Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Историята на "Укротителя" на акварела или на един скейтбордист в Америка

МЕЧТАТЕЛИ

Историята на "Укротителя" на акварела или на един скейтбордист в Америка

Гоша Льовочкин е самоук художник, който все повече се прочува като майстор на комикси в Щатите

Той е млад мъж, роден в Москва, израстнал в Грузия и... американски художник със " съветска" татуировка. Естествена личност, която обича да се шляе по улиците на Лос Анджелис на скейтборд, а в останалото време рисува.

Това е историята на едно момче, родено в Москва от баща руснак и майка грузинка. Първите си опити да рисува са под натиска на дядо му, който се чудел как да накара внука си да се занимава с нещо, за да не му пречи, докато гледа футболни мачове по телевизията. Дядото хвърлял лист хартия на Гоша и му казвал "Рисувай!", но пък именно по този начин малкият разбрал, че обича да рисува. Когато родителите му се разделят, последвал майка си в Америка, и там първоначално не правел нищо друго, освен да се "шляе" из театрите, музеите и магазинчетата за комикси. От дете бил влюбен в списанията "BatGuy" и "SpiderGuy".

Приятелят му Раян е първият, който му казва: "Ти можеш да рисуваш всичко, което си пожелаеш. Без да обръщаш никакво внимание на критиката!" Тази простичка фраза се превръща в религия за авангардния стил на рисуване на Гоша Льовочкин. По онова време работи в един бутик в района на Лос Анджелис. Там има възможност да се запознае с много местни художници. Най-любопитното е, че макар картините му днес да се продават за хиляди долари, той не дръзва да се нарече "художник", с обяснението, че не обича "обобщенията". Харесва му да работи с акварел, но не обича традиционните акварелни рисунки с натюрморт. Неговите представи за изкуство са коренно различни и повлияни от корейската техника и японския майстор на аними-героите Такаши Мураками.

За Гоша рисуването е като "плаване по течението". Държи да съхрани детското в себе си и разчита на спонтанността. "И до днес любими са ми мултипликацонните филми - те задвижват въображението ми и ме провокират към десетки щури идеи", споделя руснакът.

Обича пътешествията и създава серия от картини Organized Chaos. Годината 2013-се оказва преломна в живота му. Разделя се с приятелката си, напуска арт-бутика, сменя квартирата си, и изцяло се посвещава на изкуството. Не обича изложбите, "особено собствените". Повечето от тях са проведени в галерии в Западен Холивуд. Освен картини, създава играчки и скулптури от глина, които подарява на приятели. Облича се в джинси, обича кожените дрехи и... татуировките. Има точно 4, една от които изобразява цирков мечок върху глобус, с надпис "СССР". Уточнява, че рисунката няма никакъв политически контекст, а е само напомняне за неговото минало и къде се е родил. Първата си татуировка направил на 18, докато работел в магазин за скейтборд. И до днес не се отказва нито от татуировките, нито от скейтборда. Вече счита Лос Анджелис за своя град, но не е самонадеян, въпреки успехите си. "Правя всичко възможно, за да остана изправен в света на изкуството. Съзнавам, че дяволски ми провървя, защото ме храни онова, което най-много обичам, но късметът също трябва да се заработи! Мечтая за мой собствен път в изкуството", споделя Гоша Льовочкин, а според мнозина той вече го е открил, щом критиците не само са го забелязали, но го наричат "Укротителя" на акварела.

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Райксмузеум получи уникална картина на фламандския майстор Бартоломеус Спрангер

Арт колекционерът Боб Хаболд подари творбата в памет на жертвите на COVID-19

Цветен пърформънс на големия Иван Яхнаджиев, който украси столицата със своя творба

Проекътът е вдъхновен от непоказвана картина на Златю Бояджиев

Наградата "Търнър" тази година ще бъде заменена със стипендии

Лауреатите ще бъдат определени през месец юни, като всеки от тях ще получи по 10 000 британски лири

"Монолози - рисунки в изолация" на Станислав Памукчиев

Галерия Арте представя от 28 май - 12 юни 2020 г.

Трохи от сънищата си е събрала Явора Петрова

Галерия "Стубел" представя изложбата от 30 май до 25 юни 2020 г.