Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Вечер на Шостакович с известния украински диригент Юрий Янко в зала "България"

МУЗИКА БЕЗ КРАЙ

Вечер на Шостакович с известния украински диригент Юрий Янко в зала "България"

Сензационната тромпетистка Селина От и обичаният пианист Александър Улман са солисти на вечерта

Генералният директор на Харковското филхармонично общество и музикален директор и главен диригент на Харковския филхармоничен оркестър Юрий Янко гостува на Софийската филхармония на 14 март (Източник: Софийска филхармония)

Още

Дрезденският музикален фестивал излиза на международната сцена с проект за Вагнер

Дрезденският музикален фестивал излиза на международната сцена с проект за Вагнер

Генералният директор на Харковското филхармонично общество и музикален директор и главен диригент на Харковския филхармоничен оркестър Юрий Янко гостува на Софийската филхармония на 14 март, за да представи два шедьовъра на Дмитрий Шостакович - Концерт за тромпет, пиано и оркестър и Осмата симфония - музикално описание на ужаса от войната.

Солисти на вечерта са носителката на Опус Класик Селина От и носителят на първа награда на конкурса "Ференц Лист" Александър Улман.

Британският пианист Александър Улман (Източник: Софийска филхармония)

Купи билетТворчеството на Шостакович има специално място в музиката на ХХ век. Емблематични са произведенията му в различните жанрове, в които пише - опера, оркестрова и инструментална музика, камерно и вокално творчество, музика за филми, театрални постановки и др.

Съдбата му на творец е сложна.

Оставaйки да живее и работи в родината си, той е принуден да понася ударите на политическия режим. Музиката му е възхвалявана и награждавана с най-високи държавни отличия, същевременно е заклеймявана като "формалистична и вредна" и е застрашавано физическото му оцеляване. В същото време композиторът получава световно признание.

Свидетелство за мястото му в културата на ХХ век е и членството му в най-престижни академични и културни институции.

Селина От, наричана сензация сред тромпетистите (Източник: Софийска филхармония)

Още

Камерният оркестър на Баварското радио, пианистът Сергей Бабаян и млади музиканти на "Европейски музикален фестивал"

Камерният оркестър на Баварското радио, пианистът Сергей Бабаян и млади музиканти на "Европейски музикален фестивал"

Той е почетен член на Шведската кралска музикална академия (1954), Италианската академия Санта Чечилия (1956), Кралската музикална академия на Великобритания (1958) и Сръбската академия на науките и изкуствата (1965), командир е на Ордена на изкуствата и литературата (Франция, 1958), почетен доктор на Оксфордския университет (1958), член е на Националната академия на науките на САЩ (1959), член-кореспондент на Баварската академия за изящни изкуства (1968) и на Френската академия за изящни изкуства (1975) и др.

Юрий Янко е генерален директор на Харковското филхармонично общество, музикален директор и главен диригент на Харковския филхармоничен оркестър, заслужил деятел на изкуствата на Украйна. Носител е на първа награда от Международния конкурс за диригенти "Вахтанг Джордания".

Изкуството му се е оценявало като майсторско изпълнение, със задълбочено познаване на музикалните стилове и различните национални школи. Неговият ясен жест, въздействаща емоционалност, артистичност и взискателност към оркестъра го правят един от най-добрите украински диригенти.

Роден в Харков, той завършва в родния си град музикалното училище (1980). Продължава образованието си в Харковския университет по изкуствата (1985) и Киевската национална консерватория (1991), изучава оперно и симфонично дирижиране при Турчак, Душченко, Джордания.

Още

Грегори Прива беше обявен за най-добър френски джаз музикант на 2023 г.

Грегори Прива беше обявен за най-добър френски джаз музикант на 2023 г.

Бил е диригент на Академичния филхармоничен оркестър на Запорожия (1991 - 1994), музикален директор и диригент на Камерния оркестър на Харковското музикално училище (1999 - 2004). От 1994 е диригент на Операта в Харков, където е поставил няколко забележителни спектакъла.

От 2001 Юрий Янко е музикален директор и главен диригент на Харковския филхармоничен оркестър, а през 2004 е назначен за Генерален директор на Харковската Филхармонично общество, което включва няколко различни музикални колектива, включително и Симфоничния оркестър.

Наричат Селина От сензация сред тромпетистите. Носителка на престижната награда Opus Klassik 2021 за дебютния си албум "Trumpet Concertos", записан със Симфоничния оркестър на Виенското радио под диригентството на Роберто Патерностро.

Тя е първата жена в седемдесетгодишната история на Международния музикален конкурс ARD в Мюнхен, тя получава Първа награда в категорията тромпет на едва 20-годишна възраст през септември 2018. След това е поканена да свири с водещи оркестри като Симфоничния оркестър на Западногерманското радио, Чешката филхармония под палката на Семьон Бичков и Германския симфоничен оркестър - Берлин.

Още

Райна Кабаиванска влиза в академичния корпус на Академия Санта Чечилия в Рим

Райна Кабаиванска влиза в академичния корпус на Академия Санта Чечилия в Рим

Тя е свирила и със Симфоничния оркестър на Мариинския театър под диригентството на Валери Гергиев, Фестивалния оркестър на Будапеща с Иван Фишер, на фестивала Sommernachtsgala (Гала концерти "Летни нощи") в Графенег с оркестъра Tonkünstler и диригент Ютака Садо, Виенския симфоничен оркестър, Симфоничния оркестър на ORF (Австрийското радио) - Виена, Кралския филхармоничен оркестър в Лиеж, Радиосимфоничния оркестър в Лайпциг, Симфоничния оркестър в Шчечин и Симфоничния оркестър Йомиури Нипон в Токио.

