Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

За първи път в България звучи концерт за виолончело № 2 "Присъствие" на Петерис Васкс

МУЗИКАЛНИ ПРАЗНИЦИ

За първи път в България звучи концерт за виолончело № 2 "Присъствие" на Петерис Васкс

Гост-солист е Александър Димитров, който специално се завръща в България за концерта

Виолончелистът Александър Димитров (Централен военен клуб)

Още

60 години "Софийски солисти"

60 години "Софийски солисти"

На 21 юни на сцената на зала "Концертна" в Централен военен клуб доказаните професионалисти от Камерен Ансамбъл "Софийски солисти" под палката на Константин Добройков ще представят за първи път в България Концерт за виолончело № 2 "Присъствие" на Петерис Васкс.

"Италианска сюита" за виолончело и пиано от Игор Стравински из балета "Пулчинела" с оркестрация на Бенджамин Уолфиш допълва програмата на вечерта. Концертът е част от международния фестивал "Софийски музикални седмици".

Централен военен клуб

Петерис Васкс е един от най-уважаваните и често изпълнявани съвременни композитори в Европа. В две поредни издания на Международният конкурс по композиция "София" 2017 г.- 2019 г. Васкс гостува в България като част от екипа на международното жури.

"Повечето хора днес вече не притежават вярвания, любов и идеали. Духовното измерение е изгубено. Моята мисия е да осигуря храна за душата и това проповядвам в творбите си"..., споделя композитора във времето.

В музиката си Васкс разказва за основните принципи в живота - битката между Мрака и Светлината, за отраженията на природата в музикални звуци, за обаянието от песента на птиците, за мигове на катарзис, за съдбата на цялото човечество като отражение на миналото, хаосът на настоящето и надеждата за бъдещето.

В същината на музиката на Васкс стоят архаични мотиви и теми, типични за латвийската фолклорна музика. Те не са цитати, а звукови кодове на генетично ниво, които пряко създават усещане за принадлежност у латвийските ценители на музиката.

През 2012 г., след дълго уговаряне от страна на виолончелистката-суперзвезда Сол Габета, и като официална поръчка на Симфониета Амстердам, Васкс пише втория си концерт за виолончело и струнен оркестър, Присъствие. Относно заглавието, композиторът пише:

Още

Един от най-добрите китаристи на нашето време ще закрие GuitArt със Софийски солисти

Един от най-добрите китаристи на нашето време ще закрие GuitArt със Софийски солисти

"Присъствие - имам предвид, че аз съм тук. Не далече. С всяко вдишване аз съм тук в този свят, с всичките ми идеали и мечти за един по-добър свят." Той допълва как в творбата му "доминира настроение, намекващо за душа, която се издига в Космоса. След това ми хрумна да покажа как същата тази душа се връща на Земята и започва нов живот. След което реших да преведа това ново начало на музикален език във формата на приспивна песен".

В програмата на музикалната вечер е предвидено и изпълнение на "Италианска сюита" за виолончело и пиано от Игор Стравински из балета "Пулчинела" с оркестрация на Бенджамин Уолфиш.

През лятото на 1919 г., Сергей Дягилев - импресариото, с когото Игор Стравински вече работи по успешни продукции като балетите Пролетно тайнство, Жар-птица и Петрушка - предлага на композитора да напише балет върху музика на Перголези.

Първоначално Стравински възразява, нехаресвайки музиката на Перголези, или поне тази, която е познавал до момента (главно Стабат Матер), но Дягилев му показва няколко малко познати ръкописа, които допадат на Стравински, след което се съгласява на предложението. По-късно Стравински споделя: "Пулчинела се оказа моето преоткриване на миналото, просветлението, благодарение на което цялото ми късно творчество след това стана възможно. Беше вглеждане назад, разбира се - първото от много любовни афери в тази насока - но също така беше и оглеждане в огледало."

Комбинирайки барокови хармонии с характерните за Стравински дисонанси и синкопирани ритми, композиторът отвежда концепцията на балета много по-далеч, отколкото Дягилев е можел да си представи. Разбира се, както всяка уважаваща себе си революция, и тази не е приета присърце от Дягилев, но в комбинация с костюмите и декорите на Пабло Пикасо и хореографията на Леонид Масин (който освен това пише либретото и танцува главната роля), на премиерата си и целият следващ сезон балетът Пулчинела жъне огромен успех в Париж.

Гост-солист на концерта е Александър Димитров, който специално се завръща в България за този концерт. Едва седемгодишен започва да свири на виолончело, като по-късно завършва с отличие Националното училище по изкуствата "Панайот Пипков" в родния си град Плевен.

Гост-солист е Александър Димитров, който специално се завръща в България за концерта (Централен военен клуб)

Ученик на проф. Стефан Попов и проф. Грегор Хорш, Александър Димитров завършва магистърска степен с пълно отличие Cum Laude в Robert Schumann Hochschule в Дюселдорф, Германия. Участва в майсторски класове на проф. Давид Герингас, проф. Франс Хелмерсън, проф. Волфганг Бьотчер, проф. Антонио Менесес, Даниел Мюлер-Шот.

