Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Зигфрид Юнг и рядко изпълняваният у нас Концерт за туба - на 2 юни в зала "България"

МУЗИКАЛНИ ПРАЗНИЦИ

Зигфрид Юнг и рядко изпълняваният у нас Концерт за туба - на 2 юни в зала "България"

Програмата включва още Вариации "Енигма" за симфоничен оркестър от Едуард Елгар и Академична фестивална увертюра от Йоханес Брамс

Зигфрид Юнг (Източник: Софийска Филхармония)

Още

Веско Ешкенази и Мартин Пантелеев гостуват на Софийската филхармония

Веско Ешкенази и Мартин Пантелеев гостуват на Софийската филхармония

На 2 юни Софийската филхармония посреща един от най-уважаваните тубисти Зигфрид Юнг. Под палката на Томас Рьоснер той ще представи Концерт за туба и оркестър от Ралф Воън Уилямс.

Програмата включва още Вариации "Енигма" за симфоничен оркестър от Едуард Елгар и Академична фестивална увертюра от Йоханес Брамс.

Софийска Филхармония

РАЛФ ВОЪН-УИЛЯМС е фигура с голяма значимост за британската музика от първата половина на ХХ век, един от основоположниците на движението за нова национална английска композиторска школа. Роден в семейство на свещеник с англо-уелски произход, далечен потомък на Чарлз Дарвин. Той пропагандира създаването на национална професионална музика на основата на музикалния фолклор и възродените традиции на английските майстори от времето на Тюдорите.

Тези идеи определят спецификата на неговата музика, която включва елементи и ритмична свобода, идващи от народната песен и старите средновековни ладове. Това придава на неговия стил ярка индивидуалност и същевременно типично английски характер. Той е и един от първите английски композитори, активно творил музика за кино.

Купи билетСъздаден от вече 82-годишния Уилямс, Концертът за туба е една от най-известните му творби. Той е написан по случай петдесетгодишния юбилей на Лондонския симфоничен оркестър, специално за соло тубиста на оркестъра Филип Кейтлинет, който го изпълнява за първи път под диригентството на Джон Барбироли на 13 юни 1954 в Лондон.

Още

Страстна "Испания" с темпераментните Кварто Квартет и Софийска филхармония

Страстна "Испания" с темпераментните Кварто Квартет и Софийска филхармония

Родом от Тимишоара, ЗИГФРИД ЮНГ учи туба във Висшето училище за музика "Франц Лист" във Ваймар при Валтер Хилгерс. От 1999 свири в оркестъра на Националния театър в Манхайм. Става широко известен в Германия и в чужбина благодарение на дългогодишната си преподавателска работа в консерваториите във Франкфурт на Майн и Манхайм, както и със солистичните си изяви, получава редовно покани за ръководство на майсторски класове.

ТОМАС РЬОСНЕР е роден във Виена. Първите му изяви като диригент са на 14-годишна възраст. След дебюта си през 1998 с Оркестъра на Романска Швейцария по покана на Фабио Луизи той се развива като един от най-изявените австрийски диригенти. Бил е главен диригент на Симфоничния оркестър на Бийл в Швейцария от 2005 до 2011, основател и художествен ръководител е на Филхармония "Бетовен" в Австрия.

Купи билетГолям успех постига с опери на Моцарт на сцените на Театър Ла Мони в Брюксел, оперния фестивал в Квебек, оперите в Цюрих, Глайндборн, Рим, Лиеж, Хюстън, както и с разнообразен репертоар в Semperoper в Дрезден, Баварската държавна опера - Мюнхен, Щутгартската държавна опера, Националната опера на Уелс, Гранд театър - Женева, Националната опера в Лион, Театър дю Шатле в Париж, Националния център за изпълнителски изкуства (NCPA) в Пекин, Новия национален театър в Токио, Корейската национална опера, Фестивалите в Брегенц и в Единбург.

Още

Веско Ешкенази отново ще свири пред българската публика "Годишните времена"

Веско Ешкенази отново ще свири пред българската публика "Годишните времена"

Бил е гост-диригент на Берлинския симфоничен оркестър, Виенските симфоници, симфоничния оркестър на Бирмингам, Шотландски камерен оркестър, Моцартовия оркестър в Залцбург, Хюстънските симфоници, Бергенската филхармония, Националния оркестър на Тулуза, Бамбергския симфоничен оркестър и др. Дискографията му включва "Трубадур" с Виенския симфоничен оркестър, два компактдиска с Бамбергския симфоничен оркестър (вторият, "Couleurs", е издаден през 2020) и с оркестъра на Полското национално радио с произведения на Паул Клецки за Musiques Suisses и Яначек "Глаголска меса". Последният му запис "Гласове" на лейбъла Odradek включва музика от Бетовен и Моцарт с Филхармония "Бетовен" със солист сопраното Чен Райс.

Билети за концерта са налични на касата на зала "България" и в Ивентим

Още

Виртуозният цигулар Светлин Русев свири в памет на големия български композитор Александър Райчев

Виртуозният цигулар Светлин Русев свири в памет на големия български композитор Александър Райчев

Още

Виртуозът Светлин Русев и маестро Саша Гьотцел със стилна френска програма в зала "България"

Виртуозът Светлин Русев и маестро Саша Гьотцел със стилна френска програма в зала "България"

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Зрелищен концерт със Световен младежки оркестър, маестро Дамиано Джурана и виртуозът Светлин Русев

Тържествено закриване на 53-ти МФ "Софийски музикални седмици" на 2 юли от 19.00 часа в зала "България"

Истински фурор на рок-операта "Есмералда-Парижката Света Богородица“, изигран премиерно на български език в Стара Загора

"Есмералда – Парижката Света Богородица" събира на една сцена оперни и оперетни певци, поп и рок изпълнители

Лятна промоция за концерта на Пинкас Цукерман в "Европейски музикален фестивал"

На 28 октомври 2022 в програмата на форума ще гостува забележителният цигулар и диригент, който принадлежи към най-търсените и многостранни изпълнители на световния концертен подиум

Броени часове до A to JazZ с най-силното си издание до момента

Тази година фестивалът разширява и мащаба на зелените си инициативи

Легендарното соул и джаз трио MOONCHILD с първи концерт в България

На 8-ми октомври, базираното в Лос Анджелис трио MOONCHILD, пристига за първи път в България

Найден Тодоров дирижира Соня Йончева в дебюта й в Япония

Концертът в престижната зала "Бунка Кайкан" включва любимите италиански оперни арии на оперната дива от Белини, Верди и Пучини