Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Възгласи "Браво" за спектакъла на операта "Атила"

ОПЕРА В ПОЛИТЕ НА ВИТОША

Възгласи "Браво" за спектакъла на операта "Атила"

Историческата постановка на Софийската опера, родена от творческото въображение на режисьора Пламен Карталов, получи нов живот на Римския площад сред величествените декори на големите филмови продукции

Бисер Георгив като Атила и Радостина Николаева в ролята на Одабела в операта "Атила" от Верди (Снимка: Светослав Николов-Чапи/Софийска опера и балет)

В полите на Витоша всеки пореден спектакъл на Софийската опера и балет от богатата програма се превръща в незабравимо изживяване.

Бурните аплодисменти на публиката на финала на спектакъла на операта "Атила" от Джузепе Верди на 15 юли дълго изпълваха пространството на Римския площад.

Операта "Атила" от Верди на Римския площад в Киноцентъра Бояна (Снимка: Светослав Николов-Чапи/Софийска опера и балет)

Операта "Атила" от Верди (Снимка: Светослав Николов-Чапи/Софийска опера и балет)

Сякаш сцена и публика се сляха в един момент в едно цяло. "Възхитително", "Вълшебно","незабравимо", споделяха развълнувано хора от публиката за съпреживения спектакъл на Софийската опера и балет.

Още

Софийската опера триумфира и на Римския площад в Киноцентъра Бояна (галерия)

Софийската опера триумфира и на Римския площад в Киноцентъра Бояна (галерия)

Спонтанна емоция, оценка не само за изпълнителите, но и за огромния труд на целия екип на първия ни оперен театър.

Тук тази историческа постановка на операта "Атила" от уникалната сцена на Царевец на фестивала "Сцена на вековете", родена от творческото въображение на режисьора Пламен Карталов, получи нов живот на Римския площад сред величествените декори на големите филмови продукции. Придоби нови измерения и внушения на сюжета за хунския вожд Атила, който властва от Средна Азия до Западна Европа и водачката на амазонките, Одабела.

Атмосферата на вечния град Рим и настъплението на хунския вожд Атила, спрян в римската провинция Аквилея, режисьорът Пламен Карталов осмисля сред тези съществуващи филмови декори по един изключителен начин, като създава внушителна филмова продукция, дава нов живот на познатото.

Маестро Пламен Карталов с екипа на спектакъла (Снимка: Светослав Николов-Чапи/Софийска опера и балет)

Впечатляващо е как хунският вожд Атила още в началото, вдигнал победоносен меч се появява от високо от Арената, а по-късно в развитието на сюжета на операта, дим от пламъците на опожарения Рим изпълват сцената.

Бисер Георгиев като Атила и Владимир Стоянов в ролята на Ецио в "Атила" от Верди (Снимка: Светослав Николов-Чапи/Софийска опера и балет)

Радостина Николаева като Одабела в "Атила" от Верди (Снимка: Светослав Николов-Чапи/Софийска опера и балет)

Режисьорските провокации явно зареждаха с нова енергия целия ансамбъл и солисти. Забележителен бе вокално и артистично Бисер Георгиев, който дебютира в ролята на Атила. Одабела на Радостина Николаева, която има своя опит в тази трудна партия и този път бе изключителна вокално и артистично.

Владимир Стоянов, когото скоро изживяхме в коронната му роля на Риголето, тук, в ролята на римския генерал Ецио създаде отново един изключително внушителен образ.

Владимир Стоянов в ролята на Ецио в "Атила" от Верди (Снимка: Светослав Николов-Чапи/Софийска опера и балет)

Даниел Дамянов, когото публиката аплодира в много спектакли в различни роли, последно като Херцога в "Риголето", тук отново бе убедителен в ролята на Форесто. Той успява да създаде своите различни герои, които вълнуват. Един от ветераните артисти на първия ни оперен театър Димитър Станчев, който многократно в миналото се е превъплъщавал в ролята на Атила, сега отново показа класа в своята роля на Папа Леоне.

Даниел Дамянов като Форесто в "Атила" от Верди (Снимка: Светослав Николов-Чапи/Софийска опера и балет)

Димитър Станчев като Папа Леон в "Атила" от Верди (Снимка: Светослав Николов-Чапи/Софийска опера и балет)

Снимка: Светослав Николов-Чапи/Софийска опера и балет

Целият спектакъл под палката на диригента Велизар Генчев бе истинско духовно пиршество за публиката.