Участва и печели първи награди в различни престижни международни и национални конкурси, включително соло наградата на Dörken Stiftung и Konzertleben Berlin, както и признание като носител на наградата на конкурса Sinfonima-Stiftung в Манхайм. Димитров е бил член на журито на конкурса Jugend Musiziert и е преподавател и ментор на млади виолончелисти.

Още

Найден Тодоров дебютира с камерния ансамбъл "Софийски солисти"

Найден Тодоров дебютира с камерния ансамбъл "Софийски солисти"

Александър прави забележителна кариера като солист, пленявайки публиката със своята виртуозност и музикалност. Репертоарът му обхваща широк спектър от солови концерти за виолончело, сред които тези на Шостакович, Дворжак, Хайдн, Шуман, Прокофиев, Гулда и вариации "Рококо" от Чайковски, наред с други. Дебютира като солист на Плевенската филхармония през 2006 г. и оттогава е редовен гост на оркестъра.

Работейки с уважавани солисти, диригенти и композитори, Александър е свирил в престижни концертни зали по целия свят, включително Concertgebouw в Амстердам, Carnegie Hall в Ню Йорк и Royal Albert Hall в Лондон. Участвал е активно и на много фестивали като Beethovenfest Bonn, BBC Proms London и Cello Biënnale в Амстердам.

Като член на Младежкия оркестър на Европейския съюз (Еuropean Union Youth Orchestra) Александър Димитров натрупва богат оркестров опит и е постоянен член на състава и втори водач на виолончеловата група в периода 2011-2014 г., изнасяйки концерти в Европа, САЩ и ОАЕ. От 2019 г. свири с камерния оркестър на Захар Брон и е част от преподавателския екип на EUYO Ferarra Chamber Academy. Талантът му е демонстриран чрез записи, с предавания по BBC Radio 3, BNR, RBB Radio и SWR2 Radio

Любопитен е фактът, че Александър свири на виолончело от италианския майстор Paolo Antonio Testore of Milan от 1740 г., предоставено му от анонимен меценат.

"Присъствие" - концерт на Камерен Ансамбъл "Софийски солисти"

В програмата:

• Игор Стравински - "Италианска сюита" за виолончело и пиано (1932 г.)
(из балета "Пулчинела", оркестрация - Бенджамин Уолфиш)

• Петерис Васкс - "Присъствие", Концерт за виолончело № 2 (2012 г.)
Диригент: Константин Добройков

Александър Димитров - виолончело
Пламена Гиргинова - сопрано

Централен военен клуб, Зала "Концертна"

21.06.2023 г., 19:00 ч.

Билети могат да се закупят онлайн ТУК  или на място преди концерта
15 лв. редовен билети
10 лв. билети за учащи, пенсионери и хора с увреждания

Още

Номинираният за "Грами" Константин Добройков, който избра България

Номинираният за "Грами" Константин Добройков, който избра България

Още

Диригентът Константин Добройков гостува на Радиооркестъра и Смесения хор на БНР

Диригентът Константин Добройков гостува на Радиооркестъра и Смесения хор на БНР

Още

Пролетните тайнства на Игор Стравински и Коко Шанел

Пролетните тайнства на Игор Стравински и Коко Шанел

Още

Пламенна любов с Игор Стравински вдъхновила Коко Шанел за легендарния й парфюм

Пламенна любов с Игор Стравински вдъхновила Коко Шанел за легендарния й парфюм

 

 

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Далибор Карвай дебютира с Радиосимфониците на 6 октомври

Първият концертмайстор на Виенските симфоници ще изпълни забележителния Концерт за цигулка и оркестър от Йоханес Брамс

Среща на двама китарни виртуози с неповторимо звучене от двата края на Европа

Проектът The Storytellers с Дженк Ердоган и Антонио Форчоне предстои да бъде представен в София Лайв Клуб на 3 декември

Б.Т.Р. с нов сингъл "Там където" и концерт на 24 ноември в Sofia Live Club

Видеоклипът с участието на Иван Лечев илюстрира онези искрени моменти от приятелството, които не са подвластни на времето

Джазменът Куинси Джоунс е първият носител на наградата „Мир чрез музика“ на Държавния департамент на САЩ

Наградата ще се присъжда на американски музиканти, продуценти, професионалисти и др., които са "изиграли безценна роля в междукултурния обмен и чиято музикална дейност подпомага мира и взаимното разбирателство в световен мащаб"

Пианистката Елена Башкирова ще свири за пловдивската публика музика от любимия си композитор

Маестро Георги Димитров ще дирижира стилната програма с творби на Моцарт

Пианистът Иван Мелон Люис и саксофонистът Ариел Брингес разказват за кубинската душа

Програмата Alma en Cuba e една изящно подбрана селекция от кубински песни извън времето или по-точно казано - на всички времена. Събитието е на 27 октомври в София Лайв Клуб от 20:00 часа.