Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Историята на "Укротителя" на акварела или на един скейтбордист в Америка

МЕЧТАТЕЛИ

Историята на "Укротителя" на акварела или на един скейтбордист в Америка

Гоша Льовочкин е самоук художник, който все повече се прочува като майстор на комикси в Щатите

Той е млад мъж, роден в Москва, израстнал в Грузия и... американски художник със " съветска" татуировка. Естествена личност, която обича да се шляе по улиците на Лос Анджелис на скейтборд, а в останалото време рисува.

Това е историята на едно момче, родено в Москва от баща руснак и майка грузинка. Първите си опити да рисува са под натиска на дядо му, който се чудел как да накара внука си да се занимава с нещо, за да не му пречи, докато гледа футболни мачове по телевизията. Дядото хвърлял лист хартия на Гоша и му казвал "Рисувай!", но пък именно по този начин малкият разбрал, че обича да рисува. Когато родителите му се разделят, последвал майка си в Америка, и там първоначално не правел нищо друго, освен да се "шляе" из театрите, музеите и магазинчетата за комикси. От дете бил влюбен в списанията "BatGuy" и "SpiderGuy".

Приятелят му Раян е първият, който му казва: "Ти можеш да рисуваш всичко, което си пожелаеш. Без да обръщаш никакво внимание на критиката!" Тази простичка фраза се превръща в религия за авангардния стил на рисуване на Гоша Льовочкин. По онова време работи в един бутик в района на Лос Анджелис. Там има възможност да се запознае с много местни художници. Най-любопитното е, че макар картините му днес да се продават за хиляди долари, той не дръзва да се нарече "художник", с обяснението, че не обича "обобщенията". Харесва му да работи с акварел, но не обича традиционните акварелни рисунки с натюрморт. Неговите представи за изкуство са коренно различни и повлияни от корейската техника и японския майстор на аними-героите Такаши Мураками.

За Гоша рисуването е като "плаване по течението". Държи да съхрани детското в себе си и разчита на спонтанността. "И до днес любими са ми мултипликацонните филми - те задвижват въображението ми и ме провокират към десетки щури идеи", споделя руснакът.

Обича пътешествията и създава серия от картини Organized Chaos. Годината 2013-се оказва преломна в живота му. Разделя се с приятелката си, напуска арт-бутика, сменя квартирата си, и изцяло се посвещава на изкуството. Не обича изложбите, "особено собствените". Повечето от тях са проведени в галерии в Западен Холивуд. Освен картини, създава играчки и скулптури от глина, които подарява на приятели. Облича се в джинси, обича кожените дрехи и... татуировките. Има точно 4, една от които изобразява цирков мечок върху глобус, с надпис "СССР". Уточнява, че рисунката няма никакъв политически контекст, а е само напомняне за неговото минало и къде се е родил. Първата си татуировка направил на 18, докато работел в магазин за скейтборд. И до днес не се отказва нито от татуировките, нито от скейтборда. Вече счита Лос Анджелис за своя град, но не е самонадеян, въпреки успехите си. "Правя всичко възможно, за да остана изправен в света на изкуството. Съзнавам, че дяволски ми провървя, защото ме храни онова, което най-много обичам, но късметът също трябва да се заработи! Мечтая за мой собствен път в изкуството", споделя Гоша Льовочкин, а според мнозина той вече го е открил, щом критиците не само са го забелязали, но го наричат "Укротителя" на акварела.

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

25 години и 5 теми по-късно - ретроспектива на Института за съвременно изкуство

Мариела Гемишева открива с пърформанса "Здравейте, момичета!" на 29 септември в 18.00 часа в градината зад Двореца

Да се любуваш в уединение на Йоханес Вермер

Кралският Музей в Хага предлага на посетителите десет минути да останат сами в залата, където е изложен шедьовърът му "Изглед от Делфт"

"Пътешествие на хуманността" се бори за Гинес за най-голямата картина в света

"Картината пресъздава душата на Земята, природата, човечността, любовта и грижата", казва художникът Саша Джафри, чиято цел е да събере 30 милиона долара за децата в най-бедните райони на света

"Вотиви III" - Румен Нечев е посредник между Бог и хората

Изложбата графика и керамика - от 1 октомври в Галерия "Ракурси" от 18 ч.

Любомил Драганов на 50 - акварелно

Изложбата е от 29 септември до 16 октомври 2020 г., в Галерия "Академия"

Портрет на Ботичели се очаква да бъде продаден за рекордните 80 милиона долара

Творбата "Млад мъж, който държи медальон" се смята за едно от най-значимите ренесансови платна, намиращи се все още в частни колекции