Д-р Магдалена Манолова

Софийската опера и балет на третата си лятна сцена на Римския площад в Киноцентър Бояна (Снимка: Светослав Николов-Чапи/Софийска опера и балет)

 Вижте още какво можете да гледате от програмата на Софийската опера и балет на Римския площад в Киноцентър Бояна:

На 17 юли, петък, 20.00 ч. "На опера в полите на Витоша" продължава с "Норма" от Винченцо Белини, постановка - Уго де Ана. 

На диригентския пулт ще застане маестро Жорж Димитров. Участват: Габриела Георгиева - Норма, Гергана Русекова, Мартин Илиев, Иванка Нинова, Петър Бучков, Красимир Динев.

Купи билет

На 18 юли, събота, 20.00 ч. Софийската опера ще представи операта "Дон Карлос" от Джузепе Верди с брилянтния Владимир Стоянов в ролята на Родриго, Маркиз Поза и Иван Момиров в ролята на Дон Карлос.

С Цветана Бандаловска Елизабет Валоа, Светозар Рангелов, Диана Василева, Александър Георгиев и др. Диригент - маестро Григор Паликаров, режисьор - Пламен Карталов.

На 19 юли, неделя, 20.00 ч. е последното заглавие, включено в програмата на сцена "Римски площад" - Киноцентър Бояна. Това е операта "Кармен" от Жорж Бизе, в която участват - Гергана Русекова, Радостина Николаева, Костадин Андреев, Веселин Михайлов, Силвана Пръвчева, Светозар Рангелов, Атанас Младенов, Детски хор с диригент Таня Лазарова и др.

На диригентския пулт - Жорж Димитров. Сценография - Миодраг Табачки, художник на костюмите - Християна Михалева-Зорбалиева. Постановка - Пламен Карталов.

Проектът се реализира под патронажа на кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова в рамките на програмата "Опера в парка" и е част от Културните събития на Столична община за 2020 г., с подкрепата на Nu Boyana Film Studios.

Купи билет

Билетите са в продажба на касата на Софийската опера, както и онлайн на сайта на операта; Easy Pay, EpayGo и Eventim.bg. На мястото на събитието има позиционирана каса, която ще работи в дните на спектаклите.

Столична община и Центърът за градска мобилност удължават работното време на обществения транспорт (автобусна линия № 64) от Ню Бояна Филм Студиос до приключване на спектаклите.

Повече информация можете да намерите на сайта на Центъра за градска мобилност , www.operasofia.bg и Facebook профила на Софийската опера и балет.

Още

Софийската опера очаква своята публика на сцена "Римски площад" в Киноцентър Бояна

Софийската опера очаква своята публика на сцена "Римски площад" в Киноцентър Бояна

Още

Софийската опера с "Рейнско злато" от Вагнер на откритата сцена "Музи на водата" - езеро Панчарево

Софийската опера с "Рейнско злато" от Вагнер на откритата сцена "Музи на водата" - езеро Панчарево

Още

Звездата на Метрополитън опера Диана Дамрау: В София слагам корони на три кралици

Звездата на Метрополитън опера Диана Дамрау: В София слагам корони на три кралици

Още

Габриела Георгиева: Ролята на Норма е акт на свещенодействие, тайнство, история за любов и саможертва

Габриела Георгиева: Ролята на Норма е акт на свещенодействие, тайнство, история за любов и саможертва

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Главозамайваща "Испания" - Радиооркестърът с първия си пълномащабен концерт за годината

За участието си в концерта на 14 май за първи път в България пристига испанската звезда Рафаел Агире - един от най-добрите съвременни китаристи

Композиторът Петър Дундаков с мащабен музикален проект

Спектакълът обединява съвременна класическа музика, джаз, фолклор, "narrative music" - театрална и филмова музика, представени като различни състояния и картини, обединени в една музикална цялост

Писателката Джоан К. Роулинг се завръща с детски роман през есента

Заглавието на книгата засега е известно само на английски - " The Christmas pig" ("Коледното прасе")

Три концерта в Sofia Live Club

Сцената оживява отново на 15-ти април

Зорница Иларионова с нов албум с френска класика - представя "Le Cadeau"

С новия си трети албум младата цигуларка представя произведения на Ернест Шосон, Цезар Франк, Клод Дебюси и Сен-Санс/Изаи