Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Галерия "Структура" представя съвременно изкуство от Северна Македония

СЪВРЕМЕННО ИЗКУСТВО

Галерия "Структура" представя съвременно изкуство от Северна Македония

Експозицията „Нестабилността има шанс: Обществени пространства в (почти) движение“ изследва процесите в публичната сфера

Работа на Филип Йовановски (Източник: Галерия "Структура")

Бързото свиване на общественото пространство в условията на глобален капитализъм нанася директни вреди на публичната сфера и съответно на публичната личност.

Още

100 Стола: градски дизайн, музика и съвременно изкуство

100 Стола: градски дизайн, музика и съвременно изкуство

Разпокъсването и последвалата приватизация на публичните пространства променя цели контексти и екосистеми в епохата на пост-истината.

Неолибералното преструктуриране на градовете в постсоциалистическите общества са свили и трансформирали обществените пространства в места за пасивно възприемане на консуматорски и националистически послания, вместо да бъдат места за възпитаване на демократични политически индивидуалности.

Работа на Искра Димитрова (Източник: Галерия "Структура")

Още

"Пижамено парти в корема на кита" в Института за съвременно изкуство

"Пижамено парти в корема на кита" в Института за съвременно изкуство

Тази отправна точка е в основата на новата експозиция в галерия "Структура", която се открива на 16 юни. В нея знакови визуални артисти от Северна Македония изследват оспорвани и поляризирани терени, подготвят сцената за възникване на публика и представят "нови начини на действие".

Селекцията е дело на куратора Ивана Васева. Тя подбира различни артистични начинания, които възстановяват и предефинират публичната сфера и публичното пространство, като създават тактики за повторното му завладяване и достъп за отхвърлените и принудените да мълчат.

"Тази изложба на галерия "Структура" продължава системните ни усилия да отваряме българската визуална сцена към активни взаимодействия на регионално и европейско ниво.

Съвременното визуално изкуство е рефлексия на глобални процеси и всяко не-участие в тях ни обрича на изолация и маргинализиране", казва Мария Василева, изкуствовед и собственик на галерия "Структура".

Някои от авторите в изложбата използват публичното пространство, (някога) принадлежащо на общността или квартала, и заедно с местните жители се опитват да предизвикат спомена за солидарността и сплотеността, да възстановят наново значението на публичното, като същевременно призовават за обезщетение.

Работа на Искра Димитрова (Източник: Галерия "Структура")

Такъв е случаят с бившата общинска, сега приватизирана сграда Домче в творбата на Филип Йовановски; издигането на стена в Берлин от Нада Прля; значението на културното наследство за по-добро бъдеще чрез разказа за една модернистична сграда и нейните околности, проектирани от архитект Франьо Готовац в Сплит в творбата на Верица Ковачевска; обществените действия за запазване на една местна улица и нейната екосистема като сътрудничество със съседите в Пржино на Искра Димитрова; пренебрегнатото обществено пространство като паметник, посветен на свободата в Кочани в работата на Елена Чемерска; изчезването на детските площадки като следствие на променените детските игри в работата на Доротей Нешовски.

Още

Скулпторката Вероника Райън спечели наградата "Търнър" за съвременно изкуство

Скулпторката Вероника Райън спечели наградата "Търнър" за съвременно изкуство

Други се занимават със социални въпроси и са солидарни с хората в неравностойно положение и маргинализираните, като съвместно създават временни (публични) пространства в града и неговите институции. В своята работа Славица Янешлиева разсъждава върху непривилегированото положение на мигрантите през личния си опит.

В творбата "Ромите" Оливер Мусовик се фокусира върху тяхната игра, която създава друго пространство във време на големи протести срещу авторитаризма, както и срещу приватизацията.

Велимир Жерновски създава платформа, за да даде гласност на хората с атипично развитие и техните артистични възможности. Христина Ивановска засилва феминисткия глас в нашето общество през критична перспектива и чрез тази практика предизвиква съществуващите разкази, като по този начин създава различно публично пространство, докато Дита Старова-Керими изследва средствата на живописта, за да постави акцент върху положението на жените в патриархалното общество и да ги мотивира да се борят за по-добро бъдеще.

Съществува и трета група, която продължава да се бори срещу съвременните заплахи от разочарование, създадени от нелибералните правителства в късния капитализъм, като фалшивото усещане за демокрация и свобода на изразяването и словото, произтичащо пряко от намаляването на публичността и публичното пространство, както и чрез използването на ирония.

