupa, са всъщност тълпата, използвана за публика на футболния стадион.

Зрител разглежда произведението на индонезийския артист Agus Our Amal PMTOH (Снимка: БТА/AP @ Martin Meissner)

Концепцията на шоуто е нова. Четиринадесет основни групи от артисти са поканени от Ruangrupa, за да работят заедно с общо около 50 художници; всеки от тези колективи от своя страна кани още повече артисти.

Резултатът е наистина гигантска изложба. Списъкът с артисти, разкрит в материалите за пресата, възлиза на най-малко 1500, казват от Ruangrupa. Всъщност дори този зашеметяващ брой не може да улови обхвата обхвата, тъй като следващият поканен кръг от художници в някои случаи също кани още...

(Артист подготвя своята работа за началния медиен тур на тазгодишното издание на Documenta 15 Снимка: БТА/AP @ Martin Meissner)

"Философията беше "не прекалено голяма, но мащабна", казва един от членовете на артистичния колектив Фредерике Хансен.

"На хартия сме поканили много малко, но на практика сме поканили много.

Мексиканският артист Ерик Белтран разказва за произведението си пред посетители (Снимка: БТА/AP @ Martin Meissner )

Зрител разглежда произведението на Shabby Mwangi от Кения (Снимка: БТА/AP @ Martin Meissner )

Тазгодишното издание на Documenta 15 има за цел и да децентрализира изложбата, като тя ще се провежда на много места из града - публични паркове, градинки и по-нетрадиционни пространства. 

Фокусът на Ruangrupa е върху надеждата и радостта, както и предлагането на алтернативни решения за сложни въпроси от икономиката, глобализма и изменението в климата. Тазгодишното издание е фокусирано около концепцията за lumbung, която на индонезийски означава "хамбар за ориз". Ruangrupa споделят, че терминът описва добре идеята им за обединение на ресурси и сили и споделянето им в общността. 

Зрители се разхождат в залата, за да видят едно от най-значимите събития в съвременното изкуство - изложбата Documenta 15 (Снимка: БТА/AP @ Martin Meissner )

Зрител разглежда произведението на индонезийския артист Agus Our Amal PMTOH (Снимка: БТА/AP @ Martin Meissner)

Още

Най-впечатляващите изложби, които да очакваме през 2022 г.

Най-впечатляващите изложби, които да очакваме през 2022 г.

Още

Новата национална галерия в Берлин отваря отново с три изложби

Новата национална галерия в Берлин отваря отново с три изложби

Още

10-те най-добри национални павилиона на Венецианското биенале

10-те най-добри национални павилиона на Венецианското биенале

Още

Ето как беше открит българският павилион на Венецианското биенале

Ето как беше открит българският павилион на Венецианското биенале

 

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Анета Яламова - "Светло и цветно" в Галерия "Париж"

Изложбата е от 3 октомври до 30 октомври.2023 г.

Изложба в парижкия музей "Орсе" е посветена на последните два месеца от живота на Ван Гог

Новата изложба в парижкия музей "Орсе" е необикновена и изключително болезнена, именно защото този последен период от живота на художника е и един от най-продуктивните за него

Графикът, който сънува картините си

50 графики на Владимир Чукич от 5 октомври 2023 г. в. Галерия "Графикарт", Вернисаж: 5 октомври 2023 г. от 17:00 до 20:00 часа

Калоян Илиев-Кокимото представя Wild Wild East

Изложбата е от 30 септември до 27 октомври 2023 в Галерия Little Bird Place

Водопадът на Надежда Олег Ляхова

В изложбата "Водопад" Надежда Олег Ляхова преплита в почти поетично наративно търсене вълнуващите я теми, които до голяма степен засягат всеки творец