През октомври 2020 е излязъл нейният първи албум, в сътрудничество със Симфоничния оркестър на Виенското радио и Роберто Патерностро, с произведения на Александър Арутунян, Владимир Пескин и Алфред Дезенклос, издаден от лейбъла "Orfeo".

През юни 2021 вторият й компактдиск заедно с пианиста En- Chia Lin беше издадена от лейбъла Orfeo. През октомври 2021тя свири на премиерата на концерта за тромпет на Томас Уоли Utopia I: Seltsame Schleifen на откриващия концерт на Wien Modern със Симфоничния оркестър на ORF Vienna Radio под палката на Марин Алсоп във Wiener Konzerthaus. През март 2022 г. тя издаде още един албум в сътрудничество със Симфоничния оркестър на ORF ViennaRadio, Мария Радуту и Дирк Кафтан с произведения на Шостакович, Вайнберг и Жоливе от лейбъла Orfeo.

Британският пианист Александър Улман, акламиран за своите изискани интерпретации и фина техника, впечатлява публика и критика по целия свят с дълбокото си разбиране на творбите, с елегантното си клавирно туше и филигранно фразиране.

Още

Мила Георгиева и Зорница Иларионова се събират за концерта "Импресионизъм и романтика"

Мила Георгиева и Зорница Иларионова се събират за концерта "Импресионизъм и романтика"

Сред най-новите му изяви са дебютен рецитал в "Уигмор Хол", концерти със Симфониета - Хонг Конг с диригент Ола Руднер и с Филхармонията на Бърно и Софийската филхармония под диригентството на Денис Ръсел Дейвис, участие на Клавирния фестивал в Рур, дебют с Московския държавен симфоничен оркестър и рецитали в Германия (Мюнхен, Байройт, Ваймар, Берлин), Австрия (Фестивал "Лист"), Унгария (Академия "Лист", Будапеща), Холандия, Полша, Италия, Грузия, Мексико, Корея (Център за изкуства в Сеул) и Великобритания.

През сезон 2022/23 той дебютира във Виенския "Музикферайн" с "Тонкюнстлер" оркестър от Долна Австрия под палката на Ханс Граф, концертира със Симфоничния оркестър на Югозападното германско радио (SWR) под ръководството на Джоузеф Бастиан, Симфоничния оркестър на Кристиансанд с Юлиан Рахлин и Софийската филхармония с Джонатан Блоксам.

Още

Андреа Бочели ще пее на стадион "Васил Левски" на 14 септември

Андреа Бочели ще пее на стадион "Васил Левски" на 14 септември

Има рецитали на "Хайделбергска пролет", както и в Индия, Колумбия и заедно с Юлия Хаген в Германия. През 2019 първият му албум, издаден от "Rubicon", включва сюита "Лешникотрошачката" на Чайковски, Шест пиеси от "Пепеляшка" на Прокофиев, сюитите "Петрушка" и "Жар птица" на Стравински. През 2022 лейбълът издава втори негов албум с творби на Ференц Лист - Концерти за пиано № 1 и № 2 със Симфоничния оркестър на BBC под палката на Андрю Литън и Сонатата за пиано в си минор.

Купи билетПобедителят в Международния клавирен конкурс "Ференц Лист" през 2017 в Утрехт Александър Улман е свирил с оркестъра на Филаделфия, Кралския филхармоничен оркестър, Филхармонията на Холандското радио, Оркестъра на Норвежкото радио, Филхармонията на Санкт Петербург, Радиооркестъра на Будапеща и Корейския симфоничен оркестър, както и с Симфоничните оркестри на Ню Джърси, Форт Уърт и Монреал, под диригентството на Владимир Ашкенази, Джанкарло Гереро, Мигел Харт-Бедоя, Валентин Урюпин и Кристиан Маселару.

Билети за концерта са налични на касата на зала "България" и в Ивентим.

Напомняме на нашата редовна публика, че може да получи 50% намаление от цената на билетите, ако закупи едновременно пропуски за 6 събития от сезона на Софийската филхармония.

Още

Слушането на музика на живо въздейства много по-силно от записите

Слушането на музика на живо въздейства много по-силно от записите

Още

Пласидо Доминго за Соня Йончева: Гласовете ни звучат хубаво заедно. Тя е изключителен колега

Пласидо Доминго за Соня Йончева: Гласовете ни звучат хубаво заедно. Тя е изключителен колега

Още

Антонин Дворжак - неговата музика и живот в комикси

Антонин Дворжак - неговата музика и живот в комикси

Още

"Кино и класика" се завръща в Европейския музикален фестивал

"Кино и класика" се завръща в Европейския музикален фестивал

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Турският майстор на фретлес китарата Дженк Ердоган отново в София

На 28 април в Sofia Live Club той ще представи последния си албум "Ара"

Триумф на българското хорово изкуство в Италия

Смесеният хор "Петко Стайнов" - Казанлък с награди от Международния музикален фестивал "Микеланджело Буонароти"във Флоренция

От Ню Йорк в София: Съвременната Кармен Клементин Марген пее у нас на 31 май по покана на Соня Йончева

С рецитала "Париж и нощта" в зала "България" ще бъде закрит първият сезон "Съкровени гласове", организиран от SY11 Events

Caliberty са специални гости на концерта на Брус Дикинсън в София

Легендарният изпълнител ще представи новия си солов албум The Mandrake Project на 16 юли на Арена София, Столичен Колодрум

Гала на българската култура и музика във Виена

Концертът е част от артистичната инициатива на Донка Ангъчева "Изкуството продължава да живее" и всички приходи от него ще бъдат дарени на фондация "Заедно в час", чиято мисия е осигуряване на ревен достъп до качествено образование за всяко дете в България