Още

"През изминалата година" в Музея за съвременно изкуство

"През изминалата година" в Музея за съвременно изкуство

Това може да се види в работата на OПA; фалшивото усещане за сигурност и принадлежност, особено в ерата на пост-истината и фалшивите новини, както в работата на Наташа Неделкова, която говори за токсичната среда в природата и медиите; различните модели, които представят предизвикателства срещу свиването на толкова много права - свободата на словото, свободата на публичното изразяване и свободата на публичното пространство, както в работата на Джордже Йованович; дори превръщането им в апокалиптични в изолираните, дехуманизирани и безсловесни интериори на обществените сгради от специфичния югославски социалистически модернизъм в картините на Александра Петрушевска Ристовска, както и в постчовешкия апокалиптичен пейзаж, който Драгана Заревска и Георги Десподов ни представят феномена на кралицата ("всеки може да е кралица на нещо, ако иска"); докато Никола Узуновски предвижда платформи за хората, животните и растенията в условията на тревожните климатични промени и спешната необходимост от опазване на биоразнообразието и природните ресурси.

Тази селекция обединява различни гласове, които изразяват недоволство срещу потискащите механизми и геометрии на властта, и придават видимост и сила, за да трансформират прилаганите политики.

Понякога те са непряко свързани, а понякога са в сътрудничество, но когато са изпълнени и артикулирани по едно и също време, те предлагат възможност за формиране на микрообществени пространства в движение на въображаема (артистична) общност, която би могла да възстанови публичното и публичността.

Избраните творби се намират в пресечната точка между изкуството, активизма и понякога включват изследвания в областта на архитектурата и урбанизма, социологията и антропологията, правото и върховенството на закона.

Те са силно вписани в местния контекст (или контексти), въпреки че говорят за глобални процеси, които са познати и на други отдалечени места; те са интерсубективни и колаборативни, където естетическото качество се смесва с етичното.

Още

Скандал за антисемитизъм на изложението за съвременно изкуство Documenta

Скандал за антисемитизъм на изложението за съвременно изкуство Documenta

В различни пропорции всички творби се опитват публично и гръмко да покажат, че общественото пространство е важен елемент на демокрацията и не е нещо устойчиво, а променлива ценност, която трябва да бъде постоянно защитавана.

Те са важен критичен отговор на тази реалност и носят потенциал за повторното й завладяване чрез постоянното присъствие, оспорване и увековечаване на дискурса, че живото и обитавано публично пространство е от съществено значение за демократичния процес.

Експозицията е продуцирана от Факултет за неща, които не могат да бъдат научени (Факултет за работи што не се учат - ФРУ) в партньорство с галерия "Структура" в рамките на фестивала за съвременни изкуства АКТО и 20-годишнината на наградата ДНЕС. С подкрепата на Trust for Mutual Understanding (TMU), Ню Йорк.

Още

Изложението за съвременно изкуство в Париж започна с фокус екология и природа

Изложението за съвременно изкуство в Париж започна с фокус екология и природа

Още

"Да гледаш без страх": Волфганг Тилманс в Музея за съвременно изкуство в Ню Йорк

"Да гледаш без страх": Волфганг Тилманс в Музея за съвременно изкуство в Ню Йорк

Още

Среща между съвременно изкуство, електричество и екология в Мароко

Среща между съвременно изкуство, електричество и екология в Мароко

Още

Творчески колектив от Северна Ирландия спечели наградата "Търнър" за съвременно изкуство

Творчески колектив от Северна Ирландия спечели наградата "Търнър" за съвременно изкуство

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Калоян Илиев-Кокимото представя Wild Wild East

Изложбата е от 30 септември до 27 октомври 2023 в Галерия Little Bird Place

Водопадът на Надежда Олег Ляхова

В изложбата "Водопад" Надежда Олег Ляхова преплита в почти поетично наративно търсене вълнуващите я теми, които до голяма степен засягат всеки творец

Виенският Музей на изящните изкуства показва тъкани шедьоври по проекти на Рафаел

Изложбата показва устойчивото влияние на композициите на Рафаел върху развитието на стила на фламандските стенни гоблени

Дигитални и сетивни разкази за истории с добър край

Идеята е в основата на интерактивната изложба "История за &", която ще отвори врати на 30 септември в зала 4 на НДК

Голямата есенна изложба на „Белведере“ е посветена на Луиз Буржоа

В експозицията, озаглавена "Луиз Буржоа. Непоколебима съпротива", за първи път в Европа публиката може да види самостоятелно представени почти неизвестни картини на една от най-ярките личности на 20-и и 21-и век в контекста на цялостното й творчество