Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Валсът "На хубавия син Дунав" чества 150-годишнината си

Валсът "На хубавия син Дунав" чества 150-годишнината си

Йохан Щраус (син) композира едно най-обичаните класически произведения преди 150 години

Паметникът на Йохан Щраус (син) във Виена (Снимка: Shutterstock)

Валсът се казва "На хубавия син Дунав", макар че всъщност реката никога не е била синя, а в първоначалната версия на творбата се споменавало за загуба на бойното поле, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"На хубавия син Дунав" е представен премиерно във Виена през февруари 1867 г., преди да стане неотменима част от Виенските балове, ежегодния Новогодишен концерт и да се превърне в нещо като неофициален химн на Австрия.

Защо е избрано това заглавие, след като реката е по-скоро зелена или сребриста? Въпросът не е намерил отговор, заяви куратор на изложба, организирана по повод въпросната годишнина, в Градската библиотека във Виена. Щраус син вероятно е бил вдъхновен от стиховете на австрийския поет Карл Исидор Бек или от проект за регулиране нивото на Дунав, който навремето привличал общественото внимание.

В оригиналната си версия творбата е написана за виенски мъжки хор, но когато композиторът предоставил партитурата на вокалния ансамбъл, на Австрия въобще не й било до валс - страната наскоро била загубила битката при Кьонигграц в Австро-пруската война и с това се изпарила мечтата й да доминира в Германската конфедереция.

Вследствие на това национално огорчение поетът Йозеф Вайл предложил текст за творбата, който е нещо средно между сатира и оплакване, представяйки унилата атмосфера в имперската столица, вместо прелестите на голямата река. Едва през 1889 г. творбата е снабдена с друг текст, с който е позната днес.

Макар дълго време да се твърдеше, че първоначалната версия на творбата от 1867 г. не се харесала на виенската публика, изследвания на учени коригираха това схващане. В изложбата са предствени редица хвалебствени оценки от критици, като за пръв път в историята на музиката някои от тях използват понятието хит за композиция.

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Камий Тома се включва в сезона на Софийската филхармония

С националния ни филхармоничен оркестър и маестро Найден Тодоров тя ще представи прочутия виолончелов концерт на Антонин Дворжак

Plovdiv Jazz Fest с Гретчен Парлато и "Грами" носителя Тейлър Айгсти, Йълдъз Ибрахимова, Емет Коен, Давид Дорантес и Яз Ахмед

Осмият Plovdiv Jazz Fest ще се проведе от 04 до 07 ноември в Дом на културата "Борис Христов" в Пловдив

Започва академията за оркестър "Кантус Фирмус"

Солисти в заключителния концерт на 1 октомври са Веско Ешкенази и лауреатите от състезанието

Един от най-добрите китаристи на нашето време ще закрие GuitArt със Софийски солисти

Виртуозът на класическата китара, Костас Коциолис ще свири в Пловдив заедно с честващите 60 години на сцена, Софийски Солисти

Нов симфоничен оркестър свири в памет на легендарния педагог Тодор Тошев

Събитието е на 3 октомври в камерната зала "България"

Финал на "Варненско лято" 2022 с оркестъра на БНР и солист изненада

Очакваме на 7 октомври във Варна един от лауреатите на престижния цигулков конкурс "Фриц Крайслер" във Виена, чийто финал е след броени дни. Артистичният директор на ММФ "Варненско лято" - виртуозът Марио Хосен е член на журито на конкурса