Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Българчета грабнаха всички медали на арт конкурс в Япония

БЪЛГАРСКА ГОРДОСТ

Българчета грабнаха всички медали на арт конкурс в Япония

Рисунките на нашенчетата са избрани сред над 7000 творби на деца от 36 държави в рамките на 51-вия Международен Арт конкурс в Токио

Илюстрация: iStock by Getty Images

Българчета от Търговище спечелиха един супер златен медал, два златни и един сребърен на международен арт конкурс в Япония с дългогодишна история. Децата са художници от местна арт школа, съобщава БНТ.

Рисунките на българчетата са избрани сред над 7000 творби на деца от 36 държави в рамките на 51-вият Международен Арт конкурс в Токио. 10-членно жури определя кои да бъдат отличени.

"Тази година един от моите ученици е носител на супер златен медал на министъра на външните работи на Япония, който е един от десетте за целия свят и е единствен за нашата страна. Учениците от школата участват от много години в този конкурс и този медал, който е спечелен в момента тук при нас, се печели за втори път от наши ученици. Досега във всичките им издания не поставят конкретни теми за работа, нито конкретни техники, ние изпращаме на японците оригиналните произведения, те вече стават оттам нататък тяхна собственост, те правят с тези творби международна арт изложба", обясни ръководителят на школата Нели Димитрова.

Носителят на супер златния медал е 12-годишният Димитър Димитров, който рисува от малък.

"Мама ме запали по рисуването и оттам тръгна всичко, много се радвам, че рисувам в тази школа, защото много работи научих и не знаех, че толкова работи ще мога, че до тука ще стигна. Обичам много да рисувам с пастели, флумастери и моливи, тази техника, която е на рисунката ми, се казва "сграфито". Рисунката представлява цирк, защото аз много обичам да ходя, цирк с акробати, коне и един човек, който се е качил на високо на рампа", разказа Димитър.

"Беше на три години, когато мострата на колата беше синя, а той я направи шарена, оттам нататък вече почнах да го подтиквам. Аз съм самоук художник, навремето моят дядо рисуваше, може би от него да съм наследила, сега Митко да е наследил от мен", допълни майката на Димитър Янка Димитрова.

Сиана е млад преподавател по рисуване, няколко години е работила в Англия, но се е завърнала в родния си град. Неин възпитаник също получава златен медал от конкурса в Япония.

"Точно удовлетворението от работата всеки ден, което там го нямаше, обичам това, което го правя, правя го със страст и наистина го обожавам и затова. Най-ценното за мен е, когато виждам как децата напредват и дори се учудват от своите собствени възможности, когато успявам да изкарам от тях най-доброто, на което са способни в момента", коментира Сиана Иванова от школа "Артея".

"Обичам да рисувам с акварелни моливи и бои, ходя при г-жа Иванова за моден дизайнер, това ми е първият медал, но имам още един, който е супер златен медал", каза 10-годишната златна медалистка Селин Шерифова.

"Рисувам от детската градина, обичам да моделирам от глина и да рисувам с флумастери и бои", заяви десетгодишната Кристина Мирославова, която също е носител на златен медал.

"Аз се занимавам някъде от 4 години, занимавам се, защото кака ми ходеше тук и аз исках да дойда, и много ми хареса, и ме записаха", обясни седемгодишната носителка на сребърен медал Ейлин Ахмедова.

Малките художници очакват своите награди и от международния арт конкурс в Северна Македония, където им е присъдена голямата награда "Златната четка".

Още

Бисера Прахова - едно мълчаливо събеседване със зрителя

Бисера Прахова - едно мълчаливо събеседване със зрителя

Още

Галерия "Париж" представя "Владимир Шунев" и неговата "Златна есен"

Галерия "Париж" представя "Владимир Шунев" и неговата "Златна есен"

Още

Класическите теми на Василка Монева

Класическите теми на Василка Монева

Още

20 творби "За нас - откровено" в Галерия "Графит"

20 творби "За нас - откровено" в Галерия "Графит"

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

"Есенна романтика" в онлайн арт галерия "Даниела Стойкова"

Може да се разгледа от 25 ноември до 18 декември 2021 г.

Лимитирана серия артпринтове на илюстратора Здравко Денев

Изложбата се казва „1“ и ще продължи две седмици в галерия „Къщата на София“

Търсещият хармонии Валентин Узунов в Арт Галерия Le Papillon

Изложбата е от 23-ти ноември до 09-ти декември 2021 г.

Творби на Фрида Кало и Пиер Сулаж бяха продадени за рекордни суми на търг в Ню Йорк

Автопортретът на Фрида Кало освен това става най-скъпото произведение на латиноамериканското изкуството в историята на